Demokratijos šventė? Ultimatumui nepaklusęs A. Navys sulaukė konservatorių kirčio

Sudarinėjant rinkimų į Seimą sąrašą, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) senbuviai užsimojo iš abėcėlinio partijos kandidatų sąrašo išbraukti 143-uoju įrašytą buvusį specialiųjų operacijų karininką Aurimą Navį.

Aurimas Navys<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Aurimas Navys<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Aurimas Navys<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Aurimas Navys<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Aurimas Navys<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Aurimas Navys<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jun 15, 2024, 5:14 PM, atnaujinta Jun 15, 2024, 5:38 PM

Prieš tai jam buvo duotas ultimatumas per kelias valandas įstoti į partiją. A. Navys tam nepakluso ir buvo išbrauktas iš sąrašo. 

A.Navys dėl reikalavimų netgi kreipėsi į TS-LKD prezidiumą – išsiuntė laišką, kuriame prakalbo su kokia situacija susidūrė.

Lrytas.lt portalas gavo konservatorių prezidiumui adresuotą laišką.

„(...) birželio 12 d., man per TS-LKD vykdomąjį sekretorių M. Prievelį buvo pranešta, kad kai kurių partijai nusipelniusių narių iniciatyva, buvo norima išbraukti mane iš Seimo daugiamandatės rinkimų apygardos sąrašo. Kai kurie neskubėjo ir laikėsi kitokios nuomonės. Ačiū jiems.

Taip pat sužinojau, kad buvo nuspręsta neatsižvelgti į partijos Vilniaus rajono skyriaus sprendimą iškelti mane kandidatu vienmandatėje rinkimų apygardoje dėl gana formalios priežasties: susirinkime nebuvo kvorumo. (...) gavau prezidiumo sekretorės K. Raudoniūtės laišką, kuriuo buvau informuotas, kad TS-LKD prezidiumo posėdyje bendru sutarimu buvo nutarta mane įtraukti į abėcėlinį TS-LKD kandidatų sąrašą 2024 m. Seimo rinkimų daugiamandatėje apygardoje su sąlyga, jei iki birželio 14 d. pateiksiu prašymą įstoti į partiją“, – rašoma A.Navio laiške.

Savo kreipimesi jis atvirai teigė, kad tokį sprendimą laiko „daugiau panašiu į susidorojimą, nei į nuoširdų siekį ir norą bendradarbiauti.“

„Tikiuosi, klystu. Deja, panašūs ar dar blogesni dalykai lydėjo partiją ilgą jos gyvavimo laikotarpį, dėl ko nuo jos buvo atgrasyta nemažai nuoširdžių, pasišventusių savo idėjai, tačiau dar neišmokusių visokių „politinių vingrybių“ žmonių.

Dėl to aš pats prieš kelis metus nusprendžiau atsitolinti ir sulaukti laiko, kai bent partijos viduje bus pradėta kalbėtis ir laikytis elementaraus padorumo. Partijoje yra nuostabių žmonių, sąžiningų, aukštos moralės – tikrų galimos naujos politikos atstovų pavyzdžių ir būsimų lyderių.

Daugelis partiečių yra ta visuomenės dalis, kuri stiprina ir palaiko visos valstybės dorovės ir patriotizmo/pilietiškumo lygį. Partijos uždaviniai, veikimo kryptys man yra artimiausios iš visų kitų Lietuvoje veikiančių politinių darinių (...).

Darbas partijoje, kaip ir kitose bendruomeninėse veiklose, yra komandinis, tačiau vengiant nurodymų iš viršaus ar ultimatumų ir ieškant geriausio visiems sprendimo bendram tikslui siekti. Partija nėra savitikslis dalykas, ji, pirmiausia, turi būti orientuota į visuomenės gerovę. Partija gali būti įrankis, aktyviam piliečiui padedantis keisti mūsų visų gyvenimus į gera.

Taip aš suprantu ir tikiu bei žinau, kad tokią nuomonę turinčių partijoje yra dauguma. Štai kodėl, puikiai žinodamas, kokią asmeninę reputacijos žalą patiriu, dariau ir darau viską, kad partija būtų gerbiama, renkama, kad turėtų kuo daugiau palaikymo balsų.

Didžiuojuosi, kad važinėdamas per Lietuvos regionus, net ir ten, kur partijai pagal jos strategų matymą „nėra jokių“ šansų, sugebėjau pakeisti kai kurių piliečių nuomones, parodyti, kad partija – nežiūrint kai kurių asmenybių – yra vienintelė labiausiai atitinkanti vakarietišką, tikros demokratijos kryptį, kad ji gali būti telkianti, vienijanti, rodantį pavyzdį. Tą įrodo ir gauti 22 tūkstančiai reitingo balsų Europos Parlamento rinkimuose (...)“, – parašė konservatorių vadovybei A. Navys.

Lrytas.lt susisiekus su A.Naviu šis jokių papildomų komentarų pridėti nenorėjo.

TS-LKD vykdomasis sekretorius Martynas Prievelis lrytas.lt patvirtino, kad A. Navys buvo išbrauktas iš net 205 galimų partijos kandidatų, galinčių dalyvauti rinkimuose į Seimą šių metų spalį, sąrašo.

„Partijos prezidiumas pasiūlė A. Naviui kandidatuoti į Seimą, būnant partijos narius. Tokia buvo rinkimų štabo nuostata. Kadangi A. Navys atsisakė stoti į partiją, nutarta jį išbraukti iš rinkimų sąrašo“, – teigė M. Prievelis.

Paklaustas, ar TS-LKD laikosi nuostatos, kad su ja rinkimuose gali dalyvauti tik partijos nariai, jis patikslino, jog tokių reikalavimų nėra: „Pagal partijos tvarką skyriai gali siūlyti įvairius kandidatus – ir partijos narius, ir nepartinius“.

Tokią konservatorių partinę tvarką patvirtina ir jų deleguotos į premjero postą Ingridos Šimonytės politinė biografija – 2016 m. ji, kaip TS-LKD atstovė, dalyvavo Seimo rinkimuose, nebūdama partijos nare. Per 2020 m. vykusius Seimo rinkimus I. Šimonytė taip pat nebuvo TS-LKD nare. Į partiją ji įstojo tik 2022 m. gruodį, jau užimdama vyriausybės vadovo postą.

Lrytas.lt primena, kad A.Navys dar 2023 metų kovo mėnesį su TS-LKD dalyvavo Savivaldos rinkimuose ir tapo Vilniaus miesto savivaldybės tarybos nariu. Tuomet jis irgi nebuvo partijos nariu.

Lrytas.lt portalui kai kurie konservatorių atstovai prasitarė, kad A.Naviui durys buvo parodytos dėl tiesaus kalbėjimo apie partijos problemas – būtent taip jis užsitraukė partijos veteranų, kaip Rasa Juknevičienė – nemalonę.

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.