F. Jansonas: M. Navickienės ir M. Sinkevičiaus problemų lyginti nereikėtų

2024 m. birželio 25 d. 09:27
Gailė Jaruševičiūtė-Mockuvienė
Prezidento vyriausiasis patarėjas Frederikas Jansonas teigia, kad privačiu lėktuvu į Dubajų skridusios buvusios socialinės apsaugos ir darbo ministrės Monikos Navickienės ir dėl piktnaudžiavimo savivaldybės tarybos nario lėšomis teisiamo Jonavos rajono mero Mindaugo Sinkevičiaus situacijų negalima lyginti. Pasak jo, politikų galimai padaryti nusižengimai yra skirtingo sunkumo.
Daugiau nuotraukų (6)
„Bandymas suniveliuoti ir pasakyti – štai visi vienodi – jis nėra teisingas. Kaip anksčiau sakydavo: jeigu pavogei vištą, tai tikrai būsi nubaustas, jeigu pavogei milijoną, tai tikrai liksi laisvėje. Tai šiuo atveju turbūt nereikia lyginti problemų, kurias turi Jonavos meras ir kurias turi buvusi ministrė“, – „Žinių radijui“ teigė F. Jansonas.
Prezidento patarėjas leidžia suprasti, kad M. Navickienės sprendimas privačiu lėktuvu skristi į Dubajų, yra gerokai sunkesnio pobūdžio.
„Priminkite, kuo konkrečiai yra kaltinamas Sinkevičius? (...) Ta prasme, davė savivaldybės telefoną žmonai naudotis ir supainiojo sąskaitas, bet okay, dėl tų televizorių. Kiek čia bus pinigais – 3–4 tūkstančiai“, – sakė F. Jansonas.
„Skrydis į Dubajų privačiu lėktuvu – koks 30 tūkst. Sinkevičius su žmona, o čia – su (...) žmogumi su kriminaline patirtimi skrydis“, – pridūrė prezidento patarėjas.
Jis taip pat pabrėžė, kad sprendimą dėl M. Sinkevičiaus dar iki Seimo rinkimų turėtų pateikti Seimas. Pasak jo, būtent šis sprendimas ir nulems, ar politikui bus leista kandidatuoti į parlamentą.
„Ar prezidentas privalo žiūrėti į abu šiuos atvejus vienodai, tuo požiūriu, ar žmonės turėtų būti renkami į Seimą, tai vienu atveju teismas labai paprastai nuspręs – patvirtins nuosprendį ponui Sinkevičiui ir niekur jis nekandidatuos“, – teigė F. Jansonas.
„(M. Navickienės – ELTA) atveju yra moralinis vertinimas – ar eisi, ar neisi. Nes bent jau kol kas tų kriminalinių kaltinimų buvusiai ministrei nėra pateikta, tai šiuo atveju vėlgi buvo vertinama labiau tai, kas labiau iš moralinės politiko pozicijos turėtų būti įvertinta“, – pridūrė jis.
Prezidentas Gitanas Nausėda teigė, kad buvusios socialinės apsaugos ir darbo ministrės M. Navickienės vietoje nedalyvautų rudenį vyksiančiuose Seimo rinkimuose.
ELTA primena, kad kilus skandalui dėl ryšių su tolima giminaite ir finansinių technologijų įmonės „Foxpay“ savininke Ieva Trinkūnaite bei jos sugyventiniu, už sukčiavimą kalėjusiu Vilhelmu Germantu iš posto pasitraukė ministrė Monika Navickienė.
Viešojoje erdvėje iškylant vis daugiau informacijos apie M. Navickienės sutuoktinį Mindaugą Navicką bei I. Trinkūnaitę bei V. Germantą, jų valdomus verslus, Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl „Foxpay“. Lietuvos bankas, savo ruožtu, tęsia įmonės patikrinimą – pranešta, jog nuspręsta apriboti dalį įmonės veiklos.
Savo ruožtu M. Sinkevičius yra paskutiniu numeriu įrašytas Lietuvos socialdemokratų partijos rinkiminiame sąraše į Seimą.
Anksčiau būsimu premjeru įvardijamas Jonavos meras Mindaugas Sinkevičius LSDP narių buvo išreitinguotas pirmuoju numeriu kandidatų sąraše. Tačiau politikas sulaukė nepalankaus teismo sprendimo ir buvo pripažintas kaltu dėl piktnaudžiavimo, dokumentų klastojimo, turto pasisavinimo. Po pirmos instancijos teismo sprendimo LSDP lyderė Vilija Blinkevičiūtė patikino, kad M. Sinkevičiaus nebus partijos kandidatų į Seimą sąraše.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.