Naujas posūkis konservatorių viduje – realus? Kodėl I. Šimonytė neatskleidžia savo sprendimo

2024 m. liepos 8 d. 16:35
Nors besiruošdamos rudenį vyksiantiems Seimo rinkimams partijos jau dėliojasi programas ir skelbia savo sąrašų lyderius, vis dar neaišku, kas į parlamentą ves didžiausią valdančiosios daugumos partiją – Tėvynės sąjungą-Lietuvos krikščionis demokratus (TS-LKD).
Daugiau nuotraukų (9)
Nors neabejojama, kad pirmuoju numeriu sąraše konservatoriai įrašys premjerę Ingridą Šimonytę, Vyriausybės vadovė iki šiol nepateikia atsakymo dėl savo jau labai netolimos politinės ateities, taip sukeldama nemažai klausimų ir žurnalistams, ir visuomenei.
„Kodėl jūs galvojate, kad jeigu vakar manęs to klausėte, šiandien to paties klausiate, tai šiandien aš pasakysiu kažką kito?
Kaip ir sakiau, kada manysiu, kad yra tinkamas laikas įgarsinti, tada įgarsinsiu visiems vienu metu“, – taip į šį klausimą žiniasklaidos atstovams neseniai atsakė premjerė.
Kokius žaidimus iš tiesų žaidžia?
Ar I.Šimonytė iš tiesų delsia, ir jei taip – kodėl? Kaip „Žinių radijo“ laidoje „Įvykiai ir komentarai“ svarstė politologas Bernaras Ivanovas, panašu, kad konservatoriai pastaruoju metu sunkiai apsisprendžia ir dėl savo sąrašo, ir dėl jo vedlio, ir dėl „Europos reikalų“.
„Čia turbūt paskutiniu metu jau tapęs būdingas bruožas neapsispręsti, trypčioti vietoje“, – pastebėjo pašnekovas.
Tačiau bet kokiu atveju, pasak B.Ivanovo, „nurašyti“ konservatorių artėjant karštam politiniam rudeniui jokiu būdu negalima.
„Būtų labai naivu manyti, kad konservatoriai trypčioja ar šiaip kažkaip nenuosekliai ir neryžtingai elgiasi dėl to, kad jaučiasi pralaimėję. Ne ne – jų rinkėjas konsoliduotas, jie patys, bet kokiu atveju, kaip rodo Europos Parlamento rinkimai, gali mobilizuoti savo elektoratą.
Dešiniajame flange nėra už ką balsuoti – išvis yra lyderystės krizė. Aišku, bendrai galima sakyti, kad problema egzistuoja visų politinių partijų kontekste, bet pas konservatorius ypač, kadangi iš tiesų nelabai yra ką pasirinkti“, – aiškino politologas.
B.Ivanovas priminė ir tai, kad premjerė I.Šimonytė apskritai ne taip seniai tapo partijos dalimi.
„O šiaip buvo tokia kviestinė žvaigždė. Kitų kandidatų būtų sudėtinga atrasti, o kas ten galėtų būti? Ponas P.Saudragas Europos Parlamente, A.Ažubalis – į užribį, o kas lieka? Lieka vienas kitas“, – skaičiavo jis.
LRT Tyrimų skyriaus žurnalistė, apžvalgininkė Jurga Tvaskienė svarstė, kad konservatoriai šiuo metu žaidžia gana negražų žaidimą.
„Jie kuria intrigą aplink save, nors visiems ganėtinai aišku, kas bus. Tiesiog užtempia laiką, laikydami save dėmesio centre – sakyčiau taip“, – teigė J.Tvaskienė.
Kokie šansai L.Kasčiūnui?
Tačiau kalbėti, kad konservatoriai viduje neturi norinčių vesti sąrašo, anot jos, taip pat nelabai galima.
„L.Kasčiūnas, krašto apsaugos ministras, labai aiškiai pasakė, kad tą galimybę svarstytų. Bet taip, Lietuvoje yra krizė partijų apsispendimo, kas jos tokios yra.
Konservatoriai yra dešinioji partija, bet toje partijoje yra du sparnai – vienas yra ganėtinai liberalus, o kitas – ypatingai radikaliai konservatyvus.
Jeigu taip įvyktų netyčia, netikėtai ir paslaptingai, kad į sąrašo priekį atsistotų ponas L.Kasčiūnas, mes matytume ultradešinės, krikdemiškos dešinės sustiprėjimą šitoje partijoje, ir tai būtų naujas posūkis konservatorių viduje“, – aiškino LRT Tyrimų skyriaus žurnalistė.
J.Tvaskienės teigimu, visgi rinkėjams rudenį bus gana sunku apsispręsti, už ką galiausiai atiduoti savo balsą.
„Lietuvoje daugybė partijų skelbiasi centro kairiosiomis – tie patys valstečiai, S.Skvernelio partija, bet iš tiesų tai, ką jie kalba ir žada rinkėjams, yra ganėtinai dešinysis veikimas ir labai stiprus dešinysis veikimas.
Todėl, manau, rinkėjams atsiranda didžiulis sunkumas apsispręsti, už ką aš esu, nes pačios partijos manipuliuoja žodžiais, pasiūlymais, kaire ir dešine, ir žmogus tokiu atveju atsiranda mišrainėje, kur tai, kas yra pateikiama, nėra tai, kas yra iš tikrųjų“, – dėstė apžvalgininkė.
Tiesa, pats jau minėtas L.Kasčiūnas neatmetė galimybės kandidatuoti ir į TS-LKD partijos pirmininkus. Paklaustas, kiek sunki būtų jo mesta pirštinė I.Šimonyei, politologas B.Ivanovas abejotų, ar toks pasirinkimas būtų tinkamas.
„Manau, partija supranta, kas yra ponas L.Kasčiūnas ir kiek jis gali gebėti. Norėti galima, tačiau gebėti yra ne tas pats, kas norėti, ir šiuo atveju nemanau, kad jo politinis svoris pačioje partijoje leistų jam suburti aplink save reikalingą rėmėjų grupę, kuri galėtų jį iškelti į partines aukštumas.
Taip, jis tapo ministru, ir matome, kiek jam tai suteikia džiaugsmo, bet žmogus, kuris labai nori būti kažkuo, nereiškia, kad jis iš tikrųjų vertas to.
Manau, partija dar paieškos tų, kurie realiai galėtų sujungti tuos tikrai labai sunkiai apjungiamus flangus“, – kalbėjo B.Ivanovas.
Į TS-LKD sąrašo viršų jau išreitinguotas krašto apsaugos ministras Laurynas Kasčiūnas. Antroji – švietimo, mokslo ir sporto ministrė Radvilė Morkūmnaitė-Mikulėnienė, trečias – Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Mindaugas Lingė.
Toliau sąraše – ministrės Gintarė Skaistė, Agnė Bilotaitė, buvusi ministrė Monika Navickienė, Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkė Paulė Kuzmickienė, Aplinkos komiteto pirmininkė Aistė Gedvilienė, Seimo nariai Audronius Ažubalis, Matas Maldeikis ir kiti.
Konservatorių lyderis, užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis, kaip ir premjerė I.Šimonytė, nebuvo reitinguojami. Tiesa, G.Landsbergis yra pareiškęs, kad neketina vesti partijos sąrašo į Seimą ir siūlo tai daryti ministrei pirmininkei.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.