Po EP rinkimų rezultatų – E. Gentvilo prašymas P. Auštrevičiui ir atviras prisipažinimas: „Supraskite mane, tai yra žmogiška"

2024 m. birželio 9 d. 22:13
Atnaujinta
Sekmadienį vakare užsidarius balsadėžėms visa Lietuva sulaukė Europos Parlamento (EP) rinkimų rezultatų ir sužinojo, kurie 11 politikų ateinančius penkerius metus šaliai atstovaus Briuselyje. Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) rezultatai parodė, jog Liberalų sąjūdžio (LS) partija iškovojo vieną mandatą – jis atiteko EP senbuviui Petrui Auštrevičiui.
Daugiau nuotraukų (27)
Seimo LS frakcijos seniūnui Eugenijui Gentvilui, o taip pat ir pastarąją kadenciją EP praleidusiam, sąraše antru numeriu buvusiam europarlamentarui P.Auštrevičiui „Politico“ numatė sėkmingą šio vakaro baigtį – iškovotus 2 mandatus. Tačiau šioms prognozėms išsipildyti nebuvo lemta. 
Vynuogės, avietės, šilauogės, trešnės ir sumuštinukai – kuklios, tačiau vasarišką nuotaiką išduodančios vaišės pasitiko atėjusius į priešais Seimą įsikūrusį LS štabą. Tiesa, kiek po 21 val. partijos būstinė dar buvo apytuštė. Tuo metu čia jau pradėjo būriuotis žurnalistai, tačiau patys svečiai į štabą sugūžėjo kiek vėliau. 
Vos tik pradėjo burtis daugiau žmonių, užkandžių stalus papildė kibinai, vietos atsirado ir vyno pripildytoms taurelėms. Jas kilnojant partijos būstinėje netrūko šurmulio, stoviniuodami grupelėse svečiai kalbėjosi, o taip pat sekė rinkimų vakaro tiesiogines transliacijas.
Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) duomenimis, šiuose EP rinkimuose lietuviai balsavo pasyviai – savo valią pareiškė 28,35 proc. rinkėjų. 7,41 proc. jų rinkimuose balsavo iš anksto, o 20,93 proc. prie balsadėžių atėjo sekmadienį.
Lyginant su prieš penkerius metus vykusiais rinkimais, šiemet aktyvumas buvo mažesnis beveik dukart – 2019 metais pastarasis siekė 53,43 proc. Tiesa, tuomet šie rinkimai vyko kartu su prezidento rinkimų antruoju turu.
Rinkimuose į EP įstatymas numato 5 procentų slenkstį, kuris reikalingas norint dalyvauti mandatų skirstyme. Tai reiškia, kad tik tie kandidatų sąrašai, už kuriuos balsavo 5 ir daugiau procentų rinkėjų, dalyvaus mandatų paskirstyme.
Rinkimų rezultatai VRK svetainėje pradėti publikuoti tik vidurnaktį. Rinkimų komisijų nariai rinkėjų balsus skaičiavo ir į informacinę sistemą įvedė įprasta tvarka, tačiau VRK juos paviešinti galėjo lygiai 24 val.
Rinkimuose į EP visos Europos Sąjungos (ES) valstybės narės turi įsipareigojimą nepublikuoti preliminarių rinkimų rezultatų tol, kol rinkėjai nebaigs balsuoti paskutinėje valstybės narės rinkimų apylinkėje. Lietuvos laiku tai yra vidurnaktis.
00.53 val. E.Gentvilas: „Neveidmainiausiu, aš norėjau laimėti“
Paaiškėjus EP rinkimų rezultatams, E.Gentvilas neslėpė besidžiaugiantis savo indėliu, kurį įdėjo liberalams siekiant iškovoto mandato.
„LS garsėjo tuo, kad yra viena iš trijų partijų, kuri nacionaliniuose rinkimuose niekada nepralaimėjo. Tai – socialdemokratai, koservatoriai ir liberalai, kurie visuose EP ir Seimo rinkimuose praeina 5 proc. barjerą. Šiandien mums tai pavyko padaryti vėl. Aš tikrai džiaugiuosi, kad esu prie to prisidėjęs savo aktyviu dalyvavimu, komandos telkimu.
