Seimui dar kartą bus pasiūlyta atsisakyti slapto balsavimo dėl apkaltų

Seimui pavasario sesijoje vėl bus pasiūlyta spręsti dėl Statuto pataisų, siūlančių atsisakyti slapto balsavimo dėl apkaltų ir nemokėti išeitinių išmokų nuteistiems parlamentarams. Seimo pirmininko pirmasis pavaduotojas Jurgis Razma, kuriam neeilinėje sesijoje projektas buvo grąžintas tobulinti, įregistravo du atskirus Statuto pakeitimo projektus.

Jurgis Razma<br>D. Labutis (ELTA) nuotr.
Jurgis Razma<br>D. Labutis (ELTA) nuotr.
Jurgis Razma<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Jurgis Razma<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Jurgis Razma.<br>M.Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
Jurgis Razma.<br>M.Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Jadvyga Bieliavska

Feb 19, 2024, 3:25 PM

„Išskaidyti buvusį projektą į du nutariau, atsižvelgdamas į kai kurių kolegų kalbas. Esu girdėjęs, kad kai kurie palaikytų pasiūlymą nemokėti išeitinės išmokos nuteistiems parlamentarams, bet atviro balsavimo dėl apkaltos nepalaikytų. Suteikus parlamentarams galimybę atskirai balsuoti dėl šių Statuto nuostatų, tikiuosi, kad bent viena nuostata sulauks parlamentarų palaikymo ir bent vieną klausimą pavyks išspręsti. Gal ir tie Seimo nariai, kurie kritikavo atvirą balsavimą dėl apkaltos, irgi pagalvos, kad visuomenė turi teisę žinoti?“, – Eltai sakė J. Razma.

Jeigu Seimas pritartų, dėl apkaltos formuluočių Seimas galėtų balsuoti atvirai. Taip pat Seimo narys, kuris kadencijos metu įsiteisėjusiu teismo nuosprendžiu pripažintas kaltu dėl nusikalstamos veikos padarymo ar Konstitucinio Teismo nutarimu pripažintas šiurkščiai pažeidęs Konstituciją bei sulaužęs duotą priesaiką, negautų išeitinės kompensacijos.

Parengti Statuto pataisas J. Razmą paskatino pernai rudens sesijos pabaigoje susiklosčiusi situacija, kai įkalinimo bausmę atliekančiam Seimo nariui Vytautui Gapšiui parlamentas nepanaikino mandato. Tuomet buvo kalbama apie galimus politinius užkulisinius susitarimus. Pasak J. Razmos, Statuto pataisomis siekiama užtikrinti visuomenės teisę žinoti, kaip balsuoja jos išrinkti tautos atstovai.

Jis tikisi, kad atsisakius slapto balsavimo dėl Seimo nario mandato panaikinimo, susidarys mažiau palankios sąlygos galimiems užkulisiniams partijų ar frakcijų susitarimams.

„Manau, kad deramą tautos atstovavimą apkaltos metu užtikrintų viešas Seimo narių balsavimas, kuris pašalintų prielaidas parlamentaro mandatą naudoti asmeniniais ar grupiniais interesais, jį iškėlusių ar rėmusių partijų ar kitų organizacijų interesais“, – sako J. Razma.

Šiuo metu Statutas numato slaptą balsavimą, kai „balsuojama dėl kaltinimo formuluočių apkaltos proceso metu.“

Galiojančiame Statute nėra numatyta išimtis neišmokėti išeitinės išmokos kadenciją baigusiam Seimo nariui, kai jis kadenciją baigia būdamas įkalinimo įstaigoje.

ELTA primena, kad pernai, gruodį, Seime surengta apkalta laisvės atėmimo bausme nuteistam parlamentarui V. Gapšiui nepavyko. Nors parlamentui buvo teikti 4 nutarimai, kuriuose nurodytu pagrindu Seimo narys galėjo būti pašalintas iš pareigų, visgi nė vienas iš jų nesulaikė reikiamo 85 parlamentarų palaikymo. Iš viso balsavime dalyvavo 122 Seimo nariai.

2023 m. lapkričio 22 d. Apeliacinis teismas „MG Baltic“ byloje Seimo nariui V. Gapšiui skyrė 4 su puse metų nelaisvės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.