Žvalgybos kontrolierius N. Statkus: įstaigoje jau dirba 6 darbuotojai, sulaukiama pirmųjų skundų

Žvalgybos kontrolierius Nortautas Statkus sako, kad jo įstaigos kūrimo darbai vyksta sklandžiai – šiuo metu jau dirba 6 darbuotojai. Visgi, N. Statkaus teigimu, ar bus samdoma daugiau specialistų, priklausys nuo įstaigai skiriamo finansavimo.

Nortautas Statkus.<br>Mariaus Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
Nortautas Statkus.<br>Mariaus Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
Nortautas Statkus.<br>A.Ufarto (ELTA) nuotr.
Nortautas Statkus.<br>A.Ufarto (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2023-08-09 15:27

„Po truputį, stabiliai judame į priekį. Kūrimo darbai, sakyčiau, vyksta gana optimistiškai. Dabar turime jau priimtus 6 darbuotojus. Dar priklausomai nuo finansavimo, koks bus paskirtas kitiems metams, bus galima planuoti ar daugiau priiminėsime, ar ne“, – trečiadienį po darbinio susitikimo su Seimo pirmininke V. Čmilyte-Nielsen Eltai sakė N. Statkus.

„Kaip tik buvo praeitą savaitę surengtas valstybės tarnybos konkursas – vienas kandidatas laimėjo tą konkursą. Dar vienas konkursas vyksta – bus rugpjūčio pabaigoje. Tada jau turėsime daugiau mažiau sukomplektuotą komandą“, – džiaugėsi jis.

Seimo valdybos nutarimu, žvalgybos kontrolierių įstaigoje nustatytas didžiausias leistinas įstaigos darbuotojų pareigybių skaičius – 12 pareigūnų, neįtraukiant pačių kontrolierių. N. Statkaus manymu, tai optimalus skaičius – kol kas jo didinti neketinama. Svarbiau, pažymėjo ombudsmenas, pritraukti ir institucijoje išlaikyti kompetentingus specialistus.

„Kol kas nematyčiau poreikio didinti pareigybių skaičių. Mano galva, jis yra optimalus. Tiesiog didesnis iššūkis surasti kompetentingus žmones ir juos išlaikyti įstaigoje, juos įveiklinti. Nes iš tikrųjų yra ir kitas klausimas – žmones gali priiminėti, bet reikia jiems suteikti darbo vietas, darbo įrankius“, – aiškino N. Statkus.

Įstaiga kol kas sulaukė 4 skundų

N. Statkus nurodė, kad įstaiga kol kas sulaukė 4 kreipimųsi. Tačiau šiuo metu nagrinėjamas tik vienas skundas.

„Esu jau gavęs keturis skundus. Tris teko atmesti dėl to, kad buvo arba ne pagal kompetenciją, arba pareiškėjas nepateikė pakankamai duomenų, kad būtų galima išnagrinėti“, – pasakojo kontrolierius.

ELTA primena, kad 2021 m. gruodį Seimas nutarė įkurti žvalgybos kontrolieriaus institutą. Šių metų balandžio mėnesį Žvalgybos kontrolierių įstaigos vadovu paskirtas N. Statkus.

Visgi, įstatymas numato, kad įstaigoje turi veiktu du žvalgybos kontrolieriai. Kandidatūras Seimui teikia parlamento pirmininkas.

Žvalgybos kontrolierius atlieka nuolatinę žvalgybos institucijų veiklos teisėtumo priežiūrą, tikrina šių institucijų metodų taikymo pagrįstumą, teisėtumą, tiria galimus žmogaus teisių pažeidimus, tikrina asmens duomenų tvarkymo teisėtumą, nagrinėja žvalgybos pareigūnų skundus, teikia rekomendacijas žvalgybos institucijoms, aptikęs galimai padarytos nusikalstamos veikos požymių, kreipiasi į ikiteisminio tyrimo įstaigą ar prokurorą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.