„Jums gali tekti kovoti“: naujajam kariuomenės vadui – Seimo narių įspėjimai ir palinkėjimai Ragino ir neišdykauti

2024 m. birželio 20 d. 12:27
Ketvirtadienį Seimas vieningai pritarė brigados generolo Raimundo Vaikšnoro skyrimui Lietuvos kariuomenės vadu – už šią kandidatūrą balsavo visi 110 posėdyje dalyvavę parlamentarai.
Daugiau nuotraukų (7)
R.Vaikšnoras penkerių metų kadencijai Lietuvos kariuomenės vadu paskirtas nuo liepos 24 dienos.
O Seimo posėdžio metu skambėjo ir parlamentarų palaikymas R.Vaikšnoro kandidatūrai, ir patarimai, ir įspėjimai dėl visų iššūkių, kurie jo dar tik laukia.
„Būsimam kariuomenės vadui teks nemenki iššūkiai. Kiekviena ambicija, kurią jūs turite norint stiprinti kariuomenę, atsirems ne tik į finansus, bet ir į politinį palaikymą, kurį jums reikės surasti, organizuotis, įkalbinėti, tartis su visomis politinėmis partijomis.
Nes tos pareigos įpareigoja surasti tą bendrą vardiklį, bendrą sutarimą. Ne tik gynybos taryboje, bet ir su visais politikais“, – kalbėjo buvęs krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas
„Jums linkiu įgyvendinti tai, kas pradėta, ir pereiti prie kokybiškai visiškai naujo mūsų pajėgumų formavimo“, – pridūrė konservatorius.
Savo ruožtu konservatorius Valdas Rakutis pabrėžė itin sudėtingą laikotarpį, kuriuo kariuomenei turės vadovauti R.Vaikšnoras.
„Gerbiamas generole, ateinate vadovauti Lietuvos kariuomenei laikotarpiu, kurio tikrai nepavadinsi lengvu – geopolitinė situacija iš tiesų blogėja, atsiranda tarptautiniai didžiuliai politiniai blokai, formuojasi naujos koalicijos, vyksta daug įvairių procesų Europos Sąjungoje.
Jums gali tekti kovoti. Šis klausimas yra labai rimtas. Karininkų korpusas, Lietuvos kariuomenė turi taip pat gyventi taip, kad gali tekti kovoti“, – kalbėjo V.Rakutis.
Seimo narys kalbėjo, kad praeitos kadencijos kariuomenės vadas sugebėjo padaryti daug darbų, kurie nukreipia kariuomenės vystymąsi reikalinga kryptimi.
„Dabar šį sumanymą, šį planą, šiuos pinigus reikia paversti realia kovine galia. Tai Dieve jums padėk“, – pridūrė konservatorius.
Mišriai Seimo narių grupei priklausantis Artūras Skardžius linkėjo kariuomenės vadui „taupyti kiekvieną mokesčių mokėtojų eurą“.
„Linkiu jam, ir tikiuosi, kaip ir visa Lietuva, kad per ateinančius penkerius metus nesukrės Lietuvos jokie išorės iššūkiai, nebus jokio karo.
Kova sėkmingiausia yra ta, kuri laimima dar be kovos. Linkiu jums nepasiduoti jokiai politinei įtakai, verslo įtakai, kad nekankintų įvairūs skandalai, kaip 2016 metų skandalas apie auksinius šaukštus“, – priminė jis.
A.Skardžius savo kalboje ragino kariuomenės vadą į kariuomenei skiriamas lėšas žiūrėti atsakingai.
„Pinigai yra dideli, mokės žmonės tie, kurie skaičiuoja kiekvieną centą į tą biudžetą. Kviečiu (...) vadovautis sveiku protu ir taupyti kiekvieną eurą, sumokėtą mokesčių mokėtojų, skirtą gynybai. Nes puikiai suprantate, kad pro šalį pravarytas kiekvienas euras yra mūsų gynybos silpninimas“, – kalbėjo A.Skardžius.
„Ne tas laikas, kai galima išdykauti“, – pridūrė jis.
Konservatorius Vilius Semeška taip pat akcentavo itin sudėtingą geopolitinį laikotarpį.
„Labai svarbu, kad jūsų komanda būtų tvirta, patarėjų korpusas tvirtas. Kad rastumėte ir neprarastumėte to gero ryšio, kurį turite su puskarininkiais, su eiliniais kariais“, – linkėjo V.Semeška.
Seimas bendru sutarimu pritarė ir dabartinio kariuomenės vado Valdemaro Rupšio atleidimui iš pareigų. Jo kadencija baigsis liepos 23 dieną.
Pagal Konstituciją, kariuomenės vadą Seimo pritarimu skiria ir atleidžia prezidentas.
Šiuo metu R.Vaikšnoras eina sąjungininkų pajėgų Europoje vyriausiosios vadavietės štabo viršininko pavaduotojo kariniam rengimui pareigas.
Anksčiau jis yra buvęs Sausumos pajėgų vadu, šių pajėgų štabo viršininko pavaduotoju operacijoms, Gynybos štabo Operacijų valdybos viršininku, brigados „Geležinis Vilkas“ vadu.
Daugiau apie R.Vaikšnoro patirtį, asmenines savybes ir kodėl jo kandidatūra įtikino tiek visus Seimo narius, tiek Prezidentūrą, galite skaityti čia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.