Jūroje – tarp žūties ir gyvenimo: gyvybę išgelbėjo ugniagesys gelbėtojas

Jaudinanti istorija apie du gelbėtojus, prasidėjusi bemaž prieš metus... 2023 m. liepos 1-ąją Nidos šiaurinio paplūdimio pakraštyje, pradėjus skęsti merginai, norintys padėti žmonės, neliko abejingi. Tarp ją gelbėjusių buvo ir šiaulietis Simonas Valčiukas, kuris papuolęs į apgaulingus vandens spąstus, taip pat ėmė skęsti. Situacija tapo dramatiška, nes vienu metu skendo net šeši žmonės. Gelbėjimo operacijoje dalyvavo ugniagesiai, Neringos gelbėtojai, policijos pareigūnai ir poilsiautojai.

 Klaipėdos priešgaisrinės gelbėjimo valdybos viršininkas Vidas Kerševičius įteikė S. Valčiukui Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento ženklą „Už nuopelnus gyventojų saugai“.<br> Ugniagesių nuotr.
 Klaipėdos priešgaisrinės gelbėjimo valdybos viršininkas Vidas Kerševičius įteikė S. Valčiukui Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento ženklą „Už nuopelnus gyventojų saugai“.<br> Ugniagesių nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas

Jun 14, 2024, 9:47 AM, atnaujinta Jun 14, 2024, 9:48 AM

Simonas, pasižymėjęs nepaprasta drąsa ir ryžtu gelbėti kitus, pats pakliuvęs į jūros bangų sūkurį, nepasidavė iki paskutinės minutės. Nežinia, kaip būtų pasibaigusi ši istorija, jeigu jam į pagalbą nebūtų atskubėjęs laisvalaikį netoliese leidęs Neringos priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos 2-osios pamainos vadas Emilijus Aleksandrovas, kurio dėka šiandien Simonas gali pats papasakoti, ką išgyveno jūroje.

Tądien po plaukimo jėgos aitvarais, E. Aleksandrovas tvarkė įrangą ir išgirdęs, kad skęsta mergina, kartu su draugu puolė į pagalbą. O gelbėti prireikė toliausiai nuo kranto nutolusį Simoną. Tai pareikalavo daug pastangų ir profesionalumo, kol Simonas buvo išgelbėtas ir sraigtasparniu išskraidintas į Klaipėdos gydymo įstaigą.

Praėjus beveik metams, birželio 11 d. įvyko dviejų gelbėtojų – Simono ir Emilijaus – susitikimas! Susitikti pavyko, nes visiško atsitiktinumo dėka sužinota, kad užsienyje gyvenantis Simonas lankosi Lietuvoje, ir visai netoli Nidos, tad nieko nelaukus, buvo surengtas susitikimas Neringos savivaldybėje.

Klaipėdos priešgaisrinės gelbėjimo valdybos viršininkas Vidas Kerševičius įteikė S. Valčiukui Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento ženklą „Už nuopelnus gyventojų saugai“.

„Dėkojame už drąsą ir pasiaukojimą. Tai, kad padarėte šį poelgį, kad rizikavote, tegul tai įkvepia ir kitus. Linkime išlikti pilietiškam bei aktyviam“, – įteikdamas apdovanojimą kalbėjo viršininkas V. Kerševičius. Neringos savivaldybės meras Darius Jasaitis taip pat padėkojo Simonui už narsą: „Esate švyturys, kuris dega šviesiai ir neša laimę kitiems“.

Simonas prisimena:„Buvo metai mąstymo. Permąstai visus variantus, kaip galėjo būti. Bet tą akimirką, kai reikėjo bėgti, nebuvo mąstymo, kad neturiu įrangos, ar kažkas atskubės padėti. Tiesiog buvo sprendimas padėti.“

„Apėmus panikai, situacija tampa nekontroliuojama. Duobė pagauna, tempia visada nuo kranto. Kojos į kranto pusę, galva žemyn, ir automatiškai prigeri. Bandai iškilti virš vandens, ir tave vėl meta, ir vėl geri vandenį. Ir vis panikuoji, ir vis daugiau energijos sunaudoji, kad grįžtum į krantą, „ – prisiminęs pernykščius įvykius, kalbėjo Simonas.

Kaip pastebi Simoną išgelbėjęs ugniagesys E. Aleksandrovas, tokiose situacijose labai svarbu išlaikyti ramybę, tai ir nulemia 70 procentų tiek gelbėjančiojo sėkmės, tiek skęstančiojo. Būtent šia savybe ir pasižymėjo Simonas, įsiklausęs į tai, ką jam tada sakė pagalbos ranką tiesiantis A. Aleksandrovas.

Neringos savivaldybėje įvykusio susitikimo metu ne tik pasidžiaugta laimingai prieš metus pasibaigusia gelbėjimo operacija, bet ir nauja gelbėjimo darbams skirta įranga. Efektyviau vykdyti gelbėjimo darbus vandenyje Neringos priešgaisrinės gelbėjimo tarnybai padės naujas vandens motociklas.

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.