Seime liko paskutinis balsavimas dėl siūlymo įteisinti naktinių taikiklius medžioklėje

Seimas po svarstymo pritarė siūlymui medžioklėje įteisinti naktinio matymo taikiklius.

Seime liko paskutinis balsavimas dėl siūlymo įteisinti naktinių taikiklius medžioklėje<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Seime liko paskutinis balsavimas dėl siūlymo įteisinti naktinių taikiklius medžioklėje<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Seime liko paskutinis balsavimas dėl siūlymo įteisinti naktinių taikiklius medžioklėje
Seime liko paskutinis balsavimas dėl siūlymo įteisinti naktinių taikiklius medžioklėje
Daugiau nuotraukų (2)

Augustė Lyberytė

Dec 5, 2023, 4:33 PM, atnaujinta Dec 5, 2023, 4:38 PM

Tą numatančias Medžioklės įstatymo pataisas antradienį palaikė 66 Seimo nariai, 37 balsavo prieš ir 9 parlamentarai susilaikė.

Prieštaringų vertinimų sulaukusio įstatymo iniciatoriai siūlo įteisinti naktinio matymo prietaisus medžioklėje, tačiau aiškiai reglamentuoti ir riboti jų naudojimą. Projekte numatoma, kad naudoti naktinius taikiklius būtų galima medžiojant šernus, lapes, mangutus, paprastuosius meškėnus, kanadines audines, nutrijas ir ondatras.

Taip pat siūloma papildyti draudžiamų medžioklėje naudoti įrankių bei priemonių sąrašą lankais bei kitais templiniais ginklais ir kovinių bei agresyvių veislių šunimis.

Visgi, vieningos nuomonės dėl naktinių taikiklių naudojimo medžioklėje Seime nėra. Laisvės frakcijos atstovė Ieva Pakarklytė kritikavo iniciatyvą, atkreipdama dėmesį, jog šis įstatymo projektas yra „grubiai stumiamas“ įgyvendinimo link.

„Jeigu taip uoliai kaip pramogavimas naktinių taikiklių pagalba medžioklėje būtų ginamos žmogaus teisės, mes jau seniai būtume gerovės valstybė“, – kalbėjo I. Pakarklytė.

Ji taip pat kritikavo iniciatorių ir Medžioklės įstatymo pataisų rėmėjų argumentus – esą įteisinus optiką būtų galima efektyviau kontroliuoti afrikinių kiaulių maro plėtrą.

„Prie to (ligos plėtros – ELTA) sąmoningai, aktyviai prisideda patys medžiotojai. Jie stabdo medžioklę – ilgą laiką nemedžioja šernų patelių, šėryklose šeria baltymingu pašaru. Tai naktiniai taikikliai niekaip neprisidės prie tų šernų populiacijos mažinimo, nes patys medžiotojai sąmoningai nenori jos mažinti“, – teigė „laisvietė“.

Visgi, konservatorius Arvydas Pocius nesutiko su koalicijos partnerės nuomone ir nurodė, kad naktiniai taikikliai tėra naudingas technologinis išradimas, kurį reikia įteisinti.

„Naktinio matymo taikikliai yra tas prietaisas, kuris yra naudojamas tiek karyboje, tiek medžioklėje. Dėl to taiklaus šūvio tamsiu paros metu ir yra reikalinga“, – aiškino A. Pocius, primindamas ir anksčiau išsakytus argumentus dėl naudų galimo pilietinio pasipriešinimo metu.

A. Pociui antrino ir „valstietis“ Jonas Jarutis, pažymėdamas, kad Medžioklės įstatymo pakeitimai „apipinti daugybe mitų“.

„Labai negražiai yra kaltinama medžiotojų bendruomenė“, – aiškino jis.

„Ukrainos pavyzdys rodo, kad būtent medžiotojai, kurie yra įvaldę tam tikrą techniką, yra patys geriausi kovotojai. Mūsų kariai, kaip nebūtų gaila, nėra mokomi šaudyti į judančius taikinius“, – savo mintis dėstė J. Jarutis.

Seimui liko vienas balsavimas dėl Medžioklės įstatymo pataisų. Parlamentarams apsisprendus, įstatymas įsigaliotų nuo kovo mėnesio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.