M. Navickienės atsistatydinimo prašymą patenkinusi I. Šimonytė apie jos skrydį į Dubajų sužinojo tik vakar

2024 m. birželio 13 d. 10:13
Premjerė Ingrida Šimonytė ketvirtadienį patenkino socialinės apsaugos ir darbo ministrės bei švietimo, mokslo ir sporto ministrės pareigas laikinai ėjusios Monikos Navickienės atsistatydinimo prašymą.
Daugiau nuotraukų (4)
„Taip, pateiktas dekretas prezidentui šiandien ryte“, – atvykusi į Seimą konstatavo Vyriausybės vadovė.
Tiesa, kaip po susitikimo su prezidentu Gitanu Nausėda teigė I.Šimonytė, apie M.Navickienės skydį į Dubajų su „Foxpay“ akcininkės Ievos Trinkūnaitės šeima sužinojo tik trečiadienį, pati pasikalbėjusi su ministre.
„Žiūrėkite, kaip aš vertinu, turbūt yra iš to, kad mes su ministre pasikalbėjome apie tą kelionę ir abi sutarėme, kad šitą situaciją galima vertinti kaip minimum įvairiai, ir kadangi šitose diskusijose, jeigu ministrei tektų ilgai atsakinėti į klausimus, kažką papildomai aiškintis ir tam skirti laiką ir tai trukdytų sklandžiam ministerijos darbui, mūsų buvo tarpusavio sutarimas, kad ministrei paprasčiausia yra iš ministerijos pasitraukti ir tiesiog leisti ministerijai sklandžiai dirbti.
Toks sprendimas buvo priimtas, jis buvo pateiktas prezidentui. Ką aš apie tai galvoju – daugiau aš nieko nebekomentuoju“, – dėstė premjerė.
I.Šimonytė teigė, kad M.Navickienė apie savo sprendimą atsistatydinti ją pati informavo trečiadienį.
„Ministrė pranešė vakar, nes mes taip sutarėm. Mes aptarėm su ministre situaciją, ir sutarėm, kad ministrei yra etiška pasitraukti tam, kad tai netrukdytų minsiterijos darbo“, – aiškino premjerė.
„Aš ministrės paprašiau informacijos apie jos santykio su ponia Trinkūnaite ir jos šeima pobūdį, ji mane informavo raštu pirmadienį, aš grįžusi iš komandiruotės su ja norėjau pasitikslinti tam tikras detales, jas vakar pasitikslinau, ir tai buvo būtent detalės apie šitą išvyką į Dubajų ir tų detalių man pakako. Mes sutarėm, kad tos detalės trukdys ministrei dirbti“, – nurodė I.Šimonytė.
Atkreipus dėmesį, kad dabar I.Šimonytei reikės ieškoti net dviejų naujų ministrų, ši atsakė trumpai.
„Surasiu“, – patikino I.Šimonytė, pridūrusi, kad jau turi „mažiausiai dvi kandidatūras“. 
Kol kas M.Navickienės vairą perims finansų ministrė Gintarė Skaistė.
Tiesa, nerimą premjerei sukėlė dar vienas dalykas – kodėl nei ji, nei ministrė nebuvo įspėtos apie rizikas.
„Vienas dalykas, kuris man šitoje situacijoje neduoda ramybės, yra klausimas, ką ministrė turėjo žinoti apie atskirų asmenų praeitį. Aš tikiu ministrės žodžiu, kad ji nežinojo apie plačiai aptarinėjamo asmens praeitį.
Taip jau būna, kad turbūt gyvenime, kažkokiose privačiose situacijose, žmonės tokia savo šlove nesidalina“, – svarstė I.Šimonytė.
„Turint minty, kad kai kurios institucijos Lietuvoje vykdo savo pareigą įspėti politikus nuo visokiausių rizikų, (...) (kyla klausimas – ELTA), kada tai tapo žinoma, ar tai pasirodė esant problema, kodėl ministrė nebuvo įspėta, kodėl aš nebuvau įspėta, kad galbūt ministrės aplinkoje yra žmonės, kurie kelia reputacinių rizikų“, – pažymėjo I. Šimonytė.
Perklausus, ar premjerė referuoja į Valstybės saugumo departamentą (VSD), I. Šimonytė nepatikslino.
„Nespecifikuosiu atsakymo į jūsų klausimą“, – žurnalistams atsakė premjerė.
Be to, ji pažymėjo, kad klausimų ir dėl to, kodėl apie šiuo metu viešojoje erdvėje aptarinėjamus M. Navickienės ir jos sutuoktinio ryšius su „Foxpay“ nebuvo informuota ir Vyriausybės komisija.
ELTA primena, kad socialinės apsaugos ir darbo ministrė M.Navickienė nusprendė palikti postą tęsiantis skandalui dėl jos ir politikės sutuoktinio Mindaugo Navicko ryšių su įmone „Foxpay“, jos savininke Ieva Trinkūnaite ir verslininkės sugyventiniu, anksčiau už finansinius nusikaltimus kalėjusiu Vilhelmu Germanu.
Finansinių technologijų įmonė „Foxpay“ buvo atsidūrusi vyriausybinės Nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbių objektų apsaugos koordinavimo komisijos akiratyje.
Trečiadienį pranešta, kad pastaroji neleido „Foxpay“ savininkei I. Trinkūnaitei įsigyti įmonės „LITLAB“, kurios pagrindinis akcininkas – ministrės sutuoktinis M. Navickas. Komisijos vertinimu, investuotoja I. Trinkūnaitė neatitinka nacionalinės svarbos objektų apsaugos įstatyme keliamų reikalavimų.
M. Navickas „Foxpay“ valdyboje dirbo nuo 2022 m., nuo 2023 m. pabaigos iki 2024 m. pradžios buvo šios įmonės direktoriumi. Visgi, Lietuvos bankui pradėjus tyrimus, M. Navickas pasitraukė iš „Foxpay“ valdybos.
Tiesa, naujienų portalas 15min.lt skelbė, jog už sukčiavimą teistas I. Trinkūnaitės sugyventinis V. Germanas kurį laiką dirbo M. Navicko valdomoje „LITLAB“. Taip pat pranešta, jog ministrės sutuoktinis su V. Germanu priiminėjo sprendimus I. Trinkūnaitės įsteigtoje įmonių grupėje „iSun“. M. Navickas yra vadovavęs ir kitoms su I. Trinkūnaite ir V. Germanu susijusioms įmonėms.
Ministrė M. Navickienė yra teigusi, jog I. Trinkūnaitė yra tolima jos giminaitė – vyro brolio žmonos sesuo. Anot politikės, su ja politikė bendrauja retai, o apie I. Trinkūnaitės sugyventinio V. Germano praeitį su teisėsauga nieko nežinojo.
Trečiadienį 15min.lt pranešė, kad pernai ministrė kartu su I. Trinkūnaite ir jos sugyventiniu V. Germanu privačiu lėktuvu skrido į Dubajų.
Lietuvos bankas atlieka patikrinimą dėl finansinių technologijų įmonės „Foxpay“. Savo ruožtu generalinė prokurorė Nida Grunskienė pavedė Specialiųjų tyrimų tarnybai (STT) atlikti faktinių aplinkybių patikslinimą dėl viešojoje erdvėje kilusių klausimų apie įmonės veiklą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.