LVAT: sudarydama rinkimų apygardas, VRK nepažeidė lenkų tautinės mažumos interesų

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) sudarydama rinkimų apygardas nepažeidė lenkų tautinės mažumos interesų, skelbia Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT).

Vyriausioji rinkimų komisija.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Vyriausioji rinkimų komisija.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 24, 2024, 10:16 PM

LVAT duomenimis, VRK 2023 m. lapkričio 30 d. sprendimas dėl keturių rinkimų apygardų – Vilniaus pietinės, Riešės, Šalčininkų-Vilniaus ir Nemenčinės – sudarymo neprieštarauja Rinkimų kodekse nustatytoms rinkimų apygardų sudarymo taisyklėms ir Konstitucijos nuostatoms, garantuojančioms visuotinę, lygią, tiesioginę rinkimų teisę.

Išplėstinė teisėjų kolegija pažymėjo, kad Rinkimų kodekse įtvirtinti kriterijai, į kuriuos turi atsižvelgti VRK, sudarydama rinkimų apygardas, yra rinkėjų skaičius, šalies teritorijos padalijimas į vienmandates rinkimų apygardas per ankstesnius Seimo rinkimus ir administracinis suskirstymas. Papildomų kriterijų, į kuriuos turi atsižvelgti VRK, įskaitant ir tautinių mažumų interesus, nėra numatyta.

Nepaisant to, vertindamas, ar priimant ginčijamą sprendimą buvo atsižvelgta į lenkų tautinės mažumos interesus, LVAT analizavo visuminį teisinį reguliavimą ir kvestionuojamo VRK sprendimo priėmimo procesą.

Išplėstinė teisėjų kolegija nustatė, kad VRK atliko išsamias derinimo procedūras – teikė projektą svarstymams, siūlė visuomenei pateikti pastabas, jas vertino, šiame svarstymo procese savo siūlymus teikė ir lenkų tautinės mažumos atstovai.

Todėl jų vertinimu, pareiškėja, Seimo narė Rita Tamašunienė savo kreipimesi nedetalizavo, kokiais aspektais lenkų tautinės mažumo interesai nebuvo užtikrinti, ir nepateikė duomenų, sudarančių pagrindą taip manyti.

Be to, įvertinta, kad kiekviena iš kvestionuojamų rinkimų apygardų yra sudaryta neviršijant 10 proc. nuokrypio rinkėjų visose vienmandatėse rinkimų apygardose į mažesnę ar didesnę pusę.

ELTA primena, kad Seimo rinkimai vyks šių metų spalį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.