Buvęs Seimo narys V. Rinkevičius nuteistas korupcijos byloje

 

 Buvęs parlamentaras Viktoras Rinkevičius.<br>Gedimino Bartuškos (ELTA) nuotr.
 Buvęs parlamentaras Viktoras Rinkevičius.<br>Gedimino Bartuškos (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 14, 2024, 1:03 PM

Ketvirtadienį paskelbtu nuosprendžiu buvęs Biržų rajono savivaldybės administracijos direktorius V. Eidukas pripažintas kaltu dėl piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi.

Teismas pripažino, kad V. Eidukas, būdamas Biržų rajono savivaldybės konkursų komisijos nariu, neteisėtai veikė su tuomečiu Seimo nariu V. Rinkevičiumi, siekdami, kad konkretus asmuo – biržietis E. Trapikas, būtų paskirtas į vienos seniūnijos seniūno bei seniūno pavaduotojo pareigas. E. Trapikas šioje byloje buvo pripažintas kaltu dėl padėjimo piktnaudžiauti tarnyba.

Kaip pranešė prokuratūra, buvusiam Seimo nariui, įtakingam Biržų rajono ūkininkui V. Rinkevičiui paskelbtas apkaltinamasis nuosprendis dėl piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi organizavimo, veikiant su V. Eiduku ir E. Trapiku bendrininkų grupėje.

Teismas nustatė, kad 2020 metais organizuodamas savivaldybės administracijos direktoriaus V. Eiduko piktnaudžiavimą, Seimo nario pareigas tuo metu užėmęs V. Rinkevičius siekė padėti savo pažįstamui E. Trapikui gauti darbą seniūnijoje.

Teismas nuosprendžiu V. Eidukui skyrė 20 tūkst. eurų, V. Rinkevičiui – 25 tūkst. eurų, o E. Trapikui – 15 tūkst. eurų dydžio baudas. V. Eidukui teismas skyrė ir baudžiamojo poveikio priemonę – teisės būti paskirtam į valstybės ar savivaldybių institucijų ir įstaigų, įmonių ar nevalstybinių organizacijų skiriamas pareigas atėmimą 5 metams.

V. Rinkevičius buvo 2016–2020 m. kadencijos Seimo narys, išrinktas pagal Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos sąrašą. Į Seimą jis taip pat buvo išrinktas 2000–2004 ir 2004–2008 metais. 2011–2016 metais ėjo Biržų rajono savivaldybės tarybos nario pareigas.

Buvęs Biržų rajono savivaldybės meras Vytas Jareckas šioje byloje buvo kaltinamas dėl kyšininkavimo veikiant bendrininkų grupėje su tuomečiu Biržų rajono savivaldybės administracijos direktoriumi V. Eiduku. Jiems buvo pareikšti kaltinimai, kad 2021 metais jie susitarė su tuometiniu Biržų rajono savivaldybės tarybos nariu Ritu Vaiginu dėl palankaus jų koalicijai balsavimo tarybos posėdžio metu.

R. Vaiginas mainais už palankų balsavimą galimai siekė savivaldybės įsteigtos viešosios įstaigos direktoriaus atleidimo ir jo bendrapartietės paskyrimo į šias pareigas. V. Jarecką ir V. Eiduką dėl kyšininkavimo, o R. Vaiginą dėl papirkimo teismas išteisino kaip nepadariusius šių nusikalstamų veikų.

Ikiteisminį tyrimą dėl korupcijos Biržų rajono savivaldybėje atliko Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) Panevėžio valdybos pareigūnai, o tyrimui vadovavo ir valstybinį kaltinimą teisme palaikė Panevėžio apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokurorė Dalia Markauskienė.

Nuosprendis nėra galutinis ir per 20 dienų nuo paskelbimo gal būti skundžiamas Lietuvos apeliaciniam teismui.

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.