Prezidentūros žaidimas su konservatoriais tęsiasi: išmetamos naujos pavardės ir ką mano patys politikai (1)

Prezidentūros žaidimas su Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) nariais ir jų lyderiu Gabrieliumi Landsbergiu, panašu, tęsiasi ir toliau – prezidentui Gitanui Nausėdai nurodžius, kad jis į eurokomisarus mato geresnių kandidatų nei G.Landsbergis, antradienį šalies vadovo patarėjas įvardijo ir konkrečias pavardes.

Prezidentūros žaidimas su Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) nariais ir jų lyderiu Gabrieliumi Landsbergiu, panašu, tęsiasi ir toliau.<br> lrytas.lt koliažas.
Prezidentūros žaidimas su Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) nariais ir jų lyderiu Gabrieliumi Landsbergiu, panašu, tęsiasi ir toliau.<br> lrytas.lt koliažas.
Gabrielius Landsbergis ir Gitanas Nausėda.<br>T.Bauro nuotr.
Gabrielius Landsbergis ir Gitanas Nausėda.<br>T.Bauro nuotr.
Gintarė Skaistė.<br>D.Labučio (ELTA) nuotr.
Gintarė Skaistė.<br>D.Labučio (ELTA) nuotr.
Frederikas Jansonas.<br>A.Ufarto (ELTA) nuotr.
Frederikas Jansonas.<br>A.Ufarto (ELTA) nuotr.
Arvydas Anušauskas.<br>Karolinos Gudžiūnienės (ELTA) nuotr.
Arvydas Anušauskas.<br>Karolinos Gudžiūnienės (ELTA) nuotr.
Gabrielius Landsbergis ir Gitanas Nausėda.<br>T.Bauro nuotr.
Gabrielius Landsbergis ir Gitanas Nausėda.<br>T.Bauro nuotr.
Laurynas Kasčiūnas.<br>J.Elinsko (ELTA) nuotr.
Laurynas Kasčiūnas.<br>J.Elinsko (ELTA) nuotr.
Ingrida Šimonytė ir Gabrielius Landsbergis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Ingrida Šimonytė ir Gabrielius Landsbergis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

Jun 26, 2024, 4:55 PM

Prezidento vyriausiasis patarėjas Frederikas Jansonas teigė, kad Lietuva galėtų gauti įtakingesnį Europos komisaro portfelį negu apimantį vien užsienio politiką – pavyzdžiui, Lietuvos siekis galėtų būti EK postas, susijęs su finansais arba gynybos sritimi.

Kalbėdamas apie su finansais susijusį EK portfelį, F.Jansonas įvardijo premjerės Ingridos Šimonytės ir finansų ministrės Gintarės Skaistės pavardes. Tuo metu kalbėdamas apie galimą gynybos eurokomisaro postą jis nurodė matantis du galimus kandidatus.

Patys konservatoriai, kalbėdami neoficialiai, teigia matantys savotišką Prezidentūros žaidimą, kai vis naujų konservatorių pavardžių išmetimas į viešąją erdvę yra labiau būdas sukiršyti bendrapartiečius negu realus kandidatų svarstymas.

Tiesa, pripažįstama, kad F.Jansono paminėtos sritys Lietuvai nėra „iš fantastikos srities“.

Naujos pavardės

Nors pats G.Landsbergis viešai to nepatvirtina, jau kurį laiką žiniasklaidoje minima, kad užsienio reikalų ministras taikosi į eurokomisaro portfelį, susijusį su užsienio politikos klausimais.

Tačiau kaip jau išsireiškė europarlamentarė, konservatorė Rasa Juknevičienė, duris į eurokomisaro postą G.Landsbergiui gali užkirsti prezidentas, stovintis „ant kelio kaip užvirtęs medis“, mat eurokomisaro kandidatūrą teikia Vyriausybė, poziciją suderinus su prezidentu ir Seimu.

Ir iš tiesų G.Nausėda įspėjo, kad „niekas neturi būti Lietuvoje iš anksto garantuotas, kad jis bus pasiūlytas ir prezidentas pritars jo kandidatūrai: „Šito sprendimo aš dar nesu priėmęs, ir jeigu kažkas galvoja, kad tą padarys, apeidamas mane, labai klysta“.

O visai neseniai šalies vadovas tiesiai šviesiai įvardijo matantis geresnių kandidatų į eurokomisarus nei G.Landsbergis.

„Ypač turint omenyje, kad tai nebus užsienio politikos komisaro pozicija“, – tąkart nurodė prezidentas.

