Aiškėja, su kuo rankomis sukirto V. Uspaskichas: suburtoje koalicijoje – M. Puidokas, V. Tutkus ir S. Jakeliūnas Su P. Gražuliu susitarti nepavyko (10)

Artėjant Seimo rinkimams mažesnės arba savo populiarumo bangą jau praradusios partijos desperatiškai buriasi į koalicijas, siekiant peržengti reikiamą barjerą ir patekti į parlamentą. Tokiu žingsniu žengti nusprendė ir ant politinės mirties slenksčio atsidūrusi Darbo partija.

Koalicijai pasirinktas tas pats „Taikos koalicijos“ pavadinimas, jos lyderiu išrinktas V.Uspaskichas.<br>Lrytas.lt koliažas
Koalicijai pasirinktas tas pats „Taikos koalicijos“ pavadinimas, jos lyderiu išrinktas V.Uspaskichas.<br>Lrytas.lt koliažas
Viktoras Uspaskichas.<br>D. Labučio (ELTA) nuotr.
Viktoras Uspaskichas.<br>D. Labučio (ELTA) nuotr.
Jolanta Blažytė ir Viktoras Uspaskichas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Jolanta Blažytė ir Viktoras Uspaskichas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Viktoras Uspaskichas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Viktoras Uspaskichas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Mindaugas Puidokas.<br>M. Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
Mindaugas Puidokas.<br>M. Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
Valdas Tutkus.<br>V.Skaraičio nuotr.
Valdas Tutkus.<br>V.Skaraičio nuotr.
Stasys Jakeliūnas.<br>D.Umbraso nuotr.
Stasys Jakeliūnas.<br>D.Umbraso nuotr.
Petras Gražulis.<br>J.Kalinsko (ELTA) nuotr.
Petras Gražulis.<br>J.Kalinsko (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

Jul 17, 2024, 1:03 PM, atnaujinta Aug 28, 2024, 4:31 PM

Portalo lrytas.lt šaltinių žiniomis, į savo rankas partiją vėl perėmęs ir išsaugoti siekiantis Viktoras Uspaskichas antradienį sukirto rankomis su prieš Europos Parlamento (EP) rinkimus suburta „Taikos koalicija“, kuriai priklauso Mindaugo Puidoko vadovaujama Lietuvos krikščioniškosios demokratijos partija ir Irenos Stražinskaitės-Glinskienės vedama Žemaičių partija.

Su šia koalicija į parlamento rinkimus ketina žengti ir prie M.Puidoko politinės jėgos prisišliejęs generolas Valdas Tutkus.

Portalo lrytas.lt žiniomis, pirmuoju numeriu sąraše įrašytas V.Uspaskichas, antruoju – M.Puidokas, toliau rikiuosis V.Tutkus bei anksčiau į Seimą su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga, o į EP jau su Lietuvos regionų partija kandidatavęs Stasys Jakeliūnas.

Pats S.Jakeliūnas portalui lrytas.lt patvirtino, kad yra įrašytas ketvirtuoju numeriu šios koalicijos sąraše. Kodėl išsiskyrė jo ir Regionų partijos keliai?

„Regionų partija man pasirodė esanti pernelyg arti prezidento pozicijos. Kai buvo tarptautiniai, t.y. EP rinkimai, tos temos – kitos, bet rinkimų kampanijos metu ir pradėjus kalbėtis dėl rinkimų programos pajutau, kad galiu sukelti nepatogumų Regionų partijai, nes mano siūlymai gali prieštarauti prezidento pozicijai“, – portalui lrytas.lt aiškino jis.

Be to, anot S.Jakeliūno, ypač sutampa jo paties ir „Taikos koalicijos“ požiūris į karą Ukrainoje, „neapykantos skleidimo Lietuvoje stabdymą“.

Tačiau nei su laikinuoju Darbo partijos lyderiu V.Uspaskichu, nei su M.Puidoku, nei su V.Tutkumi trečiadienį portalui lrytas.lt susisiekti nepavyko.

