Policijos atstovas: šiemet sunkesnes pasekmes sukeliančių nusikaltimų užregistruota daugiau nei pernai

Šiais metais sunkesnes pasekmes sukeliančių nusikaltimų Lietuvoje fiksuota daugiau nei pernai tokiu pačiu metu, teigia Policijos departamento Viešosios tvarkos biuro viršininko pavaduotojas Mindaugas Akelaitis. Vis dėlto, anot jo, bendrai nusikalstamumo statistika neigiamų pokyčių nerodo.

 Policija.<br> A.Ufarto (ELTA) nuotr.
 Policija.<br> A.Ufarto (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 10, 2024, 9:00 AM

„Šiais metais per pirmus penkis mėnesius ikiteisminių tyrimų dėl smurto artimoje aplinkoje buvo registruota mažiau negu per praėjusių metų tą patį laikotarpį. (...) Šiais metais turėjome vienu nužudymu daugiau, du papildomus sunkius sveikatos sutrikdymus, lyginant su praėjusiais metais. Tai tų sunkesnes pasekmes sukeliančių nusikalstamų veikų buvo užregistruota šiek tiek daugiau, tačiau bendras fonas yra šiek tiek mažėjantis“, – LRT radijui trečiadienį sakė M. Akelaitis.

Per pastarąsias kelias paras Lietuvoje įvykus keliems nužudymams, policijos atstovas atkreipė dėmesį į tai, jog dalis šių įvykių susiję arba galimai žmones nužudė, įtariama, psichinių sutrikimų turintys asmenys.

Anot M. Akelaičio, policija pastaruoju metu šia tema diskutavo su Sveikatos apsaugos ministerijos ir kitų institucijų atstovais. Policijos atstovas neslepia, jog jų ir kitų institucijų nuomonės šioje temoje išsiskiria.

„Aiškiai suprantame, kad tai nėra nusikaltėliai įprastiniu požiūriu. Žmonėms reikia pagalbos. Faktas, kad sveikatos sistema žiūri, jog psichikos sveikatos sutrikimų negalima gydyti priverstinai, galima gydyti, tik jam sutikus, nepaisant to, kad žmogus kelia pavojų aplinkiniams. Ir mes truputėlį turime nuomonių išsiskyrimą“, – dėstė M. Akelaitis.

Jis pažymėjo, jog policija pasigenda siūlymų, kaip labiau padėti psichinėmis ligomis sergantiems ir galimai pavojų keliantiems asmenims.

„Dėl tvarių algoritmų ir palydėjimų tokių žmonių, pagalbos jiems teikimo kokybiško tam, kad jie netaptų savo ligos pasekoje nusikaltėliais arba dėl jų veiksmų nenukentėtų artimieji bent jau aš neišgirdau, kas galėtų būti daroma“, – komentavo M. Akelaitis.

ELTA primena, kad antradienį Tauragės rajone rasti moters (gim. 1984 m.) ir vyro (gim. 1976 m.) kūnai su šautinėmis žaizdomis. Įtariama, kad vyriškis nužudė savo sutuoktinę ir nusišovė pats. Galimai sutuoktinę nušovęs ir pats nusišovęs vyras leidimą laikyti ginklą turėjo, abu asmenys policijai anksčiau nebuvo žinomi.

Policijos duomenimis, pirmadienį Alytuje rasti vyro (gim. 1980 m.) ir jo motinos (gim. 1958 m.) kūnai su smurto žymėmis. Įtariama, kad vyras nužudė savo motiną ir nusižudė pats. Pirminiais duomenimis, savo motiną, įtariama, nužudęs ir nusižudęs vyras galėjo sirgti psichine liga.

Anot policijos, sekmadienį Skuodo rajone neblaivus 55 metų vyras (2,65 prom.) per konfliktą medžiokliniu šautuvu, kaip įtariama, mirtinai sužalojo 44 metų moterį. Mirtimi pasibaigęs konfliktas įvyko artimoje aplinkoje. Įvykio vietoje taip pat buvęs 20-metis vyras sužalojo link jo besiartinantį įtariamąjį ir užrakino jį bute. Atvykę antiteroristinių operacijų rinktinės „Aras“ pareigūnai sulaikė mirtinai moterį sužalojusį vyrą, jis dėl sužalojimų paguldytas į ligoninę.

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.