V. Adamkus įvertino G. Nausėdos kalbą: „Galbūt metiniame pranešime ir nereikėjo jos paminėti“

2024 m. birželio 25 d. 15:00
Penktojo prieš mėnesį perrinkto prezidento Gitano Nausėdos metinio pranešimo kadenciją baigęs prezidentas Valdas Adamkus šį kartą atidžiai klausėsi ne Seime, o savo namuose.
Daugiau nuotraukų (5)
Buvęs šalies vadovas teigė G.Nausėdos kalboje išgirdęs išsamią vienerių metų valstybės gyvenimo apžvalgą, bei pasidalijo, su kuriomis jo mintimis ir pats sutinka, o ko metiniame pranešime buvo galima ir neminėti.
Nors įprastai G.Nausėdos metinio pranešimo Seime V.Adamkus nepraleidžia, šį kartą parlamento rūmuose jo nebuvo. Kaip naujienų portalui lrytas.lt aiškino pats kadenciją baigęs šalies vadovas, šį kartą patogiau kalbos buvo klausytis namuose.
„Aš su dideliu dėmesiu išklausiau kalbą, kiekvieną detalę vertinau – išklausiau ją namie, kadangi turiu klausos problemų. Būnant vietoje, toli ar didesnėje erdvėje (sunku viską išgirsti, – aut.past.)“, – priežastį, kodėl neatvyko į Seimą, paaiškino V.Adamkus.
Pasak kadenciją baigusio prezidento, metinis G.Nausėdos pranešimas buvo „normali ir gera metų ataskaita“.
„Jokių staigmenų, jokių nusivylimų aš ten negirdėjau. Prezidentas paminėjo visus geresnius darbus, kurie buvo atlikti ir reikalingi Lietuvos žmonėms, jis taip pat išreiškė savo nusivylimą kai kuriais nepadarytais darbais, tuo pačiu pridėdamas, kaip, jo nuomone, reikėtų tą reikalą spręsti, paskatino, kad tas reikalas būtų sutvarkytas.
Tai galiu pasakyti, kad priimu tą kalbą kaip gerai paruoštą vienerių metų prezidento darbo ataskaitą.
Reikia tikėtis, kad į jo išreikštas mintis bus atkreiptas dėmesys, ir ten, kur reikės, bus pasistengta. O jo planams, kuriuos G.Nausėda paminėjo ateinantiems metams, noriu tik palinkėti, kad Lietuva užimtų lygiai tokią pačią tvirtą poziciją, ypatingai užsienio politikos reikaluose, kokią Lietuva parodė per paskutinius metus“, – vertino V.Adamkus.
Paklaustas, kokioms G.Nausėdos mintims ir pats labiausiai pritartų, kadenciją baigęs šalies vadovas išskyrė švietimą.
„Labai sutinku su prezidentu, kad čia yra sprendžiama sunki problema, ir tai turi būti neatidėliojama. Tai čia buvo jo labai gerai pabrėžta“, – dėmesį atkreipė V.Adamkus.
Prezidentas taip pat akcentavo G.Nausėdos pastabas dėl mokesčių reformos ir dėmesį atskiroms savivaldybėms.
Tuo metu paklaustas apie tai, kaip vertina pačioje kalbos pabaigoje išsakytas mintis dėl dabar jau atsistatydinusios socialinės apsaugos ir darbo ministrės Monikos Navickienės, V.Adamkus laikėsi nevienareikšmiškos nuomonės, tačiau svarstė, kad galbūt šio kirčio buvo galima metiniame pranešime ir išvengti.
„Nežinau, ar tai visiškai tiko kalbos pabaigoje – tai labiau vidaus politikos reikalas tarp Vyriausybės, jos darbo, prezidento laikysenos. Galbūt metiniame pranešime ir nereikėjo jos paminėti.
Iš kitos pusės, bučiau turbūt nenustebęs, kad jeigu jis nebūtų to paminėjęs, būtų kritikuojamas, kad jis į tokius aktualius dalykus vidaus politikos reikaluose neatkreipia dėmesio.
Asmeniškai esu nešališkas tuo reikalu – galvoju, kad čia buvo prezidento privilegija apsispręsti, ar ta forma ir tokioje vietoje reikėjo tai minėti, ar ne“, – portalui lrytas.lt komentavo V.Adamkus.
Netikėta pabaiga
Kaip jau rašė lrytas.lt, šis metinis G.Nausėdos pranešimas išsiskyrė iš kitų savo apimtimi. Nors metiniam pranešimui perskaityti Seime skiriama valanda, prezidentui pakako vos kiek daugiau nei pusvalandžio.
Kaip paskaičiavo viešojo kalbėjimo ekspertė Neringa Bliūdžiūtė, šiame metiniame pranešime G.Nausėda ištarė 2000 žodžių mažiau, nei pernai. Šiemet jo kalbą sudarė 3000 žodžių, kai, pavyzdžiui, pernai jų buvo 5000. Be kita ko, metinis pranešimas nustebino ir savo pabaiga.
Ištaręs paskutinius jo žodžius pakilia nata savo kalbos G.Nausėda vis dėlto neužbaigė. Jis pareiškė negalįs čia padėti taško ir turįs dar kai ką pasakyti. Improvizuotos pabaigos metu papildomai kliuvo buvusiai ministrei Monikai Navickienei.
„Čia, gerbiamieji, ketinau padėti tašką. Deja, pastarieji įvykiai neleidžia to padaryti. Kaip atsitinka, kad sąsajų su verslo interesais kartelę nuleidome taip žemai, jog pasiskraidymo su kriminalinės praeities asmeniu faktui iškilus į viešumą viskas, ką sugebama ištarti, yra tas senokai begirdėtas „ministrė nekalta, aplinka kalta“? Arba dar blogiau.
Kaip atsitinka, kad abejotinos reputacijos ir ryšių įmonė sugeba dominuoti atsiskaitymo su viešuoju sektoriumi rinkoje gana ilgą laiką? Į šiuos klausimus reikės atsakyti. Svarbu, kad šių atsakymų neiškraipytų artėjantys rinkimai. Ačiū visiems už dėmesį“, – tokiais žodžiais kalbą baigė G.Nausėda.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.