Teismas: S. Strelcovas, savivaldybėje atstovaudamas viešajai įstaigai, supainiojo viešuosius ir privačius interesus

Regionų administracinis teismas atmetė Šiaulių rajono savivaldybės tarybos nario Simono Strelcovo skundą, kuriuo politikas ginčijo Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) išvadą, jog jis supainiojo viešuosius ir privačius interesus.

Simonas Strelcovas.<br>A.Ufarto/ELTA nuotr. 
Simonas Strelcovas.<br>A.Ufarto/ELTA nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 25, 2024, 2:01 PM

Kaip teigiama Regionų administracinio teismo pranešime, teismas antradienį priimta nutartimi pripažino, kad S. Strelcovas, būdamas Šiaulių rajono savivaldybės tarybos nariu ir atstovaudamas viešajai įstaigai, pasirašydamas sutartį su Šiaulių rajono savivaldybės administracija dėl paramos lėšų naudojimo, pažeidė Viešųjų ir privačių interesų derinimo įstatymo nuostatas.

S. Strelcovas į teismą kreipėsi dėl praėjusių metų lapkričio VTEK priimtos išvados, kuria pripažinta, jog politikas, būdamas Šiaulių rajono savivaldybės tarybos nariu, atstovavo viešajai įstaigai „Tekančios saulės tiltai“, pasirašydamas sutartį su Šiaulių rajono savivaldybės administracija dėl paramos lėšų naudojimo karo pabėgėlių iš Ukrainos integracijos paslaugoms, ir taip pažeidė Viešųjų ir privačių interesų derinimo įstatymo nuostatas.

Skundą politikas grindė iš esmės dviem argumentais. S. Strelcovas nurodė, kad jo atstovaujama viešoji įstaiga veikė kaip viešąjį interesą tenkinantis viešojo sektoriaus subjektas, kuriam atstovavimo apribojimai netaikomi. Politikas taip pat argumentavo, kad Šiaulių rajono savivaldybės administracijos direktorius, pasirašydamas sutartį su jo atstovaujama įstaiga, išreiškė sutikimą, jog Šiaulių rajono savivaldybės tarybos narys, šiuo konkrečiu atveju įgyvendindamas sutartyje nurodytus tikslus, gali būti viešosios įstaigos „Tekančios saulės tiltai“ atstovu.

Teismas, išnagrinėjęs bylos aplinkybes, nurodė, kad nustatyti atvejai (išimtys), kai apribojimai atstovauti fiziniams ar juridiniams asmenims ir ginti jų interesus valstybės ar savivaldybių institucijose ar įstaigose netaikomi. Taip pat išimtis, kaip pastebėjo teismas, konkrečiais atvejais įvertinęs interesų konflikto riziką, gali nustatyti institucijos ar įstaigos vadovas ar jo įgaliotas atstovas, savininko teises ir pareigas įgyvendinantis subjektas, visuotinis akcininkų susirinkimas, stebėtojų taryba arba valdyba.

Teismo vertinimu, S. Strelcovo skundo argumentai buvo teisiškai nepagrįsti.

„Teisėjų kolegija konstatavo, jog skundžiamas (VTEK – ELTA) sprendimas yra išsamiai motyvuotas, pagrįstas nustatytomis faktinėmis aplinkybėmis, teisės aktų normomis, todėl pareiškėjo (S. Strelcovo – ELTA) skundą atmetė kaip nepagrįstą“, – teigiama teismo pranešime spaudai.

Šis teismo sprendimas gali būti skundžiamas apeliacine tvarka Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui.

STT politiko atžvilgiu pradėjo ikiteisminį tyrimą

ELTA primena, kad S. Strelcovas ir jo viešoji įstaiga „Tekančios saulės tiltai“ 2022 metų gegužę pradėjo dvišalį bendradarbiavimą su Japonijos Nagojos miesto Meijo universiteto prof. Inaba Chiharu. S. Strelcovas, siekdamas padėti Lietuvoje esantiems karo pabėgėliams iš Ukrainos, į Šiaulių rajono savivaldybės sąskaitą ukrainiečių švietimui pervedė 35 tūkst. eurų.

Portalas delfi.lt pranešė, kad S. Strelcovas ir jo vadovaujama viešoji įstaiga pati mokymų nerengė, o paslaugas pirko iš sutuoktinės Živilės Strelcovienės, Nacionalinės regionų plėtros agentūros, bendrovės „MES 360“ ir iš kolegos taryboje konservatoriaus Vaclovo Motiejūno žmonos Renatos Motiejūnės.

Šiaulių rajono savivaldybės meras Česlovas Greičius ėmė svarstyti, kad S. Strelcovas galėjo supainioti viešuosius ir privačius interesus. Abejones dėl S. Strelcovo vykdytų mokymų ukrainiečiams pareiškė ir pats profesorius I. Chiharu.

2023 m. rugsėjį Specialiųjų tyrimų tarnyba pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl S. Strelcovo galimo piktnaudžiavimo, dokumento suklastojimo ar disponavimo suklastotu dokumentu ir turto pasisavinimo, teikiant paramą Ukrainos pabėgėliams Lietuvoje.

Kultūros ministras Simonas Kairys yra sakęs, kad, jei S. Strelcovui, kuris šiuo metu vadovauja Vilniaus Gaono žydų istorijos muziejui, bus oficialiai pateikti kaltinimai, jis nusišalins nuo direktoriaus pareigų minėtame muziejuje.

2023 m. rugpjūtį S. Strelcovas ir V. Motiejūnas buvo pašalinti iš Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos.

2023 m. lapkritį VTEK pripažino, kad S. Strelcovas būdamas Šiaulių rajono savivaldybės tarybos nariu, atstovavo viešajai įstaigai „Tekančios saulės tiltai“, pasirašydamas sutartį su Šiaulių rajono savivaldybės administracija dėl paramos lėšų naudojimo karo pabėgėlių iš Ukrainos integracijos paslaugoms, ir taip supainiojo viešuosius ir privačius interesus.

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.