Vyriausybė Pociūnų aerodromo infrastruktūrą pripažino nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbiu turtu

Vyriausybė nutarė reikšmę nacionaliniam saugumui turinčio Prienų rajono Pociūnų aerodromo kilimo ir tūpimo takus įrašyti į Konkrečių nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbių įrenginių ir turto sąrašą.

Lėktuvas<br>D. Labučio (ELTA) nuotr.
Lėktuvas<br>D. Labučio (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ūla Klimaševska

Jul 17, 2024, 1:40 PM

Šį Krašto apsaugos ministerijos (KAM) parengtą projektą Ministrų kabinetas palaikė trečiadienį. Priimtas nutarimas dar bus teikiamas Seimui.

Pociūnų aerodromą pripažinti turinčiu strateginę reikšmę nacionaliniam saugumui Vyriausybė nusprendė šių metų sausio pabaigoje.

Atsižvelgiant į pasikeitusį aerodromo statusą ir tai, kad jo infrastruktūra naudojasi tiek civiliai, tiek Lietuvos kariuomenė, ministerija siūlo nustatyti apsaugos zoną aerodromo komunikacijoms. Jas nuspręsta įtraukti į Konkrečių nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbių įrenginių ir turto sąrašą.

Nustatyta apsaugos zona apima Pociūnų aerodromo kilimo ir tūpimo bei du gruntinius takus ir 100 metrų nuo šio aerodromo teritorijų ribų.

Anot ministerijos, aerodromo kilimo ir tūpimo takas pagal techninius duomenis yra pritaikytas ne tik civiliniams orlaiviams L-410 ir AN-2, bet ir kariniams orlaiviams L-410, C-127J-Spartan, šiuo aerodromu naudojasi ir NATO sąjungininkų transporto aviacija.

Be to, KAM suteikiami įgaliojimai nustatyti fizinės ir veiklos apsaugos reikalavimus juridiniams asmenims, kurie teikia paslaugas aerodromui ar valdo tam reikalingą infrastruktūrą. Šiuos reikalavimus turės užtikrinti aerodromo turtą valdanti Prienų rajono savivaldybė.

Pociūnų aerodromu Lietuvos kariuomenė naudojasi ir vykdo jame parašiutinius šuolius nuo 1991 m. Jame vykdoma apie 95 proc. visų Lietuvos kariuomenės mokyklos Parašiutinio rengimo centro, papildomai vykdomos pratybos ir kvalifikacijos palaikymo šuoliai. Vidutiniškai per metus atliekama apie beveik 2,7 tūkst. šuolių, vidutiniškai per metus aerodromas yra naudojamas 180 dienų.

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.