Lietuvos lenkų laikraštyje – dezinformacija? Išvydęs, kas parašyta, A. Ažubalis kreipėsi į Žurnalistų etikos inspektorę

Seimo konservatorius Audronius Ažubalis kreipėsi į Žurnalistų etikos inspektorę Gražiną Ramanauskaitę, prašant įvertinti Lietuvos lenkų laikraštyje ir internetiniame portale „l24.lt“ viešai pasirodžiusį straipsnį apie 1920 m. Vilniaus krašto okupaciją.

 A.Ažubalis.<br> J.Kalinsko (ELTA) nuotr.
 A.Ažubalis.<br> J.Kalinsko (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-11-12 17:13

Išplatintame pranešime nurodoma, kad straipsnyje lenkų kalba „Przed 103 laty Wileńszczyzna została wyzwolona przez swoich żołnierzy“ teigiama, jog 1920 m. spalio 9 dieną Lenkijai okupavus Vilniaus kraštą „vilniečiai su entuziazmu sveikina savo išvaduotojus“.

Kreipimesi pažymima, jog tokie bandymai iškreipti Lietuvos istoriją, atviros provokacijos ir kėsinimaisi į Lietuvos teritorinį vientisumą, Konstituciją, negali likti neįvertinti. Nurodoma, kad leidinio vadovai ir straipsnio autoriai turėtų prisiimti atsakomybę bei atsakyti už savo veiksmus pagal Lietuvoje galiojančius įstatymus.

„Visuomenės informavimo priemonėse draudžiama skelbti informaciją, kurioje skleidžiama dezinformacija, karo propaganda, kurstomas karas, raginama prievarta pažeisti Lietuvos Respublikos suverenitetą – pakeisti jos konstitucinę santvarką, kėsintis į jos nepriklausomybę arba pažeisti teritorijos vientisumą“, – nurodoma partijos išplatintame pranešime.

„Tokio pobūdžio publikacijos arba provokacijos, leidinio vadovų ir straipsnio iniciatorių neatsakingas elgesys ne tik neigia Lietuvos teritorinį vientisumą, kiršina lietuvių ir lenkų tautas, bet ir liudija apie Lietuvos Respublikos Konstitucijos pažeidimus, Lietuvos Respublikoje galiojančių įstatymų nepaisymą. Tokioms šovinistinėms dezinformacijos skleidimo kampanijoms privalo būti užkirstas kelias“, – nurodo A. Ažubalis.

Todėl kreipimesi į inspektorę G. Ramanauskaitę prašoma Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnybos įvertinti, ar internetinio portalo „l24.lt“ atitinkamo straipsnio autoriai nepažeidžia Lietuvos Respublikos Visuomenės informavimo įstatymo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.