G. Landsbergiui į atlapus kibęs Ž. Pavilionis jau atvėso? Gali grįžti į svarbų postą, bet gresia audros

Prieš konservatorių vadovybę šiauštis bandęs ir dėl to Užsienio reikalų komiteto vadovo posto audringai netekęs Žygimantas Pavilionis išpirko kaltę, tačiau galimą politiko grįžimą irgi gali lydėti audros.

Ž.Pavilionis atsargiai kalbėjo apie galimą grįžimą į postą.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Ž.Pavilionis atsargiai kalbėjo apie galimą grįžimą į postą.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Jurgis Razma<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Jurgis Razma<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gabrielius Landsbergis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gabrielius Landsbergis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Ž.Pavilionis atsargiai kalbėjo apie galimą grįžimą į postą.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Ž.Pavilionis atsargiai kalbėjo apie galimą grįžimą į postą.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Ž.Pavilionis atsargiai kalbėjo apie galimą grįžimą į postą.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Ž.Pavilionis atsargiai kalbėjo apie galimą grįžimą į postą.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Oct 27, 2022, 9:18 AM

Į Europos Audito rūmų narius pretenduojančiai konservatorei Laimai Liucijai Andrikienei įveikus Europos Parlamento slenkstį vėl atsinaujino diskusijos, kas ją pakeis Seimo Užsienio reikalų komiteto (URK) pirmininko poste.

Postas turėtų tapti laisvas, kai L.L.Andrikienės kandidatūra galutinai bus patvirtinta Europos Taryboje ir politikė atsisakys Seimo nario mandato.

Šie formalumai gali užtrukti iki lapkričio vidurio.

Bet jau dabar Seime vyksta neoficialūs svarstymai, kas kitas sės į svarbaus komiteto pirmininko kėdę, kuri, pagal valdančiųjų susitarimus, priklauso konservatoriams.

Prognozuojama, kad postą susigrąžins sausį po baltarusiškų trąšų tranzito skandalo iš posto turėjęs trauktis Ž.Pavilionis. Šaltiniai teigia, jog partijos vadovybė esą jau atlyžo ir didesnių kliūčių tam nedarys.

Priešingai, dabar vykstančių partinių rietenų fone vadovybė net gali būti suinteresuota kitiems parodyti, kad net ir suklupus išlieka galimybė ištaisyti klaidą ir atsitiesti.

Pirmiausia ši pamoka esą skirta partinei drausmei nepaklūstančiam Seimo Biudžeto ir finansų komiteto vadovui Mykolui Majauskui.

Laikas paleisti iš karcerio

Konservatorių lyderiai oficialiai kol kas nepatvirtino, kad jau yra priimti sprendimai dėl Ž.Pavilionio, tiesa, to ir nepaneigė.

Tuo metu neoficialiai teigiama, kad būsimasis URK vadovas greičiausiai vėl turėtų būti renkamas iš kelių kandidatų, bet esą tai bus labiau formalumas. Jau dabar juokaujama, kad iš vadovybės turėtų nuskambėti aiškus signalas, kad Ž.Pavilionį jau laikas paleisti iš karcerio.

Konservatorių tvirtinimu, vadovauti URK gali bandyti siekti ir Audronius Ažubalis, bet jo šansai dėl nuolatinio oponavimo partijos vadovybei esą yra ganėtinai menki.

Tuo metu per baltarusiškų trąšų tranzito skandalą konservatorių lyderiui Gabrieliui Landsbergiui į atlapus kibęs Ž.Pavilionis jau esą yra atvėsęs ir partijos vadovybei didesnės grėsmės nekelia.

Valdantiesiems ramybę dabar ypač drumsčia M.Majauskas. Anot kai kurių valdančiosios daugumos atstovų, būtent jam kiek anksčiau svarstyta siūlyti vadovauti URK.

Taip vienu metu esą siekta išspręsti kelias problemas, bet vėliau nuo šio plano kažkodėl atsitraukta.

Nuomonės – skirtingos

Praėjusią žiemą konservatoriams gana sunkiai sekėsi Ž.Pavilionį iškrapštyti iš URK vadovo posto. Partijos vadovybę kritikavęs politikas pripažino suklydęs, bet kurį laiką dar spyriojosi.

Konservatorių atstovų teigimu, nors Ž.Pavilionis vėl veržiasi vadovauti URK, nuomonių dėl jo galimo grįžimo frakcijoje yra įvairių.

Pavyzdžiui, konservatorių frakcijos seniūnės ir Seimo pirmininkės pirmasis pavaduotojas Jurgis Razma buvusio diplomato galimybes vėl užimti komiteto vadovo postą vertino palankiai.

Pasak J.Razmos, kolegų svarstymuose Ž.Pavilionio pavardė yra minima, be to, esą negirdėti, kad kas nors ypač prieštarautų jo grįžimui į URK vadovus.

„Ž.Pavilioniui skirtos sankcijos negali tęstis neribotą laiką. Jos buvo skirtos pagal tuo metu susiklosčiusias aplinkybes, bet jeigu matome, kad išvados jau padarytos, gal sankcijos gali būti ir atšauktos.

Palyginti su ankstesne veikla, galėtume konstatuoti kur kas ramesnį ir dalykiškesnį jo būvį nesukuriant aštrių, abejotinų situacijų.

Manau, kad tai yra labai aiškiai matoma“, – kalbėjo J.Razma.

Bet taip frakcijoje mano toli gražu ne visi. Kai kurie kalbinti konservatoriai „Lietuvos rytui“ tvirtino, kad nors Ž.Pavilionis ir baigė „cirkintis“, dideliu džiaugsmu frakcija netrykš.

Be to, esą bus sunku visuomenei paaiškinti, kodėl Seimo narys vėl gali eiti pareigas, iš kurių visai neseniai buvo pašalintas, o dauguma frakcijos narių tam entuziastingai pritarė. „Bet revoliucijų tikrai nebus – frakcija darys tai, ką pasakys vadovybė“, – sakė vienas dešiniųjų.

Neturi laiko galvoti

Pats Ž.Pavilionis nenorėjo plačiau komentuoti frakcijoje vykstančių diskusijų dėl galimo jo grįžimo vadovauti URK. Jis „Lietuvos rytui“ teigė kol kas neturintis laiko apie tai galvoti.

„Be to, tai bus ne mano, o frakcijos sprendimas. „Partijoje daug žmonių, galinčių eiti šias pareigas. Ne veltui mūsų partija vadinama užsienio reikalų ir saugumo partija, todėl pasirinkimas, manau, bus platus“, – sakė politikas.

Ž.Pavilionis taip pat pabrėžė, kad jam nekorektiška kalbėti apie galimus pasirinkimus, kol L.L.Andrikienė dar nėra paskirta į naujas pareigas ir vadovauja Seimo komitetui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.