Ministerija kitą savaitę Vyriausybei teiks kreipimosi į KT nutarimą dėl draudimo nepilnamečius informuoti apie LGBT

Teisingumo ministerija kitą savaitę Vyriausybei teiks nutarimą dėl kreipimosi į Konstitucinį Teismą (KT), kuriuo prašoma įvertinti, ar nuostata, draudžianti nepilnamečiams pasakoti apie homoseksualius santykius, neprieštarauja Konstitucijai. Pasak ministerijos, per nurodytą terminą iš institucijų jokių pastabų parengtam dokumentui sulaukta nebuvo.

LGBT<br>R.Danisevičiaus nuotr.
LGBT<br>R.Danisevičiaus nuotr.
LGBT<br>R.Danisevičiaus nuotr.
LGBT<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Martyna Pikelytė

Jan 12, 2024, 12:50 PM

„Kitą savaitę ministerija teiks Vyriausybės nutarimą, kuriuo būtų kreipiamasi į Konstitucinį Teismą. Vyriausybė turės 10 dienų įvertinti nutarimo tekstą“, – Eltai teigė teisingumo ministrės atstovas spaudai Paulius Žeimys.

„Tikėtina, kad paskutiniame sausio mėn. arba pirmajame vasario mėn. Vyriausybės posėdyje šis klausimas jau galėtų būti darbotvarkėje“, – pridūrė jis.

ELTA primena, kad gruodžio pabaigoje Teisingumo ministerija pranešė inicijuojanti kreipimąsi į KT dėl draudimo nepilnamečiams pasakoti apie LGBTQ.

Taip ministerija siekia atliepti Europos žmogaus teisių teismo (EŽTT) sprendimą, kuriuo buvo pripažinta, kad Lietuva, 2013 m. uždrausdama vaikišką knygą, kurioje aprašoma ir homoseksualių porų meilė, pažeidė Žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių apsaugos konvencijoje užtikrintą saviraiškos laisvės principą.

Neringos Macaitės knygos „Gintarinė širdis“ platinimas sustabdytas, remiantis Žurnalistų etikos inspektoriaus raštu, kuriuo pripažinta, kad knyga, kurioje aprašoma ir homoseksualių porų meilė, žalinga vaikams iki 14 metų.

Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnyba tokį sprendimą priėmė, remdamasi Nepilnamečių apsaugos nuo neigiamo viešosios informacijos poveikio įstatymo nuostata, kad neigiamą poveikį nepilnamečiams darančiai informacijai priskiriama ta informacija, kuria, be kita ko, „niekinamos šeimos vertybės, skatinama kitokia, negu Lietuvos Respublikos Konstitucijoje ir Lietuvos Respublikos civiliniame kodekse įtvirtinta, santuokos sudarymo ir šeimos kūrimo samprata“.

Vyriausybė pateikė Seimui Nepilnamečių apsaugos nuo neigiamo viešosios informacijos poveikio įstatymo pataisas, kuriomis siūlyta pastarosios nuostatos atsisakyti. Tačiau parlamentas dar lapkritį po pateikimo nepritarė įstatymo pataisai. Galiausiai nutarta šią iniciatyvą išvis atmesti.

Tai sukėlė Laisvės partijos atstovų pasipiktinimą. Žmogaus teisių komiteto (ŽTK) pirmininkas Tomas Vytautas Raskevičius konstatavo, kad Vyriausybė nebeturi šios parlamento daugumos pasitikėjimo. Kaip atsaką į atmestas pataisas, parlamentaras po posėdžio lauke degino knygas, kuriose pateikiama informacija apie LGBTQ.

Praėjusių metu pabaigoje Lietuvos žmogaus teisių centras ir įvairios nevyriausybinės organizacijos ragino Seimo narius kreiptis į Konstitucinį teismą dėl šio įstatymo atitikimo Konstitucijai.

Dar iki sprendimo Seime, prezidentas Gitanas Nausėda tikino, jog šios pataisos priėmimas reikštų „žalios šviesos uždegimą niekinti šeimą“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.