NSGK išsirinko naują pirmininką: neišvengė klaidų, ėmė skaičiuoti vienas kito amžių

Generalinei prokuratūrai patvirtinus Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) sprendimą nepradėti tyrimo dėl viešųjų pirkimų krašto apsaugos sistemoje, opozicija stabdo boikotą ir atnaujina Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) darbą. Pirmadienį į neeilinį posėdį susirinkę komiteto nariai išsirinko naują pirmininką.

Arvydas Pocius.<br>Ž.Gedvilos (ELTA) nuotr.
Arvydas Pocius.<br>Ž.Gedvilos (ELTA) nuotr.
Arvydas Pocius.<br>V.Skaraičio nuotr.
Arvydas Pocius.<br>V.Skaraičio nuotr.
Arvydas Pocius.<br>O.Gurevičiaus (ELTA) nuotr.
Arvydas Pocius.<br>O.Gurevičiaus (ELTA) nuotr.
Dovilė Šakalienė.<br>A.Ufarto (ELTA) nuotr.
Dovilė Šakalienė.<br>A.Ufarto (ELTA) nuotr.
Saulius Skvernelis.<br>T.Bauro nuotr.
Saulius Skvernelis.<br>T.Bauro nuotr.
Dainius Gaižauskas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Dainius Gaižauskas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Laurynas Kasčiūnas.<br>Ž.Gedvilos (ELTA) nuotr.
Laurynas Kasčiūnas.<br>Ž.Gedvilos (ELTA) nuotr.
Arvydas Anušauskas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Arvydas Anušauskas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

2024-04-08 10:18, atnaujinta 2024-04-08 11:09

Juo tapo Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos pasiūlytas buvęs kariuomenės vadas Arvydas Pocius (66 m.).

Jo kandidatūrą palaikė devyni NSGK nariai, vienas – valstietis Dainius Gaižauskas – balsavime susilaikė. Komitetui patvirtinus A.Pociaus kandidatūrą, ją dar svarstys Seimas.

„Ačiū. Tai yra komandinis darbas. Mano lyderystė, manau, bus tokia, kokia turėtų būti. Patirties tam turiu. Aš manyčiau, matėte, stebėjote, kai kurie dar gerokai jaunesni buvote, man tarnaujant kariuomenėje, penkerius metus būnant ambasadoriumi. Aš manau, kad susitvarkysime – bendromis jėgomis, su jūsų pagalba“, – dėkojo A.Pocius.

Posėdis prasidėjo nuo nesusipratimo

Neeiliniam posėdžiui pirmininkauti ėmėsi pats A.Pocius, nes jis – vyriausias pagal amžių komiteto narys. Tiesa, kai atėjo laikas svarstyti naujo NSGK pirmininko klausimą, konservatorius pasiūlė pirmininkavimo posėdžiui pareigas perimti buvusiam krašto apsaugos ministrui Arvydui Anušauskui, kuris yra antras pagal amžių vyriausias politikas komitete.

„Ačiū. Man tik 60 metų. Gal yra vyresnių?“ – klustelėjo A.Anušauskas.

Į diskusiją įsiterpė valstietis Dainius Gaižauskas. Jis puolė taisyti A.Pocių, tvirtindamas, kad pirmininkavimas pagal amžių aktualus tik pirmojo NSGK posėdžio metu, kai dar nėra išrinktas NSGK vadovas, o šiuo atveju pirmininkauti esą turi jis, nes D.Gaižauskas eina NSGK pirmininko pavaduotojo pareigas.

„Tai gal leisit aš vis tiek įgarsinsiu frakcijos poziciją. Siūlomas A.Pocius į pirmininko pareigas. Tai tiesiog įgarsinu frakcijos pasiūlymą, kurį jūs jau gavote“, – TS-LKD frakcijos kandidatūrą pateikė A.Anušauskas.

„Kepštelti“ dėl techninės klaidos į NSGK pirmininkus siūlomam A.Pociui dar panoro ir demokratas Saulius Skvernelis.

„Aš iš tikrųjų noriu tik paantrinti Dainiui. Tik pirmam posėdžiui taikoma norma, kad pagal amžių pirmininkauja, bet jau tiek to, praleisime kaip nepatyrimą. Tikimės, kad pirmininkas tokių smulkių klaidelių nebedarys, kaip pirmą kartą bandymas surinkti posėdį be opozicijos ir pasitvirtinti, manau, buvo klaida, dabar tokia techninė klaida“, – pasisakė S.Skvernelis.

