Seimui planuojama siūlyti valstybės finansuojamą užsieniečių apgyvendinimo laikotarpį apriboti iki pusmečio

Seimui ketvirtadienį planuojama pateikti įstatymo pataisas, kuriomis valstybės finansuojamas užsieniečių apgyvendinimo laikotarpis apribojamas iki 6 mėnesių – įskaičiuojant tą laiką, kol užsieniečiai laukia sprendimo dėl laikinosios apsaugos priėmimo ir ne ilgiau nei iki tokio statuso galiojimo pabaigos.

Migracijos departamentas.<br>D.Labučio (ELTA) nuotr.
Migracijos departamentas.<br>D.Labučio (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 11, 2024, 6:51 AM

Pagal dabartinę tvarką nemokamai gyventi užsieniečiai valstybės ar jos įstaigų valdomose apgyvendinimo vietose gali tik jiems suteiktos laikinosios apsaugos laikotarpiu, kad ir kiek jis truktų, taip pat iki priimant sprendimą laikinąją apsaugą suteikti ar atmesti.

Kaip teigia Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM), pakeitus įstatymą laikinąją apsaugą įgijusiems ar šio sprendimo dar laukiantiems užsieniečiams valstybės apmokamas apgyvenimas būtų užtikrintas laikotarpiu iki pusės metų. Jis būtų pradėtas skaičiuoti nuo migrantų prašymo dėl leidimo gyventi Lietuvoje užregistravimo MIGRIS sistemoje.

Laikotarpiui pasibaigus jų apgyvendinimą galėtų apmokėti nebe valstybė, bet patys įstaigų valdytojai ar naudotojai. Kaip skelbiama, tai užtikrintų teisę užsieniečiams gyventi valstybės ir savivaldybių įstaigų apgyvendinimo vietose visu laikinosios apsaugos laikotarpiu.

SADM duomenimis, nemokamo užsieniečių apgyvendinimo išlaidos 2023 m. siekė 1,4 mln. eurų, o pirmuosius tris 2024 m. mėnesius – virš 300 tūkst. eurų. Laikinąją apsaugą turinčių užsieniečių, gaunančių būsto nuomos mokesčio dalies kompensaciją, skaičius nuo 2022 iki 2023 metų išaugo nuo beveik 2,3 tūkst. iki 7,8 tūkst.

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.