Milda Kuizinaitė. Korupcijos įrodymu gali tapti ir šypsena

Korupcijos bylų tyrėjams nebūtina nufilmuoti ir įrašyti visko, ką kalba į jų akiratį patekę asmenys. Jei du žmonės susitiko ir vienas kitam nepasakė nė žodžio arba slaptame įraše nesigirdi, apie ką jie kalba, dar nereiškia, kad įrodymų nėra.

MILDA KUIZINAITĖ<br>T.Bauro nuotr.
MILDA KUIZINAITĖ<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 6, 2024, 4:50 PM

JAV psichologas A.Mehrabiano dar praėjusiame amžiuje įrodė, kad 55 proc. bendravimo turinio sudaro kūno kalbos signalai, 38 proc. – balso ypatybės ir intonacija ir tik 7 proc. – žodžiai.

Atrodo, itin svarbu, kad šiuos ženklus gerai suprastų mūsų prokurorai.

Štai prokuroras A.Kazakovas vadinamąją teisėjų korupcijos bylą nagrinėjančiam Kauno apygardos teismui paaiškino, ką prie Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) pastato susitarė tuometis advokatas D.Zagreckas ir Apeliacinio teismo teisėjas V.Kažys.

Nors 18 sekundžių trukęs jų susitikimo įrašas – be garso, prokuroras atkreipė dėmesį, kad prie VMI susitikę teisininkai nepasisveikino, nepadavė vienas kitam rankos.

Vadinasi, tądien jie susitiko ne pirmą kartą ir elgėsi lyg žvalgai iš filmo: „Jie kalbėjosi paslapčia, vienas prie kito pasilenkę.“

Nors V.Kažys teisme tvirtino su D.Zagrecku nesileidęs į kalbas apie jokias bylas, prokuroras įžvelgė, kad buvo kitaip, nes išsiskiriant teisėjas nusišypsojo.

Kūno kalbos žiniomis nuo prokurorų nedaug atsilieka ir Policijos departamento pareigūnai.

Antai teismams aiškinantis, kodėl kriminalistai rimtai nesureagavo į M.Žalimo pasakojimą, kad su išgalvota pedofilija kovojęs D.Kedys Kaune planuoja žudynes, Imuniteto tarnybos pareigūnas nurodė, jog kai kurių policininkų kaltė jiems buvo aiški ir be žodžių.

Kriminalinės policijos biuro pareigūną E.Damukaitį nutarta sekti ir pas jį atlikti kratas vien dėl to, kad kabinete tarp kriminalisto ir M.Žalimo buvo užfiksuotas akių kontaktas.

Tiesa, teismams tokio įrodymo neužteko – po beveik penkerius metus trukusio proceso penki pareigūnai buvo išteisinti.

Tačiau net įžvalgiausiems pareigūnams sunku pralenkti sostinės prokurorą G.Tarasevičių, kuris bendrovėje „Vilniaus vandenys“ darytame slaptame įraše išgirdo taurių skambėjimą ir teisme pareiškė, kad tądien prie stalo sėdėję ir apie keliones aplink pasaulį juokavę vyrai nusikaltimą įvykdė būdami neblaivūs.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.