Kad Petras mane apėjo, tai čia kitas klausimas. Sąžiningai pasakysiu. Visada, kai dalyvauji rinkimuose, nori laimėti. Supraskite mane, tai yra žmogiška – neveidmainiausiu, aš norėjau laimėti. Bet, jei mes gavome mandatą, aš džiaugiuosi, kad tą mandatą mes turime“, – emocijomis dalijosi E.Gentvilas.
Parlamentaras taip pat su prašymu kreipėsi į kadenciją Briuselyje tęsiantį P.Auštrevičių.
„Jei partijai linki pergalės Seimo rinkimuose, prašau, padėk sutelkti paramą bent laikinai. Aš noriu, kad EP mes turėtume žmogų, kuris galvotų ne tik apie Ukrainą, Sakartvelą, Moldovą ar kitus šventus dalykus. Tu esi geras europarlamentaras, esu daug kartų tai viešai pasakęs“, – sakė E.Gentvilas.
00.50 val. Mandatą laimėjęs P.Auštrevičius: „Dabar teks pakovoti už Parlamentą“
Artėjant 1 val. po vidurnakčio, liberalai europarlamentarą P.Auštrevičių pasveikino laimėjimu, pjaustė pergalės tortą. VRK paskelbus rezultatus, paaiškėjo, jog būtent šis partijos narys tęs darbą Briuselyje.
Liberalai šiuose EP rinkimuose surinko 5,30 proc.
„Kolegos, bendražygiai, sunku suprasti priežastis, kas atsitiko šiandien. Ir apskritai, kas Lietuvoje vyksta. Bet džiaugtis reikia – ir privalu. Mes turime mandatą – mes buvome EP ir esame.
Pasižadu, kad matysite mane dažniau ir įvairesnėm progom. Padarysime taip, kad išmoktume pamokas iš šitos kampanijos. Kritikuokime ne save – aš manau, kad yra aplinkybių, kurios dar iki galo nesuprastos. Įvairiai galėjo būti, bet šiandien mandatas yra mūsų kišenėje – viskas yra gerai, LS turi atstovą ir dabar teks pakovoti už patį Parlamentą. Man sunku suprasti, kas ten vyks – bus įdomių situacijų“, – prognozavo mandatą laimėjęs P.Auštrevičius.
E.Gentvilas: „Mandatą gaus kolega P.Auštrevičius“
LS frakcijos seniūnas E.Gentvilas jau po vidurnakčio pripažino, kad į Briuselį bus deleguotas europarlamentaras P.Auštrevičius.
„Mes šiuose rinkimuose panaudojome 2,5 karto mažiau pinigų negu prieš penkerius metus. Aš didžiuojuosi, kad mes sugebėjome iš esmės be pinigų pasiekti tą patį rezultatą“, – jau beveik aiškius rinkimų rezultatus aptarė E.Gentvilas.
Vistik parlamentaras neatskleidžia, kokias išvadas po šių rinkimų partija darys prieš artėjančius Seimo rinkimus.
„Galiu pasakyti, ką mes tikrai gerai padarėme – kad aš nutariau dalyvauti. Gali būti, kad mandatą gaus kolega P.Auštevičius, bet aš drįstu pasakyti, kad jei nebūčiau dalyvavęs aš – spėju, kad mes būtume žemiau 5 proc. Dabar mes parodėme dviejų patyrusių politikų pozicijas ir tai tautai galėjo būti priimtina“, – svarstė E.Gentvilas.
V.Čmilytė-Nielsen: tikimės, kad išlaikysime vieną mandatą
Kiek prieš 23 val. į liberalų būstinę atvykusi partijos pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen žurnalistams teigė, jog partijos lūkestis – išlaikyti 2019 metais pelnytą rezultatą – vieną mandatą.
„Nieko kol kas patvirtinto neturime. Šiek tiek ankstoka yra komentuoti, bet tikimės, kad išlaikysime tą rezultatą, kurį turėjome – turėsime vieną mandatą“, – komentavo V.Čmilytė-Nielsen.
Kalbėdama apie rinkėjų aktyvumą, Seimo pirmininkė sakė, jos šis nenustebino – esą tokio ir buvo galima tikėtis.
„Gali būti, kad jis padarys įtakos ir rezultatams, šiek tiek juos iškreips kažkuria prasme, nes tų partijų, kurių rinkėjai yra patys lojaliausi – eina balsuoti ir lietui lyjant, ir saulei šviečiant – matyt, noriau atėjo į rinkimus. Be to, žinoma, savo vaidmenį suvaidino ir tai, kad žmonės gal šiek tiek nuvargę nuo politikos po dviejų turų prezidento rinkimų“, – situaciją apžvelgė Seimo pirmininkė.
