Partijų lyderių vizija dėl migrantų krizės ir Baltarusijos išsiskyrė: vieni siūlo bendrauti, kiti – bausti

Ketvirtadienį pas prezidentą Gitaną Nausėdą atvyko premjerė Ingrida Šimonytė ir visų parlamentinių partijų lyderiai – susitikimo metu aptarta nelegalių migrantų krizė ir nepaprastosios padėties klausimas. Po susisitikimo paaiškėjo, kad politikos lyderių nuomonės tiek į priemones krizei spręsti, tiek į nepaprastosios padėties klausimą, gerokai skiriasi.

R.Danisevičiaus nuotr.
R.Danisevičiaus nuotr.
R.Danisevičiaus nuotr.
R.Danisevičiaus nuotr.
R.Danisevičiaus nuotr.
R.Danisevičiaus nuotr.
R.Danisevičiaus nuotr.
R.Danisevičiaus nuotr.
R.Danisevičiaus nuotr.
R.Danisevičiaus nuotr.
R.Danisevičiaus nuotr.
R.Danisevičiaus nuotr.
R.Danisevičiaus nuotr.
R.Danisevičiaus nuotr.
R.Danisevičiaus nuotr.
R.Danisevičiaus nuotr.
Prezidentas Gitanas Nausėda su premjere Ingrida<br>R.Dačkaus nuotr.
Prezidentas Gitanas Nausėda su premjere Ingrida<br>R.Dačkaus nuotr.
Prezidentas Gitanas Nausėda su premjere Ingrida<br>R.Dačkaus nuotr.
Prezidentas Gitanas Nausėda su premjere Ingrida<br>R.Dačkaus nuotr.
Prezidentas Gitanas Nausėda su premjere Ingrida<br>R.Dačkaus nuotr.
Prezidentas Gitanas Nausėda su premjere Ingrida<br>R.Dačkaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (11)

Lrytas.lt

Jul 29, 2021, 2:31 PM, atnaujinta Jul 29, 2021, 2:44 PM

R. Karbauskis: jaučiami signalai iš Baltarusijos pusės, kad jie norėtų kalbėtis

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininkas Ramūnas Karbauskis kalbėjo, kad vienintelis būdas išspręsti nelegalių migrantų problemą – diplomatinio poveikio priemonės.

„Nereikia kalbėti, kad turime kažkam nuolaidžiauti – tiesiog turime turėti partnerius, tarpininkus, kurie galėtų pranešti, kas laukia Baltarusijos, jeigu jie nenustos elgtis taip, kaip jie elgiasi šiandien“, – kalbėjo R.Karbauskis.

Anot jo, Europos Sąjungos (ES) institucijos turėtų spręsti, ar jos pačios skiria savo derybininkus, ar ieško trečiųjų šalių, kurios galėtų būti tarpininkės.

„Reikia kalbėti apie tai, kad sankcijos iš ES gali būti dar griežtesnės ir Baltarusija gali visiškai patekti į Rusijos glėbį. Tikintis to, kad vis dėlto Baltarusija kaip valstybė nenori išnykti.

Šioje situacijoje yra vilties, nes jau tie signalai yra iš Baltarusijos pusės, kad jie norėtų šnekėtis apie tai, jog vis dėlto pagalba šiems nelegaliems migrantų srautams turėtų būti užbaigta“, – sakė LVŽS lyderis.

Tuo metu Lietuvoje skelbti nepaprastąją padėtį, R.Karbauskio teigimu, nėra prasmės.

„Konstatavome, kad jos (nepaprastosios padėties- aut.past.) skelbti nėra prasmės, nes mes dar nesame panaudoję kitų priemonių“, – aiškino R.Karbauskis.

A. Armonaitė: kuriant spaudimą nelegalios migracijos kanalas užsidarys

Laisvės partijos pirmininkės Aušrinės Armonaitės teigimu, partijos pozicija yra toliau gilinti ekonomines sankcijas Baltarusijai tam, kad režimas neužsidirbinėtų iš ES finansų sistemos, jos politikos, judėtų demokratijos linkme.

„Tokiu būdu kuriant spaudimą galime tikėtis, kad ir nelegalios migracijos kanalas, kuris yra specialiai organizuojamas, atidarytas Lietuvai, siekiant sukurti pasienyje sunkumų, kad jis užsidarys“, – kalbėjo A.Armonaitė.

Tuo metu vertindama nepaprastąją padėtį Laisvės partijos lyderė teigė, kad visi „argumentai turi būti padėti ant stalo“.

„Pagrindinis tikslas dabar yra kontroliuoti sieną. Yra išmaniosios technologijos, fiziniai barjerai. Jeigu nepaprastoji padėtis padėtų papildomai – galima kalbėti, tačiau reikia vertinti argumentais, ir tą mes esame pasiruošę padaryti“, – sakė A.Armonaitė.

V. Tomaševskis: mes neturime būti pirmoje linijoje kovos už demokratiją Baltarusijoje

Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos (LLRA-KŠS) pirmininkas Valdemaras Tomaševskis tvirtino kol kas nepritariantis nepaprastosios padėties įvedimui šalyje. Jo teigimu, toks sprendimas būtų skubotas.

