Lietuva neskųs EŽTT sprendimo Š. Narbuto byloje dėl jo pažeistų teisių

Vyriausybė nutarė neskųsti jai nepalankaus Europos Žmogaus Teisių Teismo (EŽTT) sprendimo buvusio Pagalbos onkologiniams ligoniams asociacijos (POLA) vadovo Šarūno Narbuto byloje.

Šarūnas Narbutas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Šarūnas Narbutas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Šarūnas Narbutas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Šarūnas Narbutas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Šarūnas Narbutas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Šarūnas Narbutas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Gytis Pankūnas

2024-03-18 14:51

„Byloje Narbutas prieš Lietuvą nebus teikiamas prašymas dėl bylos perdavimo (EŽTT – ELTA) Didžiajai kolegijai, iš esmės įvertinus EŽTT kolegijos sprendimo argumentaciją, ir tai, kad sprendimas yra priimtas vienbalsiai“, – Eltą pirmadienį informavo teisingumo ministrės Ewelinos Dobrowolskos patarėjas viešiesiems ryšiams Paulius Žeimys.

Kaip nurodė P. Žeimys, toks sprendimas priimtas atsivželgus į tai, kad EŽTT tenkino tik dalį Š. Narbuto skundų, taip pat į tai, kad asmens atžvilgiu teisėsaugos taikyti veiksmai iki EŽTT sprendimo priėmimo buvo įvertinti Lietuvos teismų.

„Sprendimas buvo priimtas atsižvelgus į pažeidimus lėmusias priežastis. Pirmiausia, į tai, kad dalis pareiškėjo skundų buvo EŽTT atmesta. Taip pat atsižvelgta į tai, kaip tam tikri pareiškėjo skundai jau buvo iki EŽTT sprendimo priėmimo įvertinti Lietuvos teisėje (pavyzdžiui, inicijuoti laikino sulaikymo reguliavimo pakeitimai bei tai, jog nacionaliniai teismai jau buvo nusprendę, kad pareiškėjo nuosavybės teisės buvo neproporcingai apribotos)“, – tvirtino teisingumo ministrės atstovas.

ELTA primena, kad Š. Narbutas dėl teisėsaugos veiksmų jo atžvilgiu į EŽTT kreipėsi. EŽTT nutarė, kad buvęs POLA vadovas 2020 m. Specialiųjų tyrimų tarnybos buvo sulaikytas, pažeidžiant įstatymus, tai yra buvo pažeista asmens teisė į laisvę ir saugumą. Teismas kartu nusprendė, kad Š. Narbutui taikytas turto areštas buvo neproporcingas.

EŽTT taip pat nutarė, kad Lietuvos valdžios institucijos, pranešusios apie tyrimą dėl COVID-19 reagentų pirkimo, negalėjo atskleisti Š. Narbuto tapatybės.

Teismo sprendimu Lietuva Š. Narbutui turės sumokėti 768,94 euro turtinei žalai atlyginti, taip pat sumokėti 26 tūkst. eurų neturtinės žalos atlyginimui.

2023 m. gegužę Vilniaus apygardos teismas išteisino baudžiamojoje byloje dėl COVID-19 reagentų pirkimo sukčiavimu ir piktnaudžiavimu kaltintą Š. Narbutą. Teismo manymu, asmens padaryti veiksmai neatitiko nusikalstamų veikų požymių.

Šį sprendimą prokuratūra apskundė, tačiau Apeliacinis teismas šių metų sausį nutarė, kad Š. Narbutas lieka išteisintas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.