Po akibrokšto prieš G. Nausėdą – S. Skvernelio ir partijos smūgis V. Bakui (5)

Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ valdyba ketvirtadienį patvirtino kandidatų, dalyvausiančių spalį vyksiančiuose Seimo rinkimuose, sąrašą, o jame – nemaloni staigmena partijos nariui Vytautui Bakui – jis sąraše liko 36-as.

Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“.<br>A.Ufarto (ELTA) nuotr.
Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“.<br>A.Ufarto (ELTA) nuotr.
Vytautas Bakas.<br>T.Bauro nuotr.
Vytautas Bakas.<br>T.Bauro nuotr.
Lukas Savickas.<br>J.Balčiūno (ELTA) nuotr.
Lukas Savickas.<br>J.Balčiūno (ELTA) nuotr.
Vytautas Bakas.<br>K. Gudžiūnienės (ELTA) nuotr.
Vytautas Bakas.<br>K. Gudžiūnienės (ELTA) nuotr.
Vytautas Bakas ir Saulius Skvernelis.<br>M.Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
Vytautas Bakas ir Saulius Skvernelis.<br>M.Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

2024-07-04 17:32, atnaujinta 2024-07-04 17:33

Pats V.Bakas juokauja, kad gerai bent tai, jog jis iš viso neliko už borto, tuo metu partijos rinkimų štabo vadovas tikina, kad nereikėtų „interpretuoti daugiau nei yra“. Kas užkliuvo Demokratams?

Kas užkliuvo partijai?

Ketvirtadienį Demokratų pirmininkas Saulius Skvernelis pranešė, kad jis, kaip ir žadėjo, ves partijos sąrašą į Seimą.

Sąrašo penketuke vietos atsirado ir Seimo nariams Lukui Savickui, Linui Kukuraičiui bei Algirdui Butkevičiui.

Tuo metu parlamentaras V.Bakas nepateko net į sąrašo dešimtuką – liko 36-as.

Kalbėdamas su naujienų portalu lrytas.lt V.Bakas pasakojo, kad jo vieta Seimo rinkimų sąraše – tai 25 partijos valdybos narių reitingavimo rezultatas.

„Jeigu taip pajuokaujant, tai galėjo ir apskritai mane nureitinguoti už partijos sąrašo ribų. Tai nors tiek gerai.

O jeigu rimtai, iš tiesų Europos Parlamento rinkimai parodė, kad rinkėjas tuos darbus, kuriuos darau, visų pirma viešojo intereso labui, vertina žymiai aukščiau – buvau išreitinguotas į pirmąjį dešimtuką.

Partijos kolegų sprendimas yra toks. Aš jį gerbiu. Bet paskutinį žodį tars rinkėjai“, – kalbėjo V.Bakas.

Antrą kadenciją Seime dirbančio V.Bako pavardė pastaruoju metu žiniasklaidos puslapiuose daugiausiai mirgėjo dėl Valstybės saugumo departamento (VSD) Pranešėjo istoriją nagrinėjusios parlamentinės komisijos, kurios pirmininku jis buvo.

O „Vardan Lietuvos“ ir pats partijos pirmininkas S.Skvernelis nuo V.Bako veiksmų Pranešėjo istorijoje jau spėjo atsiriboti.

Pavyzdžiui, kai prezidentas Gitanas Nausėda praėjusią savaitę Seime skaitė metinį pranešimą, V.Bakas prie savo darbo vietos buvo iškėlęs užrašą „Prezidente, ar neslegia sąžinės išduotas pranešėjas?“.

S.Skvernelis tąkart teigė nepritariantis tokiems bendražygio veiksmams: „Mes turime individualų veikėją, kuris veikia savarankiškai. Aš nepritariu tokiems veiksmams ir nepritaria politinė partija“.

Paklaustas, kaip pats aiškintų savo vietą sąraše, V.Bakas tikino, kad jam spekuliuoti šiuo klausimu būtų sudėtinga, nes reitingavimas buvo slaptas.

Visgi, politikas pripažino, kad tai galėtų būti susiję su Pranešėjo istorija.

„Pranešėjo istorija iš tiesų nebuvo remiama. Bet, vis dėlto, man atrodo, kad viešas interesas, žmogaus teisės, aukšti standartai politikoje, ką stengiuosi daryti, yra svarbiau nei vieta sąraše. Bent jau man tai yra žymiai svarbiau“, – kalbėjo jis.

Tad ar nekilo mintys dairytis į kitas partijas, kur būtų didesnis palaikymas ir kur jo idėjos būtų labiau vertinamos?

„Idėjas vertina žmonės, rinkėjai. Negali tarnauti partijai ar kažkokiam jos interesui ir jį kelti aukščiau nei yra valstybės interesas, visuomenės interesas. Visą politinę karjerą stengiausi rinktis visuomenės interesą ir jį ginti“, – dėstė V.Bakas.

„Skaidrumas politikoje, žmogaus teisių apsauga yra didesnė vertybė negu bandyti įtikti kažkam partijoje“, – pridūrė jis.

„Dirbame toliau“

Partijos rinkimų štabo vadovas, pats antruoju numeriu sąraše įtrauktas parlamentaras Lukas Savickas naujienų portalui lrytas.lt teigė, kad „nereikia interpretuoti iš to daugiau, nei yra“.

„Įvyko valdybos narių balsavimas, jis truko tris dienas. Sąraše buvo 170 žmonių, ir manau, kad iš 170 kandidatų pakliūti į 30-uką nėra blogas rezultatas.

Žinoma, tai nėra pirmasis ar antrasis dešimtukai, bet, mano žiniomis, tarp Seimo narių tai nėra žemiausias rezultatas“, – sakė L.Savickas.

Ar V.Bako vieta sąraše yra susijusi su jo veikla nagrinėjant Pranešėjo istoriją?

„Tikrai mes valdyboje tokio pobūdžio diskusijos neturėjome. Pagal mūsų patvirtintą tvarką buvo toks reitingavimas. Panašiai, kaip per rinkimus, rinkimų rezultatai yra tokie, kokie yra, ir tuomet su tuo dirbame toliau“, – kalbėjo Seimo narys.

Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“ ketvirtadienį patvirtino partijos sąrašą į Seimą.

Pirmoje sąrašo vietoje įrašytas partijos pirmininkas S.Skvernelis, antras sąraše – Seimo narys L.Savickas. Toliau rikiuojasi ekonomistė Jekaterina Rojaka, Seimo nariai Linas Kukuraitis ir Algirdas Butkevičius.

Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ sąraše į Seimą yra ir naujokų. Su Demokratais kandidatuos Kauno muzikinio teatro vadovas Benjaminas Želvys, epidemiologė Rolanda Lingienė, Vilniaus miesto savivaldybės tarybos narė Nijolė Jagelavičienė, Žvėryno bendruomenės pirmininkė Rasa Pavarienė.

Daugiau apie partijos planus Seimo rinkimuose skaitykite čia.

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.