Naujausiuose reitinguose – ir šuoliai, ir skaudūs nusileidimai: įvardijo, kam išsigelbėti gali ir nebepavykti

2024 m. rugpjūčio 2 d. 08:03
Po triuškinamu rezultatu pasibaigusių prezidento rinkimų ir inauguracijos Gitano Nausėdos reitingai šovė į viršų, rodo liepos 11–21 dienomis bendrovės „Vilmorus“ atlikta apklausa. Kitokia situacija šalies vadovą rėmusių socialdemokratų pusėje – nors jie vis dar išlieka ryškiais lyderiais, palankumas tiek pačiai partijai, tiek jos lyderei Vilijai Blinkevičiūtei slopsta.
Daugiau nuotraukų (9)
„Aš net nelabai galėčiau pasakyti, kas tie socialdemokratai? Kokias keturias pavardes įvardyčiau, ir jas dar reikėtų prisiminti. Jeigu toks mažėjimas – tendencija, tada jiems nieko gero“, – portalui lrytas.lt tvirtino „Vilmorus“ vadovas, sociologas Vladas Gaidys.
Jo teigimu, apie ką pagalvoti turi ir iš bėdų liūno neišbrendanti Darbo partija. Jeigu „darbiečiai“ manė, kad į skęstantį laivą sugrįžęs jo kapitonas Viktoras Uspaskichas savo ryškia asmenybe išgelbės bendražygius, reitingai rodo ką kita.
Kam sekėsi geriausiai?
Jeigu Seimo rinkimai vyktų kitą sekmadienį, juos laimėtų Lietuvos socialdemokratų partija (LSDP) – už ją balsuotų 17 proc. apklausos dalyvių. Paskutinį kartą „Vilmorus“ apklausa buvo vykdyta beveik prieš pusmetį – kovo mėnesį. Tuo metu socialdemokratus rinkosi 20,3 proc. respondentų.
Skaičiuojant tik tuos apklausos dalyvius, kurie pasakė, kad ateitų į rinkimus balsuoti, LSDP rinkosi 26,4 proc. respondentų. Prieš pusmetį tokių buvo 30,4 proc. Lygiai prieš metus – 31,1, proc.
V.Gaidžio teigimu, socialdemokratų populiarumas menksta dėl jų pasyvumo. Pastarasis pusmetis politikoje buvo labai intensyvus, vyko net dveji rinkimai, o socialdemokratai juose nebuvo aktyvūs, prezidento rinkimuose net nekėlė savo kandidato, nusprendė remti G.Nausėdą.
„Aš net nelabai galėčiau pasakyti, kas tie socialdemokratai? Kokias keturias pavardes įvardyčiau, ir jas dar reikėtų prisiminti. Jeigu toks mažėjimas – tendencija, tada jiems nieko gero“, – komentavo sociologas.
Žmones galėjo erzinti ir partijos pirmininkės Vilijos Blinkevičiūtės trypčiojimas dėl savo ateities, akivaizdus nenoras grįžti darbuotis į Lietuvą iš gerokai patogesnio ir geriau apmokamo Briuselio. Tai įrodo ir kritęs jos pačios asmeninis reitingas.
„Kalbant apie socialdemokratus, jų rinkėjų tarpe yra tiesiog stebėtina priklausomybė nuo amžiaus. Tarp žmonių, kuriems virš 70 metų, juos renkasi arti 40 proc. apklausos dalyvių, o tarp jaunimo – tik 7 proc. Skirtumas – net šeši kartai“, – skaičiavo V.Gaidys.
Būtent kovą Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) stovykloje buvo liūdesys – fiksuotas žemiausias konservatorių reitingas nuo 2020 metų rinkimų.
Tuomet atsakymą, kad balsuotų už TS-LKD, pateikė vos 7,4 proc. apklaustųjų. Taip skaudžiai konservatoriams tada atsiliepė pyktis su trankiai ministro postą palikusiu Arvydu Anušausku.
Dabar situacija stabilizavosi. Liepą konservatoriams simpatijas išreiškė 10,1 proc. respondentų, jie sugrįžo į antrąją lentelės poziciją.
Skaičiuojant nuo balsuojančių, TS-LKD rinkosi 15,7 proc. apklausos dalyvių, o prieš metus – 16,1 proc. apklaustųjų, tad konservatorių reitingai išliko nepakitę.
„O situacija dėl rinkėjų amžiaus pas juos visiškai kita, nei pas socialdemokratus – jie turi daug liberalių politikų, todėl juos renkasi jaunimas“, – atkreipė dėmesį „Vilmorus“ vadovas.
Trečioje vietoje įsitaisiusi Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS). Jei rinkimai vyktų kitą sekmadienį, valstiečius rinktųsi 8,9 proc. apklausos dalyvių. Kovą tokių buvo 9,9 proc.
