Seime – jautri R. Stefančuko kalba lietuviams: „Prašau jūsų kaip tėvas“

2023 m. birželio 1 d. 15:10
Ketvirtadienį nenumatytame Seimo plenariniame posėdyje Ukrainos Aukščiausiosios Rados Pirmininkui Ruslanui Stefančukui įteiktas Seimo apdovanojimas – Aleksandro Stulginskio žvaigždė.
Daugiau nuotraukų (5)
Atsiimdamas apdovanojimą iš Seimo tribūnos R.Stefančukas dėkojo Lietuvai ir visiems lietuviams, nepavargstantiems kovoti už Ukrainą.
„Norėčiau nuoširdžiai padėkoti savo broliams ir seserims lietuviams bei Lietuvos valstybei už viską, ir tokį aukštą įvertinimą“, – kalbėjo R.Stefančukas.
R.Stefančukas teigė žinantis, kad lietuviai įvykius Ukrainoje seka savo širdimis, istorine atmintimi ir begaliniu nacionaliniu orumu.
„Jūs gerai žinote laisvės kainą, orumo vertę, ir todėl, kad jūs žinote, ko verta Rusija, jūs mus suprantate geriausiai. Jūs – nepalaužiama nugalėtojų tauta, ir amžinai liksite nepavaldūs – kaip negailestingai stalinistinei mašinai, okupacinei sovietų valdžiai, taip ir šovinistiniam V.Putino režimui“, – kalbėjo jis.
Ukrainos Aukščiausiosios Rados pirmininkas pabrėžė, kad Lietuva nuo pirmųjų dienų vadovavo pagalbos Ukrainai frontui. Tuo pačiu jis padėkojo už „galingą ir įtikinamą“ Lietuvos balsą, kuriuo lietuviai palaiko Ukrainą pasaulyje.
„Dėkojame, kad patys nepavargstate ir neleidžiate pavargti kitiems. Dėkojame, kad neleidžiate mūsų pamiršti, kad įtikinėjate, primenate, primygtinai raginate“, – sakė jis.
R.Stefančukas įsitikinęs, kad Lietuvoje nėra žmonių, kurie nepadeda Ukrainai.
„Jūsų dėka Rusija niekada gyvenime nenusikratys teroristinės valstybės žymės ir už savo nusikaltimus būtinai turės atsakyti prieš specialųjį tribunolą“, – kalbėjo jis.
Visgi, R.Stefančukas pabrėžė, kad ukrainiečių kova tęsiasi toliau.
„Šiandien, auštant, Tarptautinę vaikų gynimo dieną, Rusija Kijeve nužudė ir suluošino vaikus. Žuvo mūsų žmonės, giminaičiai, draugai. Kijeve ir visoje Ukrainoje toliau nenutyla oro pavojaus sirenos.
Su didžiuliu nerimu širdyje, bet ir su viltimi, prašau jūsų padėti mums sugrąžinti namo dešimtis tūkstančių mūsų vaikų, kuriuos Rusija pagrobė ir išvežė iš Ukrainos. Prašau jūsų kaip tėvas“, – prašė R.Stefančukas.
Savo ruožtu R.Stefančukas pažadėjo, kad ukrainiečiai užbaigs šį „reikalą“, kurį pradėjo lietuviai ir bendražygiai.
Ukrainos Aukščiausiosios Rados Pirmininkas R.Stefančukas yra vienas iš valstybės lyderių, stojęs kovos už Ukrainos laisvę priešakyje, savo asmenine lyderyste, drąsa ir pavyzdžiu įkvepiantis ukrainiečius priešintis Rusijos agresijai. Jis telkia demokratinio pasaulio parlamentinę bendruomenę už savo tėvynės laisvę.
Seimo apdovanojimą – Aleksandro Stulginskio žvaigždę – parlamentas įsteigė Steigiamojo Seimo ir Lietuvos Respublikos paskelbimo 100-ųjų metinių proga ir siekdamas pagerbti iškilią Aleksandro Stulginskio asmenybę. Apdovanojimu siekiama įvertinti Lietuvos ir užsienio fizinių ir juridinių asmenų laimėjimus ir indėlį, puoselėjant parlamentarizmo, demokratijos ir valstybingumo idėjas.
2022 m. pirmaisiais šio Seimo apdovanojimo laureatais tapo Prezidentas Valdas Adamkus ir Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) senatorius Ričardas Džozefas Durbinas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.