Sulaukė klausimų dėl galimų mainų už paskyrimą

Tai buvo jau antrasis bandymas A.Pocių paskirti NSGK komiteto pirmininku.

Prieš pora savaičių valdantieji mėgino jį išsirinkti be opozicijos, tačiau Laisvės frakcijos seniūnui Vytautui Mitalui stojus į opozicijos pusę ir pareiškus, kad pirmiausia reikia sulaukti teisėsaugos institucijų žinios dėl A.Anušausko mestų įtarimų, nesusidarė kvorumas ir balsavimas žlugo.

Po šio nepasisekusio posėdžio opozicijos atstovai pareiškė girdėję, esą už uždarų durų buvo „prekiaujama“ partnerystės įstatymo projektu – neva A.Pociaus mainais už jo paskyrimą NSGK pirmininku buvo paprašyta Seimo salėje palaikyti šį įstatymo projektą. 

S.Skvernelis neeilinio NSGK posėdžio metu A.Pociui turėjo ne vieną klausimą. Vienas jų – ką į tokius mainus atsakė kandidatas.

„Aš nemanau, kad čia reikia komentuoti. Aš palieku šią situaciją tiesiog kaip mudviejų su V.Mitalu pokalbį, tegul tai būna tarp mūsų. Manau, kad nereikėtų to eskaluoti ir į išorę išnešinėti šitų dalykų“, – atsakė A.Pocius.

„Darbiečiui“ Andriui Mazuroniui pasiteiravus, ar vis tik toks pokalbis buvo, šis atsakė teigiamai: „Na, pokalbis buvo, bet aš tikrai nenoriu apie tai (kalbėti). Nenoriu komentuoti nieko, čia, vyrai, šitoje vietoje nedarykite man spaudimo. Posėdis neįvyko ir viskas.“

S.Skvernelis dar kartą paklausė, ar A.Pocius išliko tvirtas savo vertybiniais klausimais. Konservatorius į tai atsakė, kad jei jo vertybės būtų pasikeitusios, kolegos tikrai tą būtų pastebėję.

„Aš manau, kad kaip pradėjau, taip ir užbaigsiu – su tuo pačiu požiūriu ir tomis pačiomis vertybėmis. Ir į valstybę, ir į visus kitus reikalus“, – patikino A.Pocius.

D.Gaižauskas taip pat kritikavo A.Pocių dėl ankstesnio mėginimo jį paskirti be opozicijos paramos. Jis nuogąstavo, ar šis, kaip naujasis komiteto vadovas, įsiklausys į opozicijos balsą.

„Paprasčiausiai čia buvo pasižiūrėta į tai, kad po V.Mitalo paskyrimo į NSGK tiesiog buvo pagalvota, jog darbai nestotų, neprarastume laiko kai kurių klausimų aptarimui. Būtent iš tos pozicijos buvo pasižiūrėta. Aš tikrai nenorėjau kažko įžeisti ar kažkokį demaršą padaryti. (...)

Jeigu jūs manote, kad tai buvo mano kažkoks nekorektiškas poelgis, vyrai, aš esu žmogus, kuris patyręs ir laimėjimų, ir pralaimėjimų, ir iš pralaimėjimų esu pasimokęs“, – apgailestavo A.Pocius.

Jis patikino siūlysiantis dirbti „toje pačioje dvasioje“, kaip ir su buvusiu komiteto pirmininku Laurynu Kasčiūnu.

„Aš gal apginti norėjau Arvydą, kad aš neįžvelgiu kažko labai blogo dėl to bandymo sušaukti posėdį be opozicijos. Čia gal toks, matyt, kitų, labiau patyrusių frakcijos kolegų bandymas manipuliuoti procedūromis.

Aš tikrai jus, Arvydai, palaikysiu ir už jus balsuosiu. Manau, kad jūs puikiai tinkanti kandidatūra, tik noriu palinkėti per tuos kelis likusius mėnesius darbo gebėti atsispirti galbūt labiau patyrusių frakcijos kolegų, dirbančių toje srityje, nuomonėms ar bandymams kartais pamanipuliuoti įvairiausiais dalykais.

Nepamirškite, Arvydai, kad kartais su opozicija turbūt lengviau galima susitarti, nei su kai kuriais bičiuliais iš koalicijos“, – patarimu pasidalijo A.Mazuronis.

L.Kasčiūnas pareigas komitete paliko kovo pabaigoje, oficialiai iš dabar jau buvusio ministro A.Anušausko perėmęs vadovavimą Krašto apsaugos ministerijai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.