J. Razma: laisvės atėmimo bausmę atliekantis V. Gapšys apkaltos metu galės būti Seimo salėje

„MG Baltic“ byloje įkalinimo bausme nuteistam parlamentarui Vytautui Gapšiui bus sudaryta galimybė dalyvauti Seimo posėdyje apkaltos metu, teigia Seimo vicepirmininkas Jurgis Razma.

Vytautas Gapšys.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Vytautas Gapšys.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Martyna Pikelytė

Dec 17, 2023, 4:38 PM

„Pagal sekretoriato šiandieninį pasikalbėjimą su įkalinimo įstaigos administracija, mes supratome, kad jie atsižvelgs į mūsų ir į paties V. Gapšio prašymą ir jis galės atvykti į posėdį“, – Eltai teigė Seimo vicepirmininkas J. Razma.

„Panašu, kad su konvojumi jis atvyks į Seimą ir galės tiesiogiai dalyvauti posėdyje kaip jis ir pageidavo. Tai ir pagal Seimo statutą būtų švarus dalykas, nes šiaip Seimo posėdžiuose toks mišrus variantas nėra numatytas“, – pridūrė jis.

J. Razmos teigimu, Seimo posėdžių salėje V. Gapšiui nebus kuriamos išskirtinės ar padidinto saugumo sąlygos.

„Atskirtų budelių Seimo salėje neįrenginėsime, juokingai viskas atrodytų. Ar jis sėdės savo vietoje, ar tribūnoje išskirtinę vietą numatysime, kadangi jo vaidmuo apkaltos procese yra išskirtinis“, – tikimo Seimo vicepirmininkas.

„Jis turėtų ir atsakyti į klausimus, jeigu jų būtų. Bus logiškiau, jeigu jis įsikurs Seimo posėdžių salės tribūnoje, kur sėdi ministrai, ar pranešėjai, bet tikrai ne kokioje nors budelėje“, – pabrėžė jis.

V. Gapšio advokatas patvirtino, kad ir pats nuteistasis nori dalyvauti posėdyje.

„V. Gapšys norėtų dalyvauti gyvai ir aš jo šitą mintį palaikau“, – komentavo V. Sviderskis.

Tačiau pats advokatas pradėtą apkaltos procesą vertina skeptiškai.

„Čia užduočiau klausimą, ar šiuo atveju ir Seimas, ir LAT pasilieka tik rašyti istorijos vadovėlių, ar dalyvauja realios praktikos kūrime? Nes čia gaunasi, kad mes žmogų pirma pakorėme, o paskui nusprendėme, ar jis kaltas, ar ne“, – kritikuodamas, kad Seimas apkaltos procesą pradėjo nelaukęs Lietuvos Aukščiausiojo Teismo (LAT) sprendimo teigė jis.

ELTA primena, kad antradienį Seimas nutarė apkaltos „MG Baltic“ byloje įkalinimo bausme nuteistam parlamentarui Vytautui Gapšiui apkaltą suorganizuoti gruodžio 21 d.

Už šį nutarimo projektą balsavo 95 Seimo nariai, prieš – 1, susilaikė 3 parlamentarai.

Apeliacinis teismas lapkričio 22 d. pripažino kaltais visus anksčiau „MG Baltic“ politinės korupcijos byloje išteisintus asmenis. Teismas dėl korupcinių nusikaltimų kaltais pripažino buvusį koncerno „MG Baltic“ (dabar – „MG Grupė“) viceprezidentą Raimdoną Kurlianskį, buvusį Liberalų sąjūdžio lyderį Eligijų Masiulį, jiems atitinkamai skirtos 6 ir pusšeštų metų laisvės atėmimo bausmės.

Darbo partijos atstovui, Seimo nariui Vytautui Gapšiui teismas skyrė 4 su puse metų nelaisvės, o eksparlamantarams Šarūnui Gustainiui ir Gintarui Steponavičiui teismo sprendimu skirtos piniginės baudos.

Teismas taip pat kaltais dėl nusikalstamų veikų pripažino ir anksčiau išteisintus juridinius asmenis byloje – „MG Grupę“, Liberalų sąjūdį ir Darbo partiją. Juridiniams asmenims skirtos piniginės baudos.

Apeliacinio teismo sprendimas gali būti skundžiamas Lietuvos Aukščiausiajam Teismui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.