Tragedija paženklintas savaitgalis pajūryje: prakaitavę gelbėtojai šiurpo nuo poilsiautojų elgesio

2024 m. liepos 1 d. 12:00
Po fiksuotų karščio rekordų savaitgalis pajūrio gelbėtojams buvo kaip niekad įtemptas. Baltijos jūra pasiglemžė ir pirmąją vasaros auką – gelbėdamas dvi vienas į paplūdimį atėjusias paaugles nuskendo vyras.
Daugiau nuotraukų (14)
Naujienų portalo lrytas.lt kalbinti gelbėtojai neslepia nusivylimo poilsiautojų sąmoningumu – pasak Palangos paplūdimio gelbėtojų tarnybos vadovo Jono Pirožniko, jeigu dar buvo vilties, kad žmonės į poilsį prie jūros žiūri atsakingiau, po šio savaitgalio ji vėl dingo.
Savo ruožtu Klaipėdos gelbėtojų vadovas Aleksandras Siakki pastebėjo nerimą keliančią tendenciją – prasidėjus moksleivių atostogoms paplūdimius tiesiog užplūdo be tėvų atvykę nepilnamečiai.
Dirbo be sustojimo
Paskutinis birželio savaitgalis Klaipėdoje paženklintas tragedija – ankstyvą šeštadienio rytą jūroje nuskendo pusamžis vyras, kuris puolė gelbėti dviejų skęstančių mergaičių.
Paaiškėjo, kad 12–13 metų paauglės į paplūdimį atėjo niekieno nelydimos, o gelbėtojai apie 8 val. dar nebuvo pradėję darbo.
Specialistai rašė, kad vandenyje vyrauja stiprios atgalinės srovės, keliančios rimtą pavojų visiems, kurie surizikuoja lįsti į jūrą.
„Srovės susidaro tada, kai yra didelis bangavimas, stiprus vėjas ir yra iškelta raudona vėliava. Srovių nebūna tada, kai yra lygus vanduo – srovės susidaro nuo vėjo stiprumo ir atsimušimo į krantą.
Kai banga ateina iki kranto, ji susiformuoja, susisuka ir traukiasi atgal į jūrą, vanduo grįžinėja kartu su smėliu – tai ir yra srovės. Jos yra ne visur – dažniausiai ten, kur yra giliau, tai jei nuo kranto yra giliau ar yra duobės, susidaro ir srovės“, – portalui lrytas.lt paaiškino Palangos paplūdimio gelbėtojų tarnybos vadovas J.Pirožnikas.
Pasak jo, savaitgalį ir Palangos paplūdimyje buvo iškelta raudona vėliava, užfiksuotas didelis bangavimas, todėl čia svarbu ir vėl kalbėti apie žmonių atsakomybę.
„Mano pirmas klausimas būtų – kaip 13-metės mergaitės 8 valandą ryto atsidūrė jūroje be tėvų priežiūros? Tai vienas iš klausimų, kuris man kelia nerimą, kaip taip galėjo būti.
Antras dalykas – gelbėtojai turėtų budėti taip, kaip Palangoje – visą parą. Mes reaguojame į visus skambučius. Klaipėda ir Nida neturi naktinių budėjimų. Žinoma, čia yra ir savivaldybės reikalas – pas mus yra kitokia specifika“, – svarstė J.Pirožnikas.
Klaipėdoje nuskendęs vyras, pasak jo, yra pirmoji Baltijos jūros auka šią vasarą, tačiau apskritai šis savaitgalis gelbėtojams buvo itin sudėtingas.
„Stipriai reikėjo drausminti poilsiautojus – gelbėtojai nusivalydavo prakaitą ir dirbo toliau kaip užsukti. Nebuvo akimirkos sustoti ir pailsėti – Palangos ir Šventosios paplūdimiuose gelbėtojai dirbo pilnu pajėgumu, buvo sustiprintos pajėgos, dirbo sausumos transportas, keturračiai su džipais, vandens patruliai. Iš viso dirbo 4 vandens motociklai – 2 Palangoje ir 2 Šventojoje.
