Po pralaimėtos kovos dėl V. Savukyno traukiasi LRT etikos kontrolierė: prašyme nurodė „asmenines priežastis“

Lietuvos nacionalinio radijo ir televizijos (LRT) etikos kontrolierė Daina Elena Andrikienė nutarė trauktis iš pareigų. Ji tai daro po to, kai pralaimėjo kovą prieš žurnalistą ir televizijos laidų vedėją Virginijų Savukyną, kuris kritikavo teisingumo ministrę Eweliną Dobrowolską.

 D.E.Andrikienė traukiasi po to, kai pralaimėjo kovą prieš žurnalistą ir televizijos laidų vedėją V. Savukyną, kuris kritikavo teisingumo ministrę E. Dobrowolską.<br> lrytas.lt montažas.
 D.E.Andrikienė traukiasi po to, kai pralaimėjo kovą prieš žurnalistą ir televizijos laidų vedėją V. Savukyną, kuris kritikavo teisingumo ministrę E. Dobrowolską.<br> lrytas.lt montažas.
 Virginijus Savukynas.<br> D.Labučio (ELTA) nuotr.
 Virginijus Savukynas.<br> D.Labučio (ELTA) nuotr.
LRT.<br>V.Skaraičio nuotr.
LRT.<br>V.Skaraičio nuotr.
Eugenijus Valatka.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Eugenijus Valatka.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Eugenijus Valatka.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Eugenijus Valatka.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Eugenijus Valatka.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Eugenijus Valatka.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

May 21, 2024, 7:25 AM

Praėjusiais metais LRT etikos kontrolierė D. E. Andrikienė pripažino, kad V. Savukynas pažeidė LRT etikos kodeksą. Etikos kontrolierė pasiūlė skirti nuobaudą bei rekomendavo V. Savukynui pašalinti savo įrašą socialiniame tinkle „Facebook“.

D. E. Andrikienė nusprendė, kad V. Savukynas pažeidė LRT etiką po to, kai jis savo feisbuko paskyroje paviešino įrašą apie E. Dobrowolską: „Teisingumo ministrė iškėlė drausminę bylą Ignui Vėgėlei dėl to, kad jis kėlė klausimus. Jie gali patikti, gali nepatikti, tačiau tokią teisę garantuoja Lietuvos Respublikos Konstitucija. Manau, kad tai yra vienas iš baisiausių žingsnių, kuriuo pasikėsinta į laisvę. Kaip ir putino ruzzijoje nepatinkančius žmones siekiama užčiaupti. Nemanau, kad šiai ministrei yra vieta Vyriausybėje“.

D. E. Andrikienės sprendimas pripažinti V. Savukyną, pažeidus žurnalistų etiką, galėjo atimti iš jo teisę ateityje ne tik LRT, bet ir kituose televizijos kanaluose kurti laidas.

Nesutikdamas su LRT etikos prievaizdės sprendimu, V. Savukynas apskundė teismui ir bylą laimėjo.

Šių metų kovo pabaigoje Vilniaus miesto apylinkės teismas užvertė LRT ir žurnalisto Virginijaus Savukyno bylą. Teismas nusprendė, kad asmuo turi teisę kritikuoti valdžią, o LRT etikos kontrolierė D. E. Andrikienė viršijo savo įgaliojimus, įpareigodama žurnalistą V. Savukyną pašalinti savo feisbuko įrašą.

Lrytas.lt žiniomis, prieš kelias savaites D. E. Andrikienė įteikė LRT tarybai prašymą atleisti ją iš pareigų. Šią žinią patvirtino ir LRT tarybos vadovas Eugenijus Valatka.

„D. E. Andrikienė prašo atleisti ją iš pareigų dėl asmeninių priežasčių“, – lrytas.lt teigė tarybos pirmininkas. Tačiau jis vengė komentuoti, ar tokį LRT etikos sargės sprendimą galėjo lemti pralaimėtas bylinėjimasis su V. Savukynu. Beje, LRT teismo sprendimo nutarė neskųsti ir sutiko V. Savukynui išmokėti 6,4 tūkst. eurų bylinėjimosi išlaidų.

„Nemanyčiau, kad D. E. Andrikienės sprendimas trauktis iš pareigų yra susijęs su V. Savukyno byla. Ji savo prašyme atleisti iš pareigų teigia, kad tai lėmė asmeninės priežastys. Dėl šio jos prašymo balsuos taryba, nes taip numato teisės aktai. Jei D. E. Andrikienės prašymas bus patenkintas, LRT turės skelbti konkursą etikos kontrolieriaus pareigoms užimti“, – aiškino E. Valatka.

Paklaustas, kaip vertina D. E. Andrikienės darbą, jis atsakymo vengė: „Nenorėčiau užsiimti vertinimu. Tačiau tie treji metai buvo labai intensyvūs (D. E. Andrikienė LRT etikos kontroliere paskirta 2021 m. gegužę – red.). Tai buvo naujos pareigos ir mums visiems – nauja patirtis“.

E. Valatka taip pat nepanoro atsakyti, ar neįžvelgia prieštaravavimo tarp to, kad žiniasklaidos priedermė – kritikuoti bet kokią valdžią, o D. E. Andrikienė skyrė nuobaudą V. Savukynui būtent dėl to: „Šioje istorijoje yra padėtas taškas. Ir aš, ir LRT taryba gerbia teismo sprendimą. Kiekviena istorija, jei mes ją teisingai priimame ir norime mokytis iš patirčių, tik sustiprina“.

Ar tai, kad LRT po bylinėjimosi dėl D. E. Andrikienės sprendimo skirti V. Savukynui nuobaudą turės pastarajam sumokėti 6,4 tūkst, eurų iš mokesčių mokėtojų pinigų, lėmė kontrolierės darbo brokas?

„Vėlgi, nesiimčiau vertinti“, – tepasakė LRT tarybos vadovas.

„Nežinau tikrųjų priežasčių, kodėl iš pareigų traukiasi D. E. Andrikienė. Gal būt galima būtų spėlioti, bet nenorėčiau to daryti“, – lrytas.lt sakė V. Savukynas, kuriam kovo mėnesį buvo suteikta galimybė savo laidą „Istorijos detektyvai“ LRT rodyti ir kitame sezone.

Sužinoti, kas lėmė, nepasibaigus penkerių metų kadencijai LRT etikos kontrolierės poste, palikti šias pareigas, iš pačios D. E. Andrikienės nepavyko. Ji telefonu buvo nepasiekiama. Kai tik pavyks su ja susisiekti, publikacija bus papildyta.

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.