Nors oficialūs rezultatai vis dar nėra žinomi, V.Čmilytės manymu, LS mažas rinkėjų aktyvumas koją pakišo. Vis tik, jei partija iškovos vieną mandatą, pasak V.Čmilytės-Nielsen, liberalams bus itin daug peno darbui ir tai taps paskata geriau ruoštis Seimo rinkimams.
Žurnalistų paklausta dėl to, ar į Briuselį liberalai siųs E.Gentvilą, Seimo pirmininkė nedaugžodžiavo:
„Viską žmonės nuspręs.“
22.36 val. A. Bagdonas: „Galbūt vylėmės geresnio rezultato“
Neoficialiais duomenimis, LS šiuose EP rinkimuose iškovojo vieną mandatą. Nors patvirtintos informacijos dar nėra, liberalas A.Bagdonas sakė, kad dviejų mandatų partijai nepavyko pelnyti.
„Tikėjomės vieno mandato, bet visuomet galima tikėtis tam tikro rinkėjų didesnio pasitikėjimo. Galbūt vylėmės geresnio rezulato, bet, akivaizdu, kad šiai dienai mes galime pretenduoti tik į vieną mandatą“, – teigė parlamentaras.
A.Bagdonas pridūrė, jog, jo nuomone, tiek E.Gentvilas, tiek P.Auštrevičius yra pakankamai stiprūs ir Lietuvos interesus Briuselyje galėtų atstovauti itin gerai.
„Tikėjomės, kad žmonės tai įvertins, bet panašu, kad taip neįvyko. Jeigu žmonės balsuoja už Petrą Gražulį, kuris juokina Parlamentą, arba už kitus radikalus – tai yra jų pasirinkimas“, – sakė A.Bagdonas.
21.30 val. E.Gentvilas: „Du mandatai būtų idealu“
Kiek prieš 21.30 val. džiugiai nusiteikęs į štabą atvyko rinkiminio sąrašo vedlys E.Gentvilas, tiesa, šis iškart informavo, jog čia ilgai neužsibus, mat skubės į televizijos laidų tiesiogines transliacijas. Neužilgo į būstinę žengė P.Auštrevičius, taip pat ir penktu numeriu sąraše esantis liberalas Andrius Bagdonas bei kiti žino veidai. A.Bagdonas, spausdamas ranką E.Gentvilui, puse lūpų užsiminė apie partijos taip laukiamą antrąjį mandatą. Tiesa, LS frakcijos seniūnas nepasimetė ir bendražygiui atsakė, jog apie tai kalbėti dar per anksti.
Žurnalistams E.Gentvilas sakė beistikintis vieno mandato.
„Aš, kaip visada, būnu optimistas, bet su realizmo didele doze. Jokių stebuklų aš neįsivaizduoju. Du mandatai būtų idealu, kartais nuotaikos taip pakyla, kad tiek ir tikiesi. Dabar klausimas, kiek virš vieno, kiek apskritai balsų, kiek procentiškai ir taip toliau. Bet vienas mandatas buvo startinė pozicija.
Manau, sėkmingai įdomią rinkimų kampaniją padarėme. Pats apvažiavau nemažai rajonų. (...) Manau – mandatas. Mes tradiciškai patvirtinsime savo stabilumą“, – prognozavo E.Gentvilas.
Parlamentaras prisiminė spalio mėnesį sociologo Vlado Gaidžio paminėtus žodžius, jog Lietuvoje yra trys partijos, turinčios ištikimus rinkėjimus. Tarp jų – Lietuvos lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga, Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai ir LS.
„Mūsų rinkėjai priėmė mus, kaip sugebančius sunkiai atlaikyti įvairius smūgius. Mes tuos smūgius atlaikėme. (...) Manau, kad sociologas V.Gaidys yra gana teisus, sakydamas, kad liberalai taip pat turi aiškiai konsoliduotą savo rinkėją. Na, pagalvokit, ar turi tokį rinkėją Sauliaus Skvernelio partija, ar turi tokį stabilų rinkėją Laisvės partija? Akivaizdu, kad ne“, – konstatavo E.Gentvilas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.