Aistros dėl G. Nausėdos inauguracijos šventės: kas pasirinko neiti, o kas kvietimo taip ir nesulaukė I. Šimonytės pasirinkimas pribloškė (22)

Seimo nariai penktadienį rinkosi į iškilmingą posėdį, kurio metu priesiekė antrajai kadencijai perrinktasis prezidentas Gitanas Nausėda.

Prezidento inauguracija.<br>D.Labučio (ELTA) nuotr.
Prezidento inauguracija.<br>D.Labučio (ELTA) nuotr.
Prezidento inauguracija.<br>D.Labučio (ELTA) nuotr.
Prezidento inauguracija.<br>D.Labučio (ELTA) nuotr.
Prezidento inauguracija.<br>D.Labučio (ELTA) nuotr.
Prezidento inauguracija.<br>D.Labučio (ELTA) nuotr.
Prezidento inauguracija.<br>T.Bauro nuotr.
Prezidento inauguracija.<br>T.Bauro nuotr.
Prezidento inauguracija.<br>T.Bauro nuotr.
Prezidento inauguracija.<br>T.Bauro nuotr.
Prezidento inauguracija.<br>J.Elinsko (ELTA) nuotr.
Prezidento inauguracija.<br>J.Elinsko (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Jul 12, 2024, 2:53 PM, atnaujinta Jul 12, 2024, 2:58 PM

Tačiau šventinę nuotaiką kiek sutrikdė netikėtas premjerės Ingridos Šimonytės sprendimas ceremonijos metu perrinktajam šalies vadovui nesakyti sveikinimo kalbos. Premjerė taip pat nurodė, kad nedalyvaus ir vakariniame priėmime Prezidentūros kiemelyje.

O Vyriausybės vadovė – ne vienintelė iš valdančiųjų politikų, kuri gavo kvietimą į prezidento rengiamą pokylį ir nutarė jame nedalyvauti. Tiesa, buvo ir tokių, kurie kvietimą gauti turėjo, tačiau jo taip ir nesulaukė.

I.Šimonytė: kalbos pasirinkau nesakyti

Penktadienį priešpiet Seime – šventinės nuotaikos: pasipuošę ir pakiliai nusiteikę Seimo nariai rinkosi į prezidento inauguraciją, sveikino šalies vadovą ir linkėjo jam sėkmingos antrosios kadencijos.

Tačiau premjerė I.Šimonytė, skirtingai, nei visi ministrai pirmininkai iki šiol, savo sveikinimo kalbos posėdžio metu prezidentui neskaitė.

„Griežto posėdžio kanono inauguracijai, kuri yra Seimo posėdis, mano žiniomis, nėra ir jos scenarijus kaskart rengiamas specialios komisijos.

Pasikonsultavus su Seimu, nutarta, kad Seimo pirmininkės sveikinimas ir prezidento kalba puikiai užpildo iškilmės turinį, todėl atskiros kalbos pasirinkau nesakyti, o dalyvauti kaip ir kituose iškilminguose Seimo posėdžiuose“, – savo pasirinkimą aiškino premjerė.

Pasirinko dukrą

Visgi, toks pasirinkimas užkliuvo net ir valdančiosios koalicijos partneriams laisviečiams.

Laisvės partijos vicepirmininkas Vytautas Mitalas įsitikinęs, kad premjerė sveikinimo kalbą pasakyti vis dėlto galėjo.

„Tuo labiau, kad vakare nedalyvauja. Būčiau sakęs, kad gal vakare perduos sveikinimą, bet dabar, matyt, jis bus perduotas kokiu kitokiu būdu. Gal kai jie derins ministrų kandidatūras, kitą savaitę po premjerės tvirtinimo Seime“, – svarstė V.Mitalas.

Laisviečio manymu, toks premjerės elgesys tiesiog atspindi Prezidentūros ir premjerės santykį.

„Demonstruoja tai, ką ir anksčiau demonstravo – kad tie santykiai nėra tokie šilti, nors prezidentas, suprantu, nori tuos santykius sušildyti“, – pastebėjo jis.

Tiesa, pats „laisvietis“ vakarinėje šventės dalyje pasirinko nedalyvauti.

„Planavau dalyvauti, bet skirsiu laiką savo trijų savaičių dukteriai, o ne prezidentui“, – paaiškino jis.

Konservatorius kvietimo negavo

Nors Prezidentūra kvietė visų Seimo frakcijų seniūnus, kvietimo į vakarinę dalį negavo konservatorių frakcijos seniūnas Andrius Vyšniauskas.

„Kvietimo negavau, tai nedalyvausiu“, – teigė jis.

Tačiau konservatoriams Prezidentūros durys nėra užvertos – A.Vyšniauskas nurodė, kad kvietimus gavo kai kurie konservatorių komitetų pirmininkai, ministrai.

„Kas gavo, kiek žinau, dalyvaus“, – teigė A.Vyšniauskas.

Socialdemokratų pakvietė ne vieną

Kiek kitokias kalbas apie valdančiųjų nusiteikimą vakarinei šventei girdėjo socialdemokratas Algirdas Sysas.

