A. Mazuronis kreipėsi į Valstybinę duomenų apsaugos inspekciją dėl galimo neteisėto rinkėjų duomenų nutekinimo

Viešoje erdvėje pasirodžius informacijai, kad rinkimų repeticijos metu Vyriausioji rinkimų komisija galimai nutekino tūkstančius rinkėjų duomenų apylinkių komisijų nariams išsiuntusi laišką su beveik 20 tūkst. rinkėjų duomenimis, Darbo partijos pirmininkas Andrius Mazuronis kreipėsi į Valstybinę duomenų apsaugos inspekciją, prašydamas atlikti tyrimą dėl šio incidento.

Andrius Mazuronis<br>T.Bauro nuotr.
Andrius Mazuronis<br>T.Bauro nuotr.
Lina Petronienė.<br>D. Labučio (ELTA) nuotr.
Lina Petronienė.<br>D. Labučio (ELTA) nuotr.
Rinkimai.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Rinkimai.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Rinkimai.<br>T.Bauro nuotr.
Rinkimai.<br>T.Bauro nuotr.
Rinkimai.<br>V.Skaraičio nuotr.
Rinkimai.<br>V.Skaraičio nuotr.
Rinkimai.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Rinkimai.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

2024-04-26 11:12, atnaujinta 2024-04-26 11:23

„Atsižvelgiant į tai, kad apie ketinimą panaudoti rinkėjų duomenis jie nebuvo informuoti ir nebuvo davę jokių sutikimų, manome, kad tokiais veiksmais buvo pažeistos Bendrojo duomenų apsaugos reglamento nuostatos“, – sako A. Mazuronis.

Politikas prašo įvertinti pateiktą informaciją ir, pagal įgaliojimus, atlikti tyrimą bei imtis taisomųjų veiksmų, kad analogiškų pažeidimų ateityje būtų išvengta.

Kaip jau rašė portalas lrytas.lt, praėjusį antradienį vienas iš komisijos darbuotojų per klaidą apylinkių komisijų nariams išsiuntė laišką su beveik 20 tūkst. rinkėjų duomenimis. Jis buvo skirtas trečiadienį prasidėjusiems mokymams prieš rinkimus.

Po kurio laiko pastebėjus klaidą, nariai buvo paraginti kuo skubiau ištrinti gautus duomenis.

VRK pirmininkė Lina Petronienė portalui lrytas.lt tikino, kad komisijos nariams duomenys buvo išsiųsti per klaidą, todėl vėliau buvo paprašyta gautą laišką ištrinti, o duomenų – nenaudoti.

„Bet komisijų nariai yra pasirašę pasižadėjimus rinkėjų duomenų neatskleisti. Jie buvo siunčiami ne kažkam į išorę, bet komisijų nariams, kurie dirba su dar didesniu kiekiu rinkėjų duomenų“, – aiškino komisijos vadovė.

VRK pirmininkės teigimu, komisijos nariams mokymų metu buvo suformuluotos praktinės užduotys, todėl buvo reikalingi tikslūs rinkėjų duomenys. Tačiau apie ketinimą panaudoti duomenis rinkėjai nebuvo informuoti.

VRK: komisijų nariai turi teisę dirbti su perduota informacija

VRK reaguodama į pasirodžiusią informaciją dėl esą nutekintų rinkėjų duomenų teigė, kad jokie rinkėjų duomenys nebuvo nutekinti. Teigiama, kad rinkimų komisijai buvo perduota mokymosi procesui skirta medžiaga.

„Šiuo metu vyksta intensyvus rinkimų komisijų narių mokymo procesas. Rinkimų komisijų nariai mokosi, atlieka praktines užduotis, kaip rinkimų dieną dirbti su VRK informacine sistema, kad prasidėjus balsavimo procesui jis vyktų sklandžiai ir be trikdžių, o rinkimų duomenys būtų įvesti tvarkingai ir taip, kaip nustato Rinkimų kodeksas ir VRK sprendimais patvirtintos tvarkos“, – nurodoma VRK komentare.

VRK teigimu, tokie mokymai, kurių metu rinkimų komisija naudoja rinkėjų duomenis tik rinkimų tikslams yra vykdomi prieš kiekvienus rinkimus.

VRK nurodo, kad šįsyk išsiuntus informacija pastebėta, kad ji netinka mokymui skirtoms užduotims atlikti, todėl ją paprašyta pašalinti.

„Buvo pastebėta, kad pirmojo laiško duomenys nebuvo tinkami mokymui skirtoms užduotims atlikti. Kitaip tariant, savivaldybių rinkimų komisijoms siųstas duomenų fragmentas neatitiko į mokymų aplinką įkelto duomenų fragmento. Tai pastebėję kolegos suprato, kad komisijos negalės atlikti užduočių ir nedelsiant išsiuntė kitą sąrašą, o pirminį paprašė ištrinti“, – paaiškina VRK.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.