R. Karbauskis: kritika vaiko teisių apsaugai nėra politikavimas

Lietuvos valstiečių žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininkas Ramūnas Karbauskis tikina, kad neigiama visuomenės reakcija nukreipta į vaiko teisių apsaugos institucijas yra adekvati bei pabrėžia, kad šioje situacijoje reikalingas ir politikų atsakas. Opozicinės partijos lyderis šių pasisakymų nelaiko politikavimu.

 R. Karbauskis<br> A. Ufarto (ELTA) nuotr.
 R. Karbauskis<br> A. Ufarto (ELTA) nuotr.
 R. Karbauskis<br>T.Bauro nuotr.
 R. Karbauskis<br>T.Bauro nuotr.
 R. Karbauskis<br>A.Ufarto (ELTA) nuotr.
 R. Karbauskis<br>A.Ufarto (ELTA) nuotr.
 R. Karbauskis<br>A.Ufarto (ELTA) nuotr.
 R. Karbauskis<br>A.Ufarto (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Martyna Pikelytė

Dec 8, 2023, 10:17 AM

„Prezidento pasakymas adekvatus, bet bandymas teisintis yra iš premjerės ir kitų, kad nereikia politikuoti. Čia ne politikavimo klausimas, aš irgi dabar komentuoju ne kaip politikas, o kaip žmogus sakau, kad taip neturėjo būti“, – penktadienį „Žinių radijui“ komentavo R. Karbauskis.

Kaip skelbta anksčiau, šią savaitę viešojoje erdvėje pasirodė vaizdo įrašas, kuriama matoma, kaip vaiko teisių darbuotojai iš mamos paima vaiką. R. Karbauskis teigia, kad šioje situacijoje vaikas neturėtų susidurti su traumuojančiomis patirtimis. Be to, nors institucijos veikia pagal įstatymus, politiko teigimu, šioje konkrečioje situacijoje buvo priimtas neteisingas sprendimas.

„Tėvai gina savo interesus, tarnybos vykdo įstatymus, bet kai matome tokius atvejus, tada akivaizdu, kad sprendimas buvo padarytas neteisingas, tokia situacija neturėjo susiklostyti ir reakcija visuomenės yra adekvati“, – sakė LVŽS lyderis.

ELTA primena, kad pastaruoju metu viešojoje erdvėje paplitus vaizdo įrašui, kuriame matomas jėga iš mamos paimamas vaikas. Vaikas, plėšiamas iš mamos glėbio, verkė ir rėkė „ne“, „mamyte“, „gelbėkit“, „paleiskit“. Darbuotojai vaiką ramino, teigdami, kad „tavo mamytė niekur nedingo“. Mama prašė pareigūnų ir vaiko teisių apsaugos darbuotojų neimti jos vaiko.

Vaiko teisių apsaugos kontrolierė E. Žiobienė dėl atvejo pradėjo tyrimą.

Tuo metu Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos direktorė I. Skuodienė teigė, jog vaizdo įraše užfiksuotas momentas yra tik dalis institucijų darbo su šeima proceso. Vėliau portalui lrt.lt tarnybos vadovė akcentavo, kad nuo 2018-ųjų tarnybos iš viso gavo 46 pranešimus apie galimus šio vaiko teisių pažeidimus. I. Skuodienė taip pat nurodė, jog mama su vaiku slapstėsi ir nevykdė teismo sprendimo.

Nepaisant institucijų vadovų paaiškinimų, situacija susilaukė įvairių politikų reakcijų. Bene pirmasis tarnybų darbą viešai sukritikavo prezidentas Gitanas Nausėda, pabrėždamas, kad tarnybos savo veiksmais neturėtų vaikui kelti traumuojančios patirties.

Visgi, šis šalies vadovo pasisakymas buvo sukritikuotas socialinės apsaugos ir darbo ministrės Monikos Navickienės, kuri tokią kritiką vadino oportunizmu. Neigiamą nuomonę turėjo ir Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen, raginusi susilaikyti nuo panašių pasisakymų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.