Iš Ukrainos grįžęs lietuvis – apie ukrainiečių nuotaikas po V. Zalužno atleidimo: laukia jautrus sprendimas

Generolo Valerijaus Zalužno atleidimas iš kariuomenės vado pareigų Ukrainoje įnešė nemažai suirutės ir išgąsčio, o klausimų visuomenėje – gerokai daugiau nei atsakymų, „Žinių radijo“ laidoje pasakojo paramą Ukrainai vežantis lietuvis Martynas Kiseliauskas.

Valerijus Zalužnas ir Volodymyras Zelenskis.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Valerijus Zalužnas ir Volodymyras Zelenskis.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Oleksandras Syrskis ir Volodymyras Zelenskis.<br>ZUMAPRESS/Scanpix nuotr.
Oleksandras Syrskis ir Volodymyras Zelenskis.<br>ZUMAPRESS/Scanpix nuotr.
Oleksandras Syrskis.<br>EPA-ELTA nuotr.
Oleksandras Syrskis.<br>EPA-ELTA nuotr.
Oleksandras Syrskis.<br>EPA-ELTA nuotr.
Oleksandras Syrskis.<br>EPA-ELTA nuotr.
Volodymyras Zelenskis ir Oleksandras Syrskis.<br>EPA-ELTA nuotr.
Volodymyras Zelenskis ir Oleksandras Syrskis.<br>EPA-ELTA nuotr.
Valerijus Zalužnas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Valerijus Zalužnas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Ukrainos karinė vadovybė.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Ukrainos karinė vadovybė.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Valerijus Zalužnas.<br>EPA-ELTA nuotr.
Valerijus Zalužnas.<br>EPA-ELTA nuotr.
Valerijus Zalužnas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Valerijus Zalužnas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (9)

Lrytas.lt

2024-02-09 21:32

Naujojo Ukrainos kariuomenės vado generolo Oleksandro Syrskio pliusus ir minusus laidoje įvertinę ekspertai taip pat įvardijo, koks vienas itin jautrus sprendimas jo dar laukia.

Pliusai ir minusai

Ketvirtadienį ilgai sklandžiusios kalbos pasitvirtino – Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis atleido V.Zalužną iš pareigų, tačiau pasiūlė likti prezidento komandoje.

Saugumo ekspertas, dimisijos pulkininkas Ignas Stankovičius įsitikinęs, kad V.Zalužnas buvo atleistas dėl konflikto ir įtampos su Ukrainos prezidentu V.Zelenskiu – anot jo, V.Zalužnas buvo traktuojamas kaip sunkiai valdomas.

„V.Zalužnas nuo pat pradžių buvo ganėtinai savarankiškas. Kai V.Zelenskis prieš pat karą, prieš 2022 vasarį, sakė, ką jūs čia kalbate, trukdote investicijoms, kai neigė pavojaus galimybę, kariuomenė, aviacija buvo išsklaidyta, bet pirmas smūgis, kuris buvo per visą karinę infrastruktūrą ir pajėgas, savo pilno tikslo nepasiekė – daug ką išdaužė, bet daug kas išsaugota.

O išsaugota buvo todėl, kad V.Zalužnas nepaklausė prezidento. Manau, kad tai buvo pirmas, niekada nefiksuotas ir neeskaluotas pozicijų nesutapimas“,– įvertino I.Stankovičius.

Saugumo ekspertas nurodė, kad V.Zalužnas – Vakarų auklėtas generolas, tuo metu O.Syrskis – tarybinės sistemos generolas, vyresnis už V.Zalužną.

„O.Syrskio pliusai – kad jis yra kovinis generolas, žino, kas yra kovos veiksmai. Minusai – jis yra tarybinio išsilavinimo, tarybinės doktrinos nešėjas – skirtingai, negu V.Zalužnas, kuris daugiau Vakarų, manevrinio karo nešėjas, kur teritorija nėra viskas, o pagrindinis dalykas yra išsaugoti kariuomenę.

