Joniškio ligoninės direktorius M. Gedminas: apsaugos postai ligoninėse turėtų būti privalomi

Joniškio ligoninės direktoriaus, gydytojo Martyno Gedmino teigimu, vienintelis būdas kovoti su fiziniu smurtu prieš medikus yra fizinė apsauga. Anot jo, apsaugos postai ligoninėse turėtų būti privalomi.

Ligoninė.<br>M.Patašiaus nuotr.
Ligoninė.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 9, 2023, 9:28 PM

„Kai mes kalbame apie fizinį smurtą, tai yra vienintelis principas – fizinė apsauga. (...) Lygiai taip pat apsaugos postai turi būti privalomi (...)“, – Info TV sakė gydytojas M. Gedminas.

Pasak jo, smurtas prieš gydymo įstaigos darbuotojus yra sena problema, tačiau apleista.

„Turbūt tai kalba apie mūsų sistemos aplaidumą, apleistumą iš įvairiausių perspektyvų, ir manau, kad pagaliau atėjo laikas spręsti (...)“, – teigė Joniškio ligoninės direktorius.

Jis pridūrė, kad daugiausia problemų su pacientų smurtu susiduria būtinosios pagalbos teikėjai – greitosios medicinos pagalbos (GMP) ir Priėmimo skyrių darbuotojai.

„Tai yra darbuotojai, kurie yra tokioje pavainikio vietoje – jų teisinis reglamentavimas, jų teisės yra apleistos“, – pažymėjo M. Gedminas.

Ligoninės direktorius akcentavo ir kitą problemą – mažuose Lietuvos rajonuose esantys Priėmimo skyriai yra verčiami dirbti visą parą, nors juose per naktį apsilanko po vieną ar du pacientus.

„Įstaigoms nėra mokama už postą, o yra mokama už paslaugas, todėl įstaigos priima sprendimus, kad budi priėmime 1, 2 ar 3 darbuotojai. Ir tada nėra niekas apsaugotas, ateis žmogus, kuris yra priklausomas nuo narkotikų, išsitrauks ginklą ir sakys „atidarykite man seifą“, – teigė medikas M. Gedminas.

„Tai čia kitas yra sprendimas – jeigu Priėmimo skyriai dirba, tai jie dirba pilna apimtimi, bet jeigu mes numatome, kad yra tam tikri paros laikai, kai pacientų srautas sumažėja, vien dėl darbuotojų saugumo reikėtų pacientų srautus nukreipti į didesnius centrus“, – sprendimą siūlė gydytojas.

Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) pasiūlymą universitetams įtraukti daugiau konfliktų valdymo užsiėmimų M. Gedminas vertina neigiamai.

„Gerinti konfliktų valdymo kursus, tai čia nėra sprendimas. Kai žmogus, už tave tris kartus daugiau sveriantis, ant tavęs raunasi, liaudiškai tariant, kai jis yra apsvaigęs nuo narkotikų ar panašiai. Tai čia nėra sprendimas“, – kritikavo ministerijos pasiūlymą medikas.

ELTA primena, kad diskusijas dėl medikų saugumo paskatino sausio 1 dieną Kėdainių ligoninėje įvykusi agresija prieš medikę. Į ligoninę atvykęs vyras skubiosios pagalbos skyriaus gydytoją pastūmė ir nubloškė ant grindų. Vasario mėnesį ketinama sušaukti neeilinį Seimo Sveikatos reikalų komiteto posėdį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.