V. Rupšiui įteiktas aukščiausias Vokietijos valstybinis apdovanojimas

2024 m. birželio 12 d. 12:04
Lietuvos kariuomenė
Oficialaus vizito į Berlyną išvykęs, Lietuvos kariuomenės vadas generolas Valdemaras Rupšys dvišaliame susitikime su Vokietijos kariuomenės vadu generolu Carsten Breuer aptarė aktualius karinio bendradarbiavimo klausimus, regioninių NATO gynybos planų įgyvendinimą ir mūsų valstybei priskirtos 45-osios Bundeswehro tankų brigados „Lietuva“ dislokavimo eigą. Vizito Vokietijoje metu Kariuomenės vadui įteiktas aukščiausias šios šalies valstybinis apdovanojimas – Vokietijos Federacinės Respublikos ordino „Už nuopelnus“ Didysis kryžius su žvaigžde.
Daugiau nuotraukų (16)
Valstybinis apdovanojimas generolui Valdemarui Rupšiui suteiktas Vokietijos Federalinio Prezidento Frank-Walter Steinmeier nutarimu.
Vokietijos Federacinės Respublikos ordino „Už nuopelnus“ Didysis kryžius su žvaigžde (vokiečių k.“Das grosse Verdienstkreuz des Verdienstordens der Bundesrepublik Deutschland mit Stern“) yra vienintelis Vokietijos federalinis apdovanojimas, teikiamas šalies ir užsienio piliečiams už ypatingus nuopelnus ir pasiekimus politinėje, ekonominėje, kultūros, dvasinėje ar visuomeninėje srityje.
Įteikdamas apdovanojimą Vokietijos Parlamento Valstybės sekretorius Thomas Hitschler pabrėžė išskirtinius kariuomenės vado nuopelnus stiprinant dvišalį Lietuvos ir Vokietijos karinį bendradarbiavimą bei draugystę tarp tautų.
„Generole, eidamas Lietuvos kariuomenės vado pareigas Jūs demonstruojate ypatingą atsidavimą puoselėjant Vokietijos ir Lietuvos karinius ryšius, stiprinant Vokietijos reputaciją regione, o tiesioginis ir intensyvus Jūsų bendradarbiavimas su Bundeswehru išryškino tvirtą Lietuvos įsipareigojimą atgrasymo ir gynybiniu pajėgumų plėtrai. Jūs pademonstravote išskirtinę lyderystę teikiant organizacinę bei infrastruktūrinę paramą, formuojant ir tobulinant Vokietijos vadovaujamą NATO priešakinių pajėgų kovinę grupę ir Vokietijos priešakines padidinto budrumo pajėgas Lietuvoje“, – teigė Thomas Hitschler.
Susitikime su Vokietijos kariuomenės vadu generolu Carsten Breuer aptartas Lietuvos ir Vokietijos bendradarbiavimas įgyvendinant regioninius NATO gynybos planus, jiems priskirtų pajėgumų generavimo klausimai, kovinio rengimo ciklas. Dvišalių pokalbių metu daug dėmesio skirta pasirengimui dislokuoti Lietuvoje 45-ąją tankų brigadą „Lietuva“. Pirminis šios brigados valdymo elementas, sudarytas iš dviejų dešimčių karių jau yra atvykęs į Lietuvą. Kitas Vokietijos karių atvykimo etapas laukiamas šių metų rudenį.
Kariuomenės vado teigimu, politinis Vokietijos vadovybės sprendimas ir Bundeswehro ryžtas nuolatiniu pagrindu Lietuvoje dislokuoti per 5000 vokiečių karių yra labai aiški NATO vienybės ir atgrasymo žinia priešui. Vokietija demonstruoja išskirtinę lyderystės, ryžtą ir tradiciškai prisiima atsakomybę už viso Europos žemyno saugumą bei gerovę. Iš karinės perspektyvos tai buvo pademonstruota ir per šį pavasarį Lietuvoje vykusias didžiausias po Šaltojo karo Vokietijos pajėgų perdislokavimo pratybas į Rytinį NATO flangą „Didžioji kvadriga“, kuriose buvo įvykdytos NATO kolektyvinės gynybos bei gynybos planuose numatytos užduotys.
Lietuvos ir Vokietijos kariuomenių vadai taip pat kartu dalyvavo nuotoliniame NATO karinio komiteto posėdyje, kur buvo kalbama tarptautinių operacijų klausimais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.