Ketvirtoje pozicijoje – Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“ (DSVL). Palaikymas Sauliaus Skvernelio vedamiems demokratams per pusmetį sumenko. Liepą juos rinkosi 6,6 proc. apklaustųjų, kovą – 9,6 proc.
„Valstiečiai paprasčiausiai aktyvesni – R.Karbauskis ir kiti dažnai matomi tose opozicinėse televizijose, kur matosi, kad perka laiką, žinomi žmonės kažką pasisako po valandą laiko... O demokratus sunku apčiuopti, sunku suprasti, kas yra jų elektoratas, kokios jų programinės nuostatos“, – kalbėjo V.Gaidys.
Penketuką uždaro Remigijaus Žemaitaičio neseniai įkurta partija „Nemuno aušra“, kuriai balsą atidavė 6,4 proc. apklausos dalyvių (nuo balsuojančiųjų – 9,9 proc.). Tai – pirmas kartas, kai ši partija įtraukta į „Vilmorus“ reitingus.
Sociologas akcentavo, kad R.Žemaitaitis susišlavė balsų iš Darbo partijos, Regionų partijos ir kažkiek iš LVŽS.
„Jie populiarūs rajonų centruose, kaimo vietovėse. Vilniuje nelabai“, – konstatavo jis.
Skaičiuojant tik nuo balsuojančiųjų, į Seimą kartelę peršoktų ir Liberalų sąjūdis. Juos liepą rinkosi 4,6 proc. apklausos dalyvių (6,3 proc. kovą), tačiau vertinant tik tų žmonių atsakymus, kurie eitų balsuoti, liberalų sąskaitoje būtų 7,1 proc. balsų.
Toliau reitingų lentelėje rikiuojasi Lietuvos regionų partija su 3,1 proc. balsų, Darbo partija su 2,8 proc. (4,7 proc. kovą) balsų, Laisvės partija su 2,8 proc. balsų ir Lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga su 1,1 proc. respondentų balsų.
„Darbo partijai nepadėjo net ir Viktoro Uspaskicho sugrįžimas. Jis ir pats – su labai žemu reitingu. Andriaus Mazuronio buvo aukštesnis“, – nurodė V.Gaidys.
Kilo G.Nausėda, V.Čmilytė-Nielsen
Populiariausiu šalies politiku be konkurencijos išlieka prezidentas Gitanas Nausėda. Naujausios apklausos duomenimis, palankiai prezidentą vertina 70,1 proc. apklausos dalyvių (kovą – 64,9 proc. teigiamų vertinimų).
Anot V.Gaidžio, ši apklausa vyko po prezidento inauguracijos ir vos ką tik atšvęstos užtikrintos pergalės rinkimuose, todėl G.Nausėda dabar yra lyg ant sparnų, buvo daug matomas.
Lygiai prieš metus, praėjusių metų liepą, šalies vadovo reitingai siekė 68,8 proc., o ir tada jie buvo pasistiebę į viršų, nes tuo metu vyko NATO viršūnių susitikimas Vilniuje, kurio metu G.Nausėda buvo dėmesio centre.
Antroje vietoje išlieka socialdemokratų lyderė V.Blinkevičiūtė, tiesa, per pusmetį kiek išbarsčiusi savo simpatikų gretas. Liepą V.Blinkevičiūtę palankiai vertino 45,9 proc. respondentų, kovą – 50,4 proc. apklaustųjų. Lygiai prieš metus – 49 proc. apklausos dalyvių.
„Iš jos net ir nesijaučia noro būti pirma ar kažko siekti“, – pažymėjo „Vilmorus“ vadovas.
Trečią vietą iš buvusio krašto apsaugos ministro A.Anušausko perėmė naujasis ministras Laurynas Kasčiūnas. Palankiai L.Kasčiūną vertina 40,6 proc. apklausos dalyvių. Tai – labai panašus reitingas, kokį turėjo ir A.Anušauskas. Pastarojo paskutįsyk buvo vos keliais procentiniais punktais didesnis.
„Tai yra geras rezultatas. Jis vienintelis iš Tėvynės sąjungos atstovų, kurie yra reitinguojami, kuris yra su pliuso ženklu. Taip pat ir vienintelis iš ministrų“, – teigė sociologas.
Po lyderių trejetuko rikiuojasi Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen, kuri gali pasidžiaugti stipriai išaugusiu populiarumu. Liepą teigiamai ją įvertino 41,4 proc. apklausos dalyvių.
„Čia – aukščiausias V.Čmilytės-Nielsen rezultatas pastaraisiais metais. Gal jai pavyko išlaviruoti I.Šimonytės, valdančiosios koalicijos kontekste, kai vyko visokie nesikalbėjimai, pykčiai, įtampos. Ji turi stabilios politikės įvaizdį“, – pasakojo V.Gaidys.
Šiek tiek ūgtelėjo ir premjerės I.Šimonytės reitingas. Liepą teigiamai ministrę pirmininkę vertino 24,6 proc. apklaustųjų, kovą – 20 proc. respondentų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.