Komiteto išvada: žiniasklaida neturės šalinti neleistino turinio komentarų iš socialinių tinklų

2024 m. gegužės 23 d. 15:18
Lrytas.lt
Lietuvos Respublikos Seimas Ekonomikos komitetas vienbalsiai apsisprendė: praėjusių metų gruodį Ekonomikos ir inovacijų ministerija pateiktas Informacinės visuomenės paslaugų projektas turi būti pakoreguotas, pagal Interneto Žiniasklaidos Asociacija (IŽA) siūlymus, trečiadienį pranešė IŽA.
Daugiau nuotraukų (2)
Nuspręsta, kad žiniasklaida neturės šalinti neleistino turinio komentarų iš pasaulinių socialinių tinklų platformų (Facebook, Instagram, LinkedIn, TikTok, X ir kt) bet kam paprašius ar panorėjus, pašalinto komentaro autorių nebus privaloma informuoti apie jo sukurto turinio ištrynimą, o tuo nepatenkinti komentarų autoriai galės ginčus spręsti ikiteismine tvarka, užuot iškart kreipęsi į teismą dėl neleistino turinio komentaro ištrynimo, kaip buvo pagal pirminį projekto rengėjų sumanymą.
IŽA pirmininkės Lina Bušinskaitė teigimu, tai reiškia, kad pavyko išsaugoti dabar galiojančią tvarką ir žiniasklaidos priemonėms, turinčioms paskyras socialinių tinklų platformose, nebus nustatyta prievolė tarnauti pasaulinėms socialinių tinklų platformoms ir nuolat moderuoti bei šalinti neleistino turinio komentarų bet kam paprašius.
„Tai daryti bus privaloma, kaip ir dabar, tik gavus Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnyba, Lietuvos radijo ir televizijos komisija nurodymus. Svarbu ir tai, kad nebelieka ir prievolės žiniasklaidai apie pašalintą komentarą pranešti jo autoriui, kas buvo absurdiška ir nelogiška“, – sako Lina Bušinskaitė.
Pasak jos, atsižvelgiant į IŽA pastabas, pakoreguota ir ginčų nagrinėjimo tvarka dėl pašalinto neteisėto turinio komentaro – atsirado galimybė komentarų autoriams ginčus spręsti ikiteismine tvarka. Prieš tai buvo numatyta, kad iškart galima kreiptis į teismą.
Be to, pavyko išsaugoti dabartinę tvarką, kad pirmiausia su skundu reikia kreiptis į ŽEIT, LTRK, o tik po to, jei šių institucijų atsakymas netenkina, į teismą.
Šis įstatymo projektas keliauja į Seimo plenarinių posėdžių salę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.