„Dalis valdančiųjų, kurie yra pakviesti, nutarė neiti į vakarėlį. Tai asmeninis pasirinkimas“, – pasakojo A.Sysas, nedetalizavęs, kurie valdantieji atsisakė dalyvauti šventėje.

Socialdemokratas svarstė, kad A.Vyšniauskas Prezidentūros kvietimo nesulaukė tik todėl, kad frakcijos seniūnu tapo palyginus neseniai – buvusiai seniūnei Radvilei Morkūnaitei-Mikulėnienei tapus švietimo ministre.

„Jis per daug jaunas, galbūt (Prezidentūra – aut.past.) užmiršo, nes kvietimus turbūt rašė prieš mėnesį, o jis dar nebuvo seniūnas – buvo Radvilė“, – savo paaiškinimą pateikė socialdemokratas.

Pats kvietimo į vakarinę inauguracijos dalį taip pat negavęs A.Sysas pasakojo, kad iš socialdemokratų frakcijos prezidentas pakvietė ne tik frakcijos seniūnę Rasą Budbergytę, bet ir Seimo vicepirmininką Julių Sabautauską, taip pat ir Seimo narę Dovilę Šakalienę.

Socialdemokratas taip pat pakritikavo premjerę, pasirinkusią nepasveikinti prezidento.

„Vertinu blogai. Kartais reikia peržengti per savo ambicijas, nes ji yra ministrė pirmininkė, pareigūnė. Galbūt žmogiškai suprantu, bet…“, – kalbėjo A.Sysas.

Parlamentaras pastebėjo, kad protokolas nenumato, kad premjerė turėtų sakyti kalbą, tačiau tai, anot jo – tiesiog nerašyta taisyklė.

„Šiuo atveju tai nėra nusikaltimas, kurį padarė Ingrida Šimonytė, šiandien per inauguraciją – tai yra jos požiūris į visą šitą renginį“, – įvertino socialdemokratas.

S.Skvernelis: visi premjerai rasdavo, ką pasakyti

Tuo metu Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ lyderis Saulius Skvernelis ir gavo kvietimą į vakarinę dalį, ir joje dalyvaus.

Tačiau priešingai, nei premjerės pasirinkimą nesakyti kalbos, jos sprendimą nedalyvauti vakarinėje šventėje S.Skvernelis įvertino neutraliai.

„Dėl vakarėlio tai jau privatus reikalas – nori dalyvauji, nori ne. Ir taip ten daug žmonių – du tūkstančiai, tai toje jūroje ir pasimes. Į balius prievartos eiti nėra, bet ši ceremonija yra oficiali, ir, kiek pamenu, visi ministrai pirmininkai rasdavo, ką pasakyti, nepaisant to, kad ir pralaimėjo rinkiminėje kovoje.

Taip buvo ir 2019 metais, man buvo garbė iš Seimo tribūnos kalbėti, pasveikinti prezidentą. Manau, tą pareigą ir garbę reikėtų atlikti“, – įsitikinęs S.Skvernelis.

„Noriu tikėti, kad tai nėra susiję su tuo, kad ji pralaimėjo rinkimus. Premjeras yra aukščiau visų asmeninių įsižeidimų, ir turėtų tą garbę atlikti“, – pridūrė jis.

G.Surplys: turi būti vienybės diena

Panašios pozicijos laikėsi ir valstietis Giedrius Surplys – anot jo, prezidento inauguracija yra Lietuvos šventė.

„Mes turime Lietuvos prezidentą, išrinktą antrai kadencijai, aš žiūriu į tai instituciškai – tai vis tiek turi būti vienybės diena. Būtų labai gražu, jeigu tą vienybę visi išlaikytų, visi valdžios sluoksniai, visos partijos.

Nes pakankamai didelė piliečių dalis išsirinko šį prezidentą. Datos visada labai svarbu ritualine prasme – jos sutelkia, jos turi parodyti, kad tauta gali rinkti valdžią, gali gerbti vieni kitų pasirinkimus“, – kalbėjo G.Surplys.

G.Surplys pasakojo, kad kvietimo į vakarinę dalį negavo, tačiau jį gavo valstiečių seniūnė Aušrinė Norkienė.

Prezidentūra: ne tik Vilniaus šventė

Prezidento patarėjas Ridas Jasiulionis naujienų portalui lrytas.lt atsiuntė komentarą, kokiu principu pakviesti svečiai į inauguracijos renginius.

„Prezidento prašymu į inauguracijos renginius dalyviai pakviesti siekiant užtikrinti kuo platesnį socialinių visuomenės grupių, Lietuvos bendruomenių ir regionų atstovavimą, kad tai būtų ne tik Vilniaus ar valstybinių institucijų, o visos Lietuvos šventė.

Tradiciniame vakariniame priėmime Prezidento rūmų vidiniame kieme laukiama maždaug 2 tūkst. dalyvių iš visos Lietuvos“, – nurodė Prezidentūros atstovai.

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.