G. Nausėdos inauguracijos belaukiant: kiek svečių kvies, kokios pramogos lauks ir ką galėtų dėti ant stalo (2)

2024 m. liepos 8 d. 19:34
Likus vos kelioms dienoms iki antrai kadencijai perrinkto šalies vadovo Gitano Nausėdos inauguracijos, Prezidentūra jau dėlioja paskutinius štrichus, kokie svečiai liepos 12-osios vakarą atvyks į rengiamą iškilmingą priėmimą, kokių pramogų jie sulauks ir ką galės rasti ant šventinių stalų. 
Daugiau nuotraukų (12)
Jau penktadienį G.Nausėda oficialiai pradės savo antrąjį kadencijos penkmetį – Seime vidurdienį jis turės duoti priesaiką, o vakare, kaip jau įprasta, planuojamas kviestinių svečių priėmimas Prezidentūros rūmų vidiniame kieme.
Kaip jau anksčiau teigė Prezidentūra, antroji G.Nausėdos inauguracija bus kiek kitokia nei pirmoji – tradiciškesnė.
2019 metais tuomet pirmą kartą išrinktas G.Nausėda į ją įtraukė neįprastų detalių – pavyzdžiui, Jono Basanavičiaus paminklo aplankymą, ko iki tol nėra buvę.
Jau skelbta, kad prisiekęs Seime prezidentas vyks į Šv. Mišias Vilniaus arkikatedroje bazilikoje, o 14 valandą Katedros aikštėje įvyks inauguracijos iškilmėms skirta Lietuvos ginkluotųjų pajėgų vėliavų būrių rikiuotė.
Vėliau, pranešama, S.Daukanto aikštėje vyks prezidento vėliavos keitimo ceremonija. Jos metu G.Nausėda sakys kalbą Lietuvos žmonėms.
Iš karto po to Prezidentūros Baltojoje salėje vyks Vyriausybės įgaliojimų grąžinimo ceremonija.
O kaip atrodys visų dėmesį prikaustantis vakarėlis S.Daukanto aikštės rūmų kieme?
Kiek svečių laukiama?
Kaip inauguracijos išvakarėse portalui lrytas.lt nurodė G.Nausėdos patarėjas Ridas Jasiulionis, tradiciniame vakariniame priėmime laukiama maždaug 2 tūkstančių dalyvių. Tarp jų turėtų būti įvairių sričių atstovų – nuo visuomenininkų, kultūros veikėjų iki žurnalistų.
Rinktis į Prezidentūros kiemą renginio dalyviai kviečiami nuo 18 valandos, o vakaro programa startuos 19 valandą.
Vardinius kvietimus gavę svečiai taip pat gali pasikviesti po vieną jį lydintį asmenį.
Kvietimuose nurodoma, kad vakaro aprangos kodas yra „smokingas“, tad vyrai gali pasirinkti vilkėti tamsius kostiumus, o moterys – vakarinę suknelę.
„Prezidento prašymu į inauguracijos renginius dalyviai kviečiami siekiant užtikrinti kuo platesnį socialinių, visuomenės grupių, Lietuvos regionų atstovavimą, kad tai būtų ne tik Vilniaus ar valstybinių institucijų, o visos Lietuvos šventė“, – informavo R.Jasiulionis.
Iškilmingo vakaro metu svečius džiugins ir muzika – nurodoma, kad renginyje skambės kompozitoriaus Giedriaus Kuprevičiaus kūriniai.
Tiesa, tarp jų bus ir specialiai Prezidento antrosios kadencijos inauguracijos proga sukurtų kūrinių.
„Juos atliks pats autorius ir VDU Muzikos akademijos prof. Sabinos Martinaitytės ir prof. Audronės Eitmanavičiūtės studentai, Lietuvos kariuomenės orkestro muzikantai“, – komentavo R.Jasiulionis.
Maisto meniu dar nepaaiškėjo
Tiesa, ką valgys iškilmingo priėmimo svečiai, kol kas iki galo neaišku – meniu neįvardija nei G.Nausėdos patarėjas, nei maitinimo įmonė UAB „Taurakalnis“, su kuria Prezidentūra yra pasirašiusi paslaugų teikimo sutartį ir bendradarbiauja jau ne vienerius metus.
Kaip portalui lrytas.lt savaitės pradžioje nurodė „Taurakalnio“ atstovai, šventinis meniu dar derinamas ir nėra iki galo patvirtintas.
Prieš penkerius metus, 2019-aisiais, G.Nausėdos inauguracija iš viso kainavo kiek daugiau nei 68 tūkstančius eurų. Iš jų daugiau nei 27 tūkstančiai eurų buvo skirti būtent šventiniam priėmimui Prezidentūros kieme ir svečių maitinimui.
Inauguracinio vakaro dalyviai galėjo vaišintis įvairiais vieno kąsnio užkandžiais, kurie buvo derinti prie gėrimų.
Į meniu tuomet buvo įtraukti tokie užkandžiai kaip sluoksniuotos tešlos kepinukai su daržovėmis, su grybais, pyragėliai su varške ir špinatais, sumuštinukai, silpnai sūdyta silkė, lašišos suktinukai, tartaletės su krevetėmis, beigeliai su plėšyta jautiena ir marinuotomis daržovėmis ar eklerai su rūkytos kalakutienos putėsiais.
Taip pat buvo siūlomas ir vegetariškas bei veganiškas meniu.
Ką pasirinkti buvo ir saldumynų megėjams – buvo siūlomi triufeliai, eklerai, medaus pyragaičiai.
Prezidentūra dabar tikino, kad galutinę šventės kainą galės įvertinti tik tuomet, kai paaiškės tikslus dalyvių skaičius.
Primename, kad gegužės 26 d. prezidentas G.Nausėda buvo perrinktas antrajai kadencijai. Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) duomenimis, šalies vadovą parėmė 74,15 proc. piliečių.
Tuo metu antroje vietoje likusi premjerė I.Šimonytė sulaukė 24,34 proc. balsų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.