Tiesa, vidurdienį pati Darbo partija, išplatindama pranešimą spaudai, atskleidė visas kortas apie pasirašytą koalicinę sutartį. Pranešta, kad V.Uspaskichas imasi lyderystės ir Seimo rinkimams apjungė visas tris minėtas politines jėgas.

Šiai koalicijai pasirinktas tas pats „Taikos koalicijos“ pavadinimas, jos lyderiu išrinktas V.Uspaskichas.

Kaip nurodoma išplatintame pranešime spaudai, V.Uspaskichas neabejoja, kad koalicijos suformavimas – tik pati pradžia, nes žmonių nepasitenkinimas dabartine padėtimi esą pasiekė piką – pokyčiai šalies politinėje padangėje neišvengiami.

V.Uspaskichas įsitikinęs, kad jei „vos per kelias dienas pavyko pasiekti tokius susitarimus ir apsijungti bei suvienyti jėgas su skirtingais žmonėmis, kuriuos jungia bendras pasiryžimas dirbti Lietuvai ir siekti būtinų bei laukiamų pokyčių valstybėje, tai permainas Lietuvoje tikrai bus įmanoma padaryti“.

Pažymima, kad suburta koalicija sieks ambicingų tikslų spalį vyksiančiuose Seimo rinkimuose.

Anksčiau V.Uspaskichas yra užsiminęs, kad jokie politiniai postai jo nedomina. Portalo lrytas.lt šaltinių žiniomis, buvęs europarlamentaras prieš rinkimus dar gali atsisakyti pirmojo numerio sąraše, jei matys, kad koalicijai gresia nepatekti į Seimą. Jis esą nenorėtų būti siejamas su dar viena nesėkme.

Kaip pirmadienį skelbė portalas 15min, tądien prie Darbo partijos būstinės Vilniuje buvo užfiksuoti iš jos išeinantys aktorius Žilvinas Tratas bei koncerno „Vikonda“ savininkė, buvusi V.Uspaskicho sutuoktinė Jolanta Blažytė. Neatmetama, kad jų pavardės taip pat gali atsirasti koaliciniame sąraše.

Anksčiau portalui lrytas.lt V.Uspaskichas teigė, kad buvusi jo žmona būtų puiki sąrašo lyderė.

„Būtų labai malonu, jeigu ji sutiktų. Ji būtų geras lyderis, – išprususi, turi patirties. Bet žinau, kad ji nelabai nori. Jei Jolanta eitų, tada aš neičiau“, – paklaustas apie kalbas, kad į Seimą gali kandidatuoti ir J.Blažytė, juokėsi laikinasis Darbo partijos vedlys.

Beje, antradienį apie Seimo rinkimams buriamą koaliciją pranešė ir Petras Gražulis.

Jo vadovaujama Tautos ir teisingumo sąjunga (centristai, tautininkai) rinkimams jungiasi su Rimanto Jono Dagio vadovaujama Krikščionių sąjunga, Kęstučio Juknio vedamu „Profesinių sąjungų centru“ ir Raimondo Grinevičiaus vadovaujamu Lietuvos šeimų sąjūdžiu.

P.Gražulis pirmadienį dalyvavo ir susitikime su V.Uspaskicho buriama koalicija, tačiau susitarimo dėl bendro junginio pasiekti nepavyko.

„Bandėme su Darbo partija kalbėtis, galvojome, kad plačią koaliciją padarysime. Bet, deja, nepavyko to padaryti. Darbo partija eina atskirai. Pagrinde išsiskyrė požiūris į Ukrainą“, – portalui lrytas.lt trečiadienį nurodė P.Gražulis.

Europarlamentaras tikino, kad su V.Uspaskichu net nebuvo priėjęs prie pozicijų sąraše derinimo ar kitų techninių klausimų: „Iki tokio derinimo nebuvo prieita. O po to ar būtume suderinę, ar ne – nežinau.“

Seimo rinkimai vyks spalio 13 dieną.

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.