Šventojoje iš vandens ištraukti 2 žmonės – vienas vyriškis ir moteris. Palangoje ištrauktas 14 metų vaikas“, – pasakojo J.Pirožnikas.
Palangos paplūdimio gelbėtojų tarnybos vadovas pripažįsta – žmonės iš skaudžių nelaimių vis dar nepasimoko.
„Iki šio savaitgalio aš galvojau, kad sąmoningumas didėja, bet dabar mano nuomonė pasikeitė, kad visgi ne. Gelbėtojai pravažiuoja, žmones išvaro iš vandens, o per veidrodėlį matome, kad jie vėl eina atgal.
Žinote, čia kaip per „Discovery“ kanalą matome – kažkas guli, nori atsigerti vandens, o vandenyje pilna krokodilų, bet rizikuodami šoka. Baisus dalykas“, – teigė J.Pirožnikas.
Plūsta tėvų nelydimi nepilnamečiai
Prisiminęs šeštadienio nelaimę viename iš uostamiesčio paplūdimių, Klaipėdos gelbėtojų vadovas A.Siakki aiškino, kad situacija vandenyje tuo metu buvo sudėtinga – penktadienį buvo rekordiškai karšta, vėliau sulaukta lietaus, todėl atsirado bangų.
„Dėl lietaus sukilo vėjas ir bangos, ryte jūra bangavo ir dvi mergaitės ėjo maudytis be tėvų. Viena iš mergaičių buvo išvežta į ligoninę“, – pasakojo A.Siakki.
Klaipėdos gelbėtojų vadovas dėmesį atkreipė ir į bauginančią tendenciją – tokių paauglių, kurie į jūrą brenda be suaugusiųjų priežiūros, sparčiai daugėja, ypač po prasidėjusių moksleivių vasaros atostogų.
„Pagal paplūdimio taisykles, vaikai iki 14 metų vieni atvažiuoti prie jūros ir maudytis negali. Prieš keletą dienų teko gelbėti 10 ir 11 metų berniukus, kurie atėjo maudytis, dar 14 metų mergaitė buvo išgelbėta Giruliuose, taip pat 16 metų mergina Smiltynėje“, – vardijo A.Siakki.
Pasak pašnekovo, iš pradžių gelbėtojai įspėja vaikus, kad jie paliktų paplūdimį, bet jiems nepaklusus į pagalbą pasitelkiami policijos pareigūnai.
Atsakingumo stinga ir kitiems poilsiautojams – A.Siakki teigimu, žmonės vis dar nevengia prie vandens eiti išgėrę ar tiesiog alkoholinius gėrimus vartoti prie jūros.
„Jau ne vieną kartą teko kviesti policiją, kad padėtų išprašyti neblaivius asmenis. Taip pat žmonės nekreipia dėmesio į vėliavas – vis tiek lenda į banguotą jūrą ir dar savo vaikus pasiima, nekreipia dėmesio į įspėjamuosius ženklus paplūdimyje, kur yra duobės.
Kartais netgi rankšluostį ar drabužius pakabina ant tų ženklų, taip uždengdami informaciją, ir tada kiti žmonės nepamato“, – aiškino Klaipėdos gelbėtojų vadovas.
Paklaustas, ar Klaipėdos gelbėtojams vertėtų dirbti visą parą, kaip yra ir Palangoje, A.Siakki svarstė, kad dirbti naktį ir matyti skęstančiuosius būtų labai rizikinga ir sunku. Rytais, anot jo, žmonių paplūdimyje visuomet yra daug mažiau.
Primename, kad savaitgalį pranešta ir apie kitas tragedijas – tvenkinyje Plungėje nuskendo 2 metų mergaitė, pranešta ir apie nuskendusį vyrą Vilkaviškio rajone.
GelbėtojaipajūrisPalanga
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.