Šalies vadovas svarstė, kad Lietuva galėtų siekti su ekonomika arba su Europos Sąjungos plėtra susijusių postų.

„Jeigu bus sukurta gynybos komisaro pozicija, manau, kad tikrai būtų verta pakovoti ir dėl jos“, – nurodė jis.

Antradienį F.Jansonas šią prezidento poziciją pagarsino jau konkrečiau – ir su pavardėmis.

„Sakykime, I.Šimonytė yra vienas variantas, finansų ministrė galimas variantas, jeigu kalbame apie finansus. Supraskime, kad finansų ministrė greičiausiai apie finansus išmano daugiau nei užsienio reikalų ministras“, – nurodė F.Jansonas.

„Jeigu kalbėtume apie gynybos portfelį, turbūt yra ne vienas, kokie du galimi kandidatai. Pavardžių gal nepulsiu vardinti“, – pridūrė jis.

Reaguoti nelinkę

Tačiau pati premjerė I.Šimonytė jau ne kartą yra sakiusi, kad eurokomisarės postas jos nedomina.

„Aš net negalėčiau to daryti todėl, kad negalėčiau savęs nominuoti. Aš negaliu būti ministre pirmininke, Vyriausybės, kuri mane nominuoja, kandidatu į komisiją. Akivaizdu, kad aš negalėčiau to padaryti, net jeigu norėčiau. O ir nenoriu“, – patikino ji.

Tuo metu finansų ministrė G.Skaistė, antradienį paklausta apie tokias galimybes, šio klausimo nekomentavo.

„Manau, kad šis klausimas skirtas premjerei. Kiek žinau, ji dabar turi pokalbius su naujai formuojama Europos Komisijos vadovybe dėl galimų pozicijų, kurias galėtų užimti Lietuvos atstovas ir dėl galimų kandidatų. Manau, kad kai ateis laikas, premjerė pasiūlys savo kandidatą“, – nurodė ji.

Skeptiškai prezidento patarėjo žodžius įvertino krašto apsaugos ministras Laurynas Kasčiūnas.

„Net nenoriu interpretuoti šito pasakymo. Aš dirbu Lietuvai, man svarbiausia Lietuvos gynyba, ir čia yra esmė“, – apie galimybes pretenduoti į galimą gynybos portfelį portalui lrytas.lt sakė L.Kasčiūnas.

„Man reikia daug darbų padaryti Lietuvoje, o visa kita – kada nors gyvenime. Arba niekada“, – pridūrė jis.

Galimybė būti tarp vieno iš dviejų kandidatų, pretenduojančių į su gynyba susijusį eurokomisaro portfelį, buvusį krašto apsaugos ministrą Arvydą Anušauską prajuokino.

„Mane jau braukite iš šitų kandidatų“, – portalui lrytas.lt sakė jis.

Tačiau apskritai, A.Anušausko teigimu, visiškai naujas gynybos eurokomisaras yra realistiškas scenarijus – kaip ir Lietuvos galimybės į jį pretenduoti.

Anot A.Anušausko, politiniuose sluoksniuose jau daugiau nei dvejus metus kalbama apie tai, kad Europos Sąjungai reikia turėti eurokomisarą, kuris būtų atsakingas išskirtinai už gynybos klausimus.

„ES staiga atsirado masė gynybinių klausimų – ne tik užsienio politikos, bet ir praktinių, gynybinių klausimų, susijusių su dabartine geopolitine situacija. Šioje vietoje iš tiesų visada iškyla klausimas – o kas gi galėtų pretenduoti į tokias pareigas?

Suprantu, kad visi kalba apie didžiųjų valstybių kandidatus, pretendentus, bet dažnai kaip kompromisas būna ir mažųjų valstybių pasiūlyti kandidatai. Žinoma, daug kas priklauso nuo jų įdirbio, nuo pažiūrų, kokiai politinei jėgai atstovauja Europoje. Ir tada tos galimybės gali atsiverti“, – įsitikinęs A.Anušauskas.

A.Anušausko manymu, į tokį portfelį Lietuva tikrai galėtų pretenduoti.

„Žinoma, kad galėtų, ir, jeigu pavyktų susitarti, ir Gabrielius Landsbergis galėtų būti kaip kandidatas į kandidatus užimti šias siūlomas pareigas. Be abejo, gynybos klausimai dažnai yra glaudžiai susiję su užsienio politikos klausimais“, – neatmetė parlamentaras.

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.