S. Skvernelis nemano, kad Latvijos prisijungimas prie Stambulo konvencijos pastūmės tą patį padaryti ir Lietuvą

Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ frakcijos seniūnas Saulius Skvernelis nemano, kad ketvirtadienį Latvijos priimtas sprendimas ratifikuoti Stambulo konvenciją pastūmės Lietuvą padaryti tą patį. Politikas įsitikinęs, kad konvencijos ratifikavimas konkrečios naudos Lietuvai neatneštų.

Saulius Skvernelis <br>V.Skaraičio nuotr.
Saulius Skvernelis <br>V.Skaraičio nuotr.
Saulius Skvernelis <br>T.Bauro nuotr.
Saulius Skvernelis <br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 1, 2023, 10:02 AM

„Aš nemanau, kad tai bus postūmis (Lietuvai – ELTA). Reikėtų pasigilinti, kaip Latvijos teisinė sistema atliepia tuos Stambulo konvencijos nuostatus, kas susiję su smurtu artimoje aplinkoje, smurto prevencija, galimų smurto aukų apsauga – galbūt jie nėra į nacionalinę teisę perkėlę daugelio dalykų, tai jiems yra aktualu ir konvencijos ratifikavimas yra svarbus“, – „Žinių radijui“ Latvijos sprendimą komentavo S. Skvernelis.

Anot politiko, Stambulo konvencijos ratifikavimas Lietuvai konkrečios naudos neduotų, nes dauguma konvencijos nuostatų, susijusių su apsauga nuo smurto, jau yra įtvirtintos šalies įstatymuose.

„Kalbant apie šios konvencijos pagrindinį tikslą, kas yra smurto apsauga, efektyvi kova su smurtu, galimybė smurto aukoms gauti pagalbą – tiek teisinę, tiek kitokią, ji į mūsų nacionalinę teisę yra perkelta“, – sakė S. Skvernelis.

„Tai aš tikrai kol kas nematau čia būtino reikalingumo mūsų šalyje tą patį padaryti, nebent kas nors nori uždėti varnelę, kad ir mes tą padarėme. Bet kalbant apie realią, konkrečią naudą, konkrečias teisines normas, tai nieko naujo mums neduotų“, – akcentavo jis.

Latvija ketvirtadienį prisijungė prie Stambulo konvencijos dėl smurto prieš moteris ir smurto artimoje aplinkoje prevencijos ir kovos su juo. Po kelias valandas trukusių diskusijų parlamentas Rygoje ketvirtadienį balsavo už Europos Tarybos konvencijos ratifikavimą. Opozicija balsavime nedalyvavo, išskyrus du parlamentarus, kurie balsavo prieš.

Latvija buvo viena iš šešių Europos Sąjungos (ES) valstybių narių, dar neratifikavusių Stambulo konvencijos.

ELTA primena, kad pastarojoje Seimo pavasario sesijoje Lietuvos parlamentas po pateikimo pritarė Seimo pirmininkės Viktorijos Čmilytės-Nielsen bei valdančiosios koalicijos atstovų ir socialdemokratų inicijuotam parlamento kreipimuisi į KT dėl išaiškinimo, ar Stambulo konvencija neprieštarauja Konstitucijai.

Pasak V. Čmilytės-Nielsen, tik KT gali aiškiai ir nešališkai atsakyti, kokie yra konvencijos dėl smurto prieš moteris ir smurto artimoje aplinkoje prevencijos tikslai ir tikrasis turinys.

Vis dėlto, kai kurie atstovai Seime tikina, kad šiuo metu Lietuvoje jau veikia pakankamai teisinių įrankių kovoti su smurtu artimoje aplinkoje. Todėl, anot Stambulo konvencijos skeptikų, dokumento ratifikavimas Lietuvai nereikalingas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.