Vilniuje praūžė įspūdingos LGBTQ+ eitynės: tūkstantinės minios vakarėlio protestuotojai su kryžiais nesugadino

2024 m. birželio 8 d. 16:09
Saulėtą šeštadienio popietę Vilniaus centrinės gatvės vėl nusidažė ryškiausiomis spalvomis. Sostinėje nugriaudėjo LGBTQ+ bendruomenės eitynės „Už lygybę!“. Į jas sugūžėjo tūkstančiai šios bendruomenės atstovų ir jų palaikytojų.
Daugiau nuotraukų (98)
Nors pačios eitynės prasidėjo 16 valandą, jų dalyviai rinktis prie Bernardinų sodo pradėjo gerokai anksčiau.
Tai, kad čia netrukus prasidės eitynės, nebuvo sunku suprasti – parko prieigose dar kelios valandos prieš renginio pradžią vaikštinėjo ryškiais drabužiais, akį traukiančiu makiažu bei šukuosenomis pasidabinę žmonės, garsiai skambėjo tranki muzika.
Kalbinti eitynių dalyviai buvo nusiteikę puikiai, tiesa, kai kurie priminė, kad vis dėlto susirinko ne tik švęsti, bet ir protestuoti dėl LGBTQ+ bendruomenės vis dar varžomų teisių. Net ir kai kurie plakatai skelbė, kad, nors Lietuvoje – XXI amžius, Seime – vis dar akmens amžius.
„Atėjome čia švęsti lygybę, bet tuo pačiu ir priminti, kad Seimas taip ir neištesėjo savo pažadų. Liūdna, bet tokia realybė. Pažiūrėkite, kiek mūsų daug, kokie mes gražūs ir spalvingi. Nusipelnėme daug daugiau“, – sakė į eitynes atvykusios Gabrielė ir Martyna.
Numatytu laiku eitynių dalyviai pajudėjo ir Vilniaus miesto centrinėmis gatvėmis žygiavo ilgesniu maršrutu, nei anksčiau – iki pat Vingio parko. Ši kelionė užtruko apie dvi valandas. Vingio parke netrukus prasidėjo koncertas.
Renginyje buvo matyti ir politikų – nuo Laisvės partijos atstovų, čia turinčių net savo autobusiuką, iki Lietuvos socialdemokratų partijos bei Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų narių.
Kartu su susirinkusiaisiais priekyje žygiavo ir Vilniaus miesto meras Valdas Benkunskas su žmona. 
Netoli Seimo rūmų besilinksminančią minią piktai stebėjo buvęs parlamentaras Petras Gražulis. Karts nuo karto jis drėbteldavo kokią nors repliką. Eitynių dalyvius, rodos, pralinksmino politiko pasirodymas, praeidami jie kvietė jį prisijungti ir žygiuoti kartu.
Renginio dalyvius prajuokino ir keli atskiri būreliai susirinkusių protestuotojų. Vilniaus miesto savivaldybė skelbia šeštadienį išdavusi tris leidimus protestams iki kelių šimtų žmonių Katedros aikštėje ir aplink ją. Protestams pasirinktas laikas sutapo su LGBTQ+ bendruomenės eitynėmis.
Ir iš tiesų, Katedros aikštėje stovėjo keliolika protestuotojų su kryžiais, rožančiais ir įvairiausiais plakatais, nukreiptais prieš LGBTQ+ bendruomenę. Vieni meldėsi, kiti tiesiog paniekinamu žvilgsniu palydėjo ošiančią minią.
Patys eitynių dalyviai protestuotojus sutiko su šypsenomis veide. Einant pro šalį jiems mojavo, fotografavo įžeidžiančius plakatus.
Vingio parke iš karto po eitynių prasidėjo nemokamas koncertas, kurio metu taip pat vyks Vaivorykštės apdovanojimų įteikimas.
„Lithuanian Pride“ eitynės „Už lygybę!“ yra kitose valstybėse birželio mėnesį rengiamų garsių paradų atitikmuo.
eitynėsLGBTQ+Vilnius
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.