Sakoma, kad O.Syrskis mažiau skaitosi su aukomis, todėl kariuomenėje jis vertinamas nevienareikšmiškai. Bet jis paklusnus partijai, nes tarybinėje tradicijoje partija ir vyriausybė yra virš kariuomenės, o V.Zalužnas buvo daugiau vakarietiškas“, – palygino I.Stankovičius.

Ar ši rotacija atsilieps karių moralei, pasak eksperto, priklausys nuo tolesnės karo eigos.

„Jeigu viskas vyks gerai, jei pasirodys pergalių, viskas taip ir nueis ramiai. Jeigu tik bus strigimai, skaudžių pralaimėjimų, tada bus blogai – tada viskas bus užkarta prezidentui, kuris nuėmė V.Zalužną. Gali įvykti gilesnis kariuomenės susipriešinimas su politine valdžia.

Jeigu bus sudėtinga situacija, pasipils didelės aukos, aprūpinimas prastės, tai nepasitenkinimas kariuomenėje vienareikšmiškai didės ir bus kaltinama politinė valdžia“, – spėjo jis.

O.Syrskiui teks spręsti ir vieną jautriausių klausimų šiuo metu – papildomą mobilizaciją.

„Tai yra karybos ABC – jeigu nori pulti, atsiimti teritorijas, bent tam tikrose teritorijose turi turėti persvarą. Nori ar nenori, arba turės paskelbti mobilizaciją, arba tai, ko nori V.Putinas – sėsti prie derybų stalo“, – įvertino I.Stankovičius.

Jaučiasi parduoti ir išduoti

Papildomos mobilizacijos neišvengiamybę teigė matantis ir paramą Ukrainai vežantis lietuvis Martynas Kiseliauskas.

„Matant prezidento iškeltus uždavinius naujam kariuomenės vadui, galima labai aiškiai pasakyti, kad Ukrainos politikai ir prezidentas vienareikšmiškai turės priimti didesnį paketą, mobilizuoti žmones. Kitaip niekas neįgyvendins jo plano – reikia, kad kariai galėtų pailsėti, atsitraukti. Fronte be rotacijos jau daug kas nebegali išbūti – būtinai turi pailsėti bent truputį“, – pabrėžė M.Kiseliauskas.

Tuo metu pats V.Zelenskio sprendimas atleisti V.Zalužną, anot ką tik iš Ukrainos grįžusio lietuvio, visuomenėje sukėlė labai daug klausimų – kas įvyko ir kodėl įvyko.

„Ginkluotųjų pajėgų vadovybėje kol kas yra daugiau klausimų nei atsakymų, matome šiek tiek suirutės, šiek tiek išsigandimo. Turime sulaukti, kol viduje nusistovės kažkas, ir tada bandyti atsakyti į klausimus, kas įvyko, nes interpretacijų dabar yra daug“, – nurodė M.Kiseliauskas.

Pašnekovas pabrėžė, kad generolų pasikeitimas nedarys įtakos fronto situacijai tol, kol Ukrainai nebus suteikta atitinkamos ginkluotės ir pajėgumų.

„Personalijas galime keisti, bet ar pakeisime fronto liniją – turbūt ne, nes neturime su kuo pakeisti ir kaip padėti naujai vadovybei išspręsti tas užduotis, iškeltas prezidento“, – pastebėjo jis.

Anot M.Kiseliausko, šiuo metu Ukrainoje dramatiškai trūksta ir žmonių, ir amunicijos.

„Nuotaika yra tokia, kad žmonių lyg ir turėtume, bet ginkluotės ir amunicijos neturime, kad efektyviai galėtume atremti Rusijos agresiją prieš Ukrainos valstybę“, – pasidalijo jis.

Tuo metu dėl JAV užstrigusio 60 mlrd. eurų paramos paketo nuotaikos tarp ukrainiečių – itin prastos.

„Galiu labai atvirai pasakyti: 1945 metais mes, lietuviai, jautėmės parduoti ir išduoti Amerikos, ir šiandien, 2024 vasarį, JAV dar kartą parduoda savo sąjungininkę Europoje – Ukrainą“, – apie ukrainiečių nuotaikas kalbėjo M.Kiseliauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.