Seimas nepritarė siūlymui steigti laikinąją tyrimo komisiją dėl M. Navickienės ryšių su V. Germanu

Ketvirtadienį Seimas nepritarė siūlymui steigti laikinąją tyrimo komisiją dėl buvusios socialinės apsaugos ir darbo ministrės Monikos Navickienės ryšių su teistu Vilhelmu Germanu.

Monika Navickienė.<br>A.Ufarto (ELTA) nuotr.
Monika Navickienė.<br>A.Ufarto (ELTA) nuotr.
Seimo narė Ligita Girskienė. <br>D.Labučio (ELTA) nuotr.
Seimo narė Ligita Girskienė. <br>D.Labučio (ELTA) nuotr.
Seimo narys Jurgis Razma.<br>M.Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
Seimo narys Jurgis Razma.<br>M.Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jun 27, 2024, 2:49 PM

„Opozicija nori sužinoti, kas vis dėl to valdo mūsų valstybę ir ar politikai, davę priesaiką nėra įtakojami nusikalstomo pasaulio atstovų“, – pristatinėdama siūlymą teigė parlamentarė Ligita Girskienė.

Už laikinosios komisijos įsteigimą balsavo 37, susilaikė 13, prieš balsavo 46 parlamentarų. Seimas projektą atmetė ir nusprendė negrąžinti jo tobulinti.

Valdančiųjų politiniai oponentai siūlė suteikti Seimo Antikorupcijos komisijai laikinosios tyrimo komisijos įgaliojimus. Komisijai siūloma pavesti atlikti parlamentinį tyrimą ir išsiaiškinti, ar ministrės postą kainavusioje istorijoje nesama neskaidrių verslo bei valstybės politikų santykių.

Taip pat inicijuojamu tyrimu siekta išsiaiškinti, ar buvusios ministrės M. Navickienės ryšiai su I. Trinkūnaite ir V. Germanu negalėjo sukelti grėsmių nacionaliniam saugumui.

Opozicijos parengtame projekte teigiama, kad laikinoji komisija sieks nustatyti, kokiuose viešojo sektoriaus viešuosiuose pirkimuose dalyvavo ir laimėjo „UAB „Foxpay“, įmonių grupė „iSun“ bei kitos su I. Trinkūnaite ir Vilhelmu Germanu susijusios įmonės.

Tyrimu norėta įvertinti tuometinės ministrės vasario mėnesį įvykusio skrydžio į Dubajų aplinkybes.

Konservatorius Jurgis Razma šį nepavykusį siūlymą pavadino „noru papolitikuoti“.

„Reikia opozicijai atvirai prisipažinti, kad čia noras atvirai papolitikuoti prieš rinkimus“, – posėdžio metu teigė J. Razma.

„Tos tarnybos, dalyvavusios vakar posėdyje neturi klausimų ministrei, o tos įmonės, kurioms turi, nėra Seimo komisijų reikalas“, – pridūrė jis.

Kaip tvirtino L. Girskienė, egzistuoja pakankamai informacijos naikinti M. Navickienės Seimo nario mandatą.

„Jau dabar pakanka informacijos Seimo nario mandato naikinimui ir ikiteisminiam tyrimui pradėti“, – tikino ji.

Tuo metu Mišrios seimo narių grupės atstovas Aidas Gedvilas tvirtino, kad reikia tirti Vyriausybės veiksmus.

„Manau, kad tiek jūs, tiek čia sėdintys kolegos, tiek visuomenę supranta, kad klausimas yra ne kas ir kaip sklandino, o kokias paslaugas ji suteikė savo draugams“, – aiškino A. Gedvilas.

„Reikėtų tirti ne vien tik Monikos Navickienės, bet visos Vyriausybės veiklą“, – tvirtino jis.

Konservatorius Edmundas Pupinis tikino, kad ši komisija nepasieks jokių tikslų. Tuo metu jo kolega Andrius Kupčinskas klausė, kodėl nepasitikima teisėsaugos institucijoms.

„Visos komisijos baigiasi oro virbinimu ir rezultatų nėra pasiekiama“, – tvirtino E. Pupinis.

„Ar jūs dabar ar paneigsite žodžius savo žodžius, kad palikime teisėsaugos institucijoms dirbti savo darbą?“ – klausė A. Kupčinskas.

ELTA primena, kad kilus skandalui dėl ryšių su tolima giminaite ir finansinių technologijų įmonės „Foxpay“ savininke Ieva Trinkūnaite bei jos sugyventiniu, už sukčiavimą kalėjusiu Vilhelmu Germanu iš posto pasitraukė ministrė M. Navickienė.

Viešojoje erdvėje iškylant vis daugiau informacijos apie M. Navickienės sutuoktinį Mindaugą Navicką bei I. Trinkūnaitę bei V. Germaną, jų valdomus verslus, Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl „Foxpay“. Lietuvos bankas, savo ruožtu, tęsia įmonės patikrinimą – pranešta, jog nuspręsta apriboti dalį įmonės veiklos.

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.