J. Razma suabejojo, ar parlamento dovanėlių asortimentas yra tinkamas Seimo reprezentacijai

Parlamentarams per trejus metus išleidus beveik pusę milijono eurų suvenyrams, Seimo pirmininko pirmasis pavaduotojas konservatorius Jurgis Razma suabejojo, ar Seimo sandėlyje esančios dovanėlės yra tinkamos parlamento reprezentacijai.

Seimo suvenyrų sandėlys.<br> D. Labučio (ELTA) nuotr.
Seimo suvenyrų sandėlys.<br> D. Labučio (ELTA) nuotr.
Seimo suvenyrų sandėlys.<br> D. Labučio (ELTA) nuotr.
Seimo suvenyrų sandėlys.<br> D. Labučio (ELTA) nuotr.
Seimo suvenyrų sandėlys.<br> D. Labučio (ELTA) nuotr.
Seimo suvenyrų sandėlys.<br> D. Labučio (ELTA) nuotr.
Seimo suvenyrų sandėlys.<br> D. Labučio (ELTA) nuotr.
Seimo suvenyrų sandėlys.<br> D. Labučio (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Jadvyga Bieliavska

Mar 6, 2024, 10:58 AM

„Ar tikrai kvapniosios žvakės, šokdynės ar kolonėlės yra tie suvenyrai, kurie yra tinkami Seimo reprezentacijai?“, – trečiadienį Seimo valdybos posėdyje svarstė J. Razma.

Kreipdamasis į Seimo kanclerį Modestą Gelbūdą, jis teiravosi, kas apsprendžia suvenyrų asortimentą. J. Razmai susidarė įspūdis, kad šioje kadencijoje suvenyrų asortimentas yra platesnis negu anksčiau.

„Tai apsprendžia keletas faktų, nemaža dalis asortimento yra istoriškai susiformavusi. Taip pat mes reaguojame į Seimo narių pageidavimus, į atskirų kanceliarijos padalinių, kurie vykdo tarptautines reprezentacines veiklas, pasiūlymus. Tai Protokolo skyrius, Tarptautinių ryšių skyrius. Iš kitos pusės stengiamės, kad sandėlyje tų prekių kiekiai nebūtų dideli, mes reaguojame į jų panaudojimą. Jeigu matome, kad parlamentinei veiklai vykdyti ar, tarkime, kanceliarijos reprezentacinėms veikloms nėra poreikio, tada tokias prekes išimame“, – Seimo valdybos posėdyje aiškino kancleris Modestas Gelbūda.

Pasak jo, sprendimai dėl tam tikrų reprezentacijai skirtų prekių įsigijimo daugiausia priimami Seimo kanceliarijos Veiklos administravimo departamente.

Tuo tarpu Seimo pirmininko pavaduotojas „valstietis“ Jonas Jarutis mano, kad čia yra „triukšmas lygioje vietoje“.

„Ne tas svarbu, kas priima sprendimą. Svarbu, kad tos prekės yra paklausios ir praktiškos. Manau, kad čia daug triukšmo lygioje vietoje. Žvakė, kaklaraištis ar dar kažkoks praktiškas daiktas yra tikrai reprezentacinis dalykas, o ne bukletas ar popierinis lapelis, kuris iš karto keliauja į šiukšliadėžę. Manau, kad čia viskas yra teisingai, visi daiktai yra legalūs, sertifikuoti“, – sakė J. Jarutis.

Jis pastebi, kad Lietuvoje yra susiformavusios tam tikros tradicijos dėl suvenyrų.

„Ar tai būtų Seimo narys, meras ar eilinis pilietis: jeigu eini į susitikimą, natūralu, kad būtų bent smulki dovanėlė, kuri tuo pačiu reprezentuoja mūsų įstaigą“, – sakė jis.

ELTA primena, kad akcijos „Skaidrinam“ iniciatorius, visuomenininkas Andrius Tapinas paskelbė, kad per trejus metus parlamentarai iš Seimo sandėlio pasiėmė suvenyrų ir reprezentacinių dovanų už daugiau kaip 483 000 eurų.

Daugiausia suvenyrams ir dovanoms išleido Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) narys Valius Ąžuolas. Iš viso per trejus metus iš Seimo sandėlio jis pasiėmė 8459 daiktus už beveik 29 tūkst. eurų.

Antroje vietoje pagal išlaidas Seimo sandėlio suvenyrams – socialdemokratė Dovilė Šakalienė, trečioje vietoje – taip pat socialdemokratas Kęstutis Vilkauskas.

Parlamentarai perka su Seimo logotipu tušinukus ir pieštukus, laikrodžius, saldainių rinkinius, kavos pakuotes, gertuves ir puodelius, kvepiančias žvakes, gintarines apyrankes, šilkines skareles, šokdynes ir kitus suvenyrus.

Iniciatyvai „Skaidrinam“ pasiekus Seimą, taip pat paviešinta informacija apie dalies politikų už parlamentinei veiklai skirtas lėšas įsigytus kompiuterius, telefonus, garso aparatūrą.

Visgi, daugiausiai abejonių sukėlė konservatorius Justas Džiugelis. Politikas per trejus metus Seime ataskaitos spausdinimui ir platinimui išleido daugiau kaip 23 tūkst. eurų

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.