Į Seimo pavasario sesijos darbų programą Laisvės frakcija siūlo įtraukti Stambulo konvencijos ratifikavimą

Seimo Žmogaus teisių komiteto pirmininkas Tomas Vytautas Raskevičius kartu su Laisvės frakcija siūlo į parlamento pavasario sesijos darbų programą įtraukti Stambulo konvencijos ratifikavimą.

Tomas Vytautas Raskevičius.<br>V.Skaraičio nuotr.
Tomas Vytautas Raskevičius.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2024-03-08 11:11

„Tušti sveikinimai Moters dienos proga nepadeda, smurtą prieš moteris panaikinti padeda konkretūs pokyčiai. Ši konvencija ir yra, visų pirma, apie smurto prieš moteris ir smurto artimoje aplinkoje įveikimą. Jei Konstitucinio Teismo (KT) sprendimas bus palankus, Seimas turi patvirtinti šią konvenciją ir sutvirtinti žmogaus teisių apsaugą Lietuvoje“, – pranešime žiniasklaidai sako Laisvės frakcijos seniūnas Vytautas Mitalas.

„Karo prieš Ukrainą kontekste žmogaus teisių požiūriu Lietuva pradeda atrodyti nebeadekvačiai. Estija Stambulo konvenciją ratifikavo 2017 metais, Latvija – 2023 metais. Pastaruoju metu daug kalbame apie poreikį stiprinti Lietuvos gynybinius pajėgumus, kad atėjus dienai X ne tik galėtume gintis patys, bet ir sulaukti strateginių partnerių paramos. Tačiau mūsų partneriai turi žinoti, kad gina ne tik mūsų valstybės teritoriją, bet ir tą pačią vertybinę ir kultūrinę erdvę, kurioje gerbiamos žmogaus teisės ir laikomasi teisės viršenybės principo.

Laisvės frakcija dės visas pastangas, kad vakarietiškų vertybių Lietuvoje būtų kuo daugiau, o oponentų kliedesiai apie 72 lytis netaptų Lietuvos nacionaliniam saugumui kenkiančiu elementu“, – teigia Seimo Žmogaus teisių komiteto pirmininkas T. V. Raskevičius.

Seimas dar 2023 m. rugsėjo 28 d. kreipėsi į Konstitucinį Teismą (KT) dėl Stambulo konvencijos atitikimo Konstitucijai. Teismo buvo prašoma įvertinti konvencijos nuostatas, kuriose kalbama apie lytį socialiniu aspektu, smurtą prieš moteris dėl lyties ir apie tai, kad į oficialią švietimo programą būtų įtraukta medžiaga apie nestereotipinius lyčių vaidmenis.

Šių metų kovo 4 d. KT paskelbė, kad pradeda nagrinėti bylą pagal Seimo paklausimą dėl Stambulo konvencijos atitikties Konstitucijai. Anot T. V. Raskevičiaus, atsižvelgiant į tai, kad KT sprendimas bus paskelbtas Seimo pavasario sesijos metu, Laisvės frakcija mato būtinybę įtraukti įstatymo „Dėl Europos tarybos konvencijos dėl smurto prieš moteris ir smurto artimoje aplinkoje prevencijos ir kovos su juo ratifikavimo“ projektą į Seimo pavasario sesijos darbų programą.

Europos Tarybos konvencija dėl smurto prieš moteris ir smurto artimoje aplinkoje prevencijos ir kovos su juo priimta 2011 m. Lietuvą šį dokumentą pasirašė 2013 m. birželį, tačiau iki šiol Seimas konvencijos nėra ratifikavęs.

Kaip ELTA jau skelbė, Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen yra sakiusi, kad diskusija dėl Stambulo konvencijos ratifikavimo į Seimą grįš po KT išvados.

„Tikėčiausi, kad sulaukus KT atsakymo diskusija vėl kelsis į Seimą ir matysime, kaip ji vystysis“, – yra sakiusi V. Čmilytė-Nielsen.

Vis dėlto, kai kurie atstovai Seime tikina, kad šiuo metu Lietuvoje jau veikia pakankamai teisinių įrankių kovoti su smurtu artimoje aplinkoje. Todėl, anot Stambulo konvencijos skeptikų, dokumento ratifikavimas Lietuvai nereikalingas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.