Seimo etikos sargai: įžeidžiai pasisakydamas apie moteris konservatorius V. Rakutis pažeidė politikų elgesio kodeksą

Seimo etikos sargai nutarė, kad konservatorių frakcijai priklausantis Valdas Rakutis, pasisakydamas apie moterų atsakomybę gimdyti vaikus, pažeidė Valstybės politikų elgesio kodekse įtvirtintą pagarbos principą. Todėl parlamentarui bus pateikta rekomendacija korektiškiau dėstyti mintis.

V. Rakutis<br>M. Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
V. Rakutis<br>M. Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
V.Rakutis.<br>Asmeninio albumo nuotr.
V.Rakutis.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Valdas Rakutis<br>V.Skaraičio nuotr.
Valdas Rakutis<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Raminta Majauskaitė

Jul 10, 2024, 4:58 PM

„Seimo narys Valdas Rakutis, kalbėdamas apie moterų pareigą gimdyti ir jų atsakomybę auginant vaikus, (...) nesilaikė Valstybės politikų elgesio kodekse įtvirtino pagarbos žmogui ir valstybei principo“, – Seimo Etikos ir procedūrų (EPK) komisijos sprendimą trečiadienį vykusio posėdžio metu įgarsino liberalas Andrius Bagdonas.

„Siūloma rekomenduoti V. Rakučiui korektiškiau reikšti mintis, vengti žodžių, frazių ir pareiškimų, kurie gali būti suprantami kaip įžeidžiantys ar žeminantys, menkinantys moterų vaidmenį visuomenėje, skatinantys diskriminaciją ir nekorektišką stereotipų platinimą“, – nurodė jis.

Savo ruožtu V. Rakutis, paklaustas, ar jaučiasi įžeidęs moteris, akcentavo, kad susiduriant su demografiniais iššūkiais, politikai privalo kalbėti apie mažėjančio gimstamumo problemą.

„Manau, kad mano pasisakymas turėjo labai akivaizdų taikinį. Ėjo kalba apie moteris, kurios jau yra sulaukusios brandos – 30-ties metų. Dažnai šiais laikais tokio amžiaus moterys, nuturėdamos aiškių priežasčių, negimdo. Jos turi ir gyvenimo draugą, ir sąlygas. Yra tiesiog tokia mada“, – posėdyje kalbėjo konservatorius.

„Kai praeina amžius ir moterims sukanka 36 metai, kyla daug įvairių problemų dėl gimdymo – ir medicininių, ir socialinių problemų. (...) Demografinė situacija Lietuvoje yra labai prasta. Manau, kad apie šią problemą Seimo nariai turi kalbėti, nes tai atsispindės ir švietimo sistemoje, ir krašto gynyboje, ir ekonomikoje, ir kitose srityse“, – pabrėžė jis.

„Laisvietis“ Artūras Žukauskas šiam parlamentaro pasiaiškinimui prieštaravo. Anot jo, priekaištai moterims yra „ne vietoje“.

„Moterys gali gimdyti, bet tokios pareigos jos neturi. Vyrai gali apvaisinti moterį, bet tokios pareigos jie taip pat neturi. Tai ką dabar išgirdome iš profesoriaus (V. Rakučio – ELTA) kertasi su realybe. Visuose žemynuose, išskyrus Afriką, žmonių skaičius mažėja. (...) Tai gamtos dėsnis“, – teigė politikas.

Visgi, dalis komisijos narių laikėsi priešingos pozicijos ir nesutiko, jog V. Rakutis savo pasisakymais padarė pažeidimą.

„Mano vertinimu, užtektų išsamios rekomendacijos kolegai, nes diskusija apie neigiamus demografinius pokyčius Europos žemyne yra labai plati. (...) Tai buvo diskusija. Žodžiai gal ir buvo nekorektiški, bet nematau, kad tai būtų Valstybės politikų elgesio kodekso pažeidimas ar jo nesilaikymas. Tai, manau, išsprūdo emociškai“, – svarstė Rita Tamašunienė.

Siūlymui parengti tik rekomendaciją posėdžio metu pritarė ir konservatoriai Kazys Starkevičius bei Antanas Matulas.

„Šiuolaikinio amžiaus tendencijos tokios, tačiau ne politikų reikalas analizuoti, ar vyresniame amžiuje gimdymas yra sunkesnis. (...) Nemanau, kas jis kažko nesilaikė. Reikia įspėti rinktis žodžius, terminus, temas“, – teigė A. Matulas.

Tačiau po šios posėdžio metu vykusios diskusijos, dauguma EPK narių sutiko pasilikti prie parengtos pirminės išvados.

„Vertindamas demografinę situaciją Lietuvoje V. Rakutis apkaltino vieną lytį – visų pirma, moteris, antra – tam tikro amžiaus moteris. Trečia, kolega nesupranta, nemano, kad reikėtų atsiprašyti tų moterų“, – apibendrino A. Bagdonas.

ELTA primena, kad balandį naujienų portalo tv3.lt laidoje „33min. su Artūru Anužiu“ konservatorius V. Rakutis kritikavo jaunas moteris, esą šios „išsidirbinėja“ nenorėdamos turėti vaikų.

„Gimdyti reikia, gana čia išsidirbinėti. Trisdešimtmetės panos vaikšto: „aš nenoriu vaikų“. Va čia yra nelaimė, čia didžiausia problema, kad negimsta vaikai Lietuvoje. Pirmaeilė problema ir apie tai reikia garsiai kalbėti“, – laidoje kalbėjo V. Rakutis.

Po tokių V. Rakučio pareiškimų Laisvės frakcija kreipėsi į Seimo etikos sargus. Be to, politikas sulaukė ir replikų dėl, anot kritikų, pasenusio ir patriarchalinio požiūrio.

Visgi reaguodamas į kilusį pasipiktinimą V. Rakutis tikino, jog susiduriant su demografiniais iššūkiais, būtina kalbėti apie gimstamumo klausimus. Ir, pabrėžė jis, pasisakymai šia tema negali būti vertinami kaip „neskoningas moralizavimas“.

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.