Seimui pasiūlyta atsisakyti reikalavimo tvirtinti paramos sutartį pas notarą

Seimas imasi svarstyti Civilinio kodekso (CK) pataisas, siūlančias supaprastinti paramos nevyriausybininkams teikimo procedūrą.

 A. Bagdonas<br> A. Ufarto (ELTA) nuotr.
 A. Bagdonas<br> A. Ufarto (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Jadvyga Bieliavska

2024-04-23 20:22

Jeigu Seimas pritartų, bet kokio dydžio nevyriausybininkams skirtos paramos nebereikėtų forminti pas notarą – jos sutarčiai sudaryti pakaktų rašytinės formos.

Antradienį tai numatančias Liberalų sąjūdžio frakcijos nario Andriaus Bagdono pateiktas kodekso pataisas po pateikimo palaikė 75 parlamentarai, 1 buvo prieš, susilaikė 10. Dėl pasiūlytų pakeitimų savo nuomonę turės pateikti ir Vyriausybė, o Seimo salėje projektas vėl turėtų atsirasti birželio 25 dieną.

„Projekto tikslas yra atsisakyti biurokratinės procedūros. Manau, kad tvirtinimas pas notarą yra perteklinis. Bankinius pavedimus, jų skaidrumą bet kada gali patikrinti Lietuvos bankas. Jeigu būtų pažeidimas, būtų priimami sprendimai“,– pateikdamas projektą sakė A. Bagdonas.

Seimo narė liberalė Edita Rudelienė taip pat mano, kad šia iniciatyva būtų mažinama biurokratija.

„Siūlau palaikyti projektą, nes būtų sudarytos galimybės lengviau skirti paramą, mažėtų biurokratija. Notarai neseka pinigų panaudojimo, jie tik įformina sandorį“, – pastebėjo E. Rudelienė.

Pastaraisiais metais įmonėms ir gyventojams pradėjus remti Ukrainą didesnėmis sumomis, notarinės formos reikalavimas, anot A. Bagdono, pasidarė nepraktiškas ir varginantis. Pasak jo, laukdamos notaro parašo, visuomeninės organizacijos praranda daug laiko.

Pagal dabar galiojančią CK nuostatą, paramos sutartis, kurios suma didesnė kaip 14,5 tūkst. eurų, turi būti tvirtinama pas notarą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.