Koalicija prieš kasetinius šaudmenis: Lietuvos pasitraukimas sukuria pavojingą precedentą (2)

Lietuvos pasitraukimas iš 2008 m. konvencijos dėl kasetinių šaudmenų, nepaisant didelės humanitarinės, teisinės ir politinės kainos, sukuria pavojingą precedentą ir kelia pavojų civiliams, pareiškė Koalicija prieš kasetinius šaudmenis, pabrėžusi rimtus tokio pasitraukimo padarinius.

Kasetiniai sprogmenys.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Kasetiniai sprogmenys.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 11, 2024, 10:17 PM, atnaujinta Jul 11, 2024, 10:18 PM

„Pasitraukimas iš tarptautinės sutarties, draudžiančios kasetinius šaudmenis, sukuria pavojingą precedentą konvencijai ir kelia pavojų civilių, įskaitant ir pačios Lietuvos piliečius, gyvybėms daugelį ateinančių dešimtmečių“, – sakė Koalicijos prieš kasetinius šaudmenis direktorė Tamar Gabelnick.

„Lietuvos sprendimas siunčia žinią pasauliui, kad iškilus susirūpinimui dėl nacionalinio saugumo galima nepaisyti tarptautinės humanitarinės teisės. Tačiau civilių apsaugos įstatymų turi būti laikomasi visada – taikos, padidėjusio nesaugumo ir ypač karo metu“, – sakė ji.

Pasiunčiant signalą, kad Lietuva mano, jog šių ginklų naudojimas yra priimtinas, pasitraukimas būtų labai apgailėtinas žingsnis atgal konvencijai ir pasaulinėms pastangoms išnaikinti šiuos beatodairiškus ginklus, sakoma Koalicijos prieš kasetinius šaudmenis pranešime ir priduriama, kad tai sumenkintų ir Lietuvos, kaip atsakingos tarptautinės bendruomenės narės, įsipareigojusios ginti civilius, poziciją.

Koalicija paragino visas šalis, uždraudusias kasetinius šaudmenis, pasmerkti Lietuvos sprendimą.

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.