„Bet svarstyti reikia ir, matyt, bus svarstymas“, – pridūrė V.Tomaševskis.

LLRA-KŠS lyderis nurodė susitikime su šalies vadovu pateikęs kelis pasiūlymus. Vienas jų – jei nesikalbama su autoritariniu Baltarusijos lyderiu Aliaksandru Lukašenka, bandyti dialogą užmegzti su baltarusių pasieniečiais.

„Mes turėjome keletą pasiūlymų. Visų pirma, ieškoti kontaktų su Baltarusijos pareigūnais, jeigu su A.Lukašenka nesikalbama, jis nepripažintas prezidentu. Tai yra ministerija, ambasados, pasienio pareigūnai“, – kalbėjo jis.

V.Tomaševskis taip pat siūlė stiprinti savivaldą ir didinti pareigūnų skaičių pasienio savivaldybėse, nes žmonės dėl migrantų antplūdžio esą bijo išeiti iš namų.

Be to, LLRA-KRŠ pirmininkas pareiškė, kad Lietuva esą neturėtų būti pirmose kovos už demokratiją Baltarusijoje fronto pozicijose.

„Mes neturime būti pirmoje linijoje kovos už demokratiją Baltarusijoje, kadangi šitie klausimai yra be galo subtilūs. Tai yra mūsų kaimynai, o mes, kaip kaimynai, negalime sau per daug leisti. Šiandien yra taip, kad mes esame pirmoje fronto linijoje šios kovos už demokratiją, ir pasekmės, aišku, visų pirma liečia mus“, – sakė V.Tomaševskis.

G.Landsbergis: dėl nepaprastosios padėties lauksime teisininkų išvadų

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) pirmininkas Gabrielius Landsbergis teigė, kad prieš svarstymus dėl nepaprastosios padėties įvedimo sutarta paprašyti teisininkų išvados.

„Dabar paprašėme teisininkų tikslių išvadų, kad būtų kuo greičiau pateikta informacija. Pirmiausia, mes turime iškelti tikslą, ko mes siekiame. Tai mano siekis yra kuo platesni įgaliojimai pareigūnams dirbti, tiek ir kariuomenės atstovams dirbti pasienyje. Jeigu šiandien jie to negali, reikia įvardyti, kokios teisinės aplinkybės jiems suteiktų galimybes dirbti“, – sakė jis.

G.Landsbergis, kalbėdamas apie žmonių protestus dėl migrantų apgyvendinimo tam tikrose teritorijose, pažymėjo, kad reikšti nepasitenkinimą teisę jie turi, tačiau tai neturėtų tapti trukdymu pareigūnams dirbti savo darbą.

„Gyventojai turi visas teises, kurios nėra niekaip apribotos, reikšti savo nuomonę ir pasipiktinimą, tačiau daugiausia tai, ką mes matome, susiję su galimybėmis pareigūnams dirbti savo darbą. Tai reiškia ir stabdyti tuos pačius migrantų srautus“, – poziciją išsakė užsienio reikalų ministras.

V.Blinkevičiūtė: 3 tūkst. nelegalių migrantų negali pakirsti valstybės pagrindų

Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) pirmininkė Vilija Blinkevičiūtė teigė, kad socialdemokratai palaikys visus sprendimus, jog sienos apsauga su trečiąja valstybe būtų reali.

„Pirmiausia – sienos apsauga. Nedelsiant ir dabar, kad turėtume realią sienos apsaugą, o ne tokią, kokią turėjome iki tol“, – kalbėjo V.Blinkevičiūtė.

Tuo metu nepaprastosios padėties įvedimui socialdemokratai šiuo metu prieštarautų.

„Mes, socialdemokratai, sakome, kad šiai dienai tikrai neturėtume įvesti nepaprastosios padėties. Negali atsitikti taip, kad 3 tūkst. nelegalių migrantų galėtų pakirsti mūsų valstybės pagrindus. Bet situaciją reikia stebėti nuolat ir pastoviai, reikalui esant imtis atitinkamų veiksmų, jeigu reikalinga nepaprastoji padėtis“, – sakė LSDP lyderė.

E.Gentvilas: pavieniais atvejais partijos kursto aistras

Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas kalbėjo, kad liberalai pozityviai vertina pradedamus svarstymus apie nepaprastosios padėties įvedimo galimybę.

„Jei nebūtų tos analizės, būtų kaltinimai, kodėl neanalizuojame. Tikrai nei prezidentas, nei politinių partijų vadovai nepasisako už nepaprastosios padėties įvedimą, tačiau Vyriausybės ekspertai tegul atlieka įvertinimą, kokią naudą tai galėtų duoti, kokiomis aplinkybėmis galėtų būti įvesta. Ir galbūt derinama su kariuomenės įgaliojimais“, – teigė E.Gentvilas.

E.Gentvilas pabrėžė politinių partijų atsakomybę.

„Politinės partijos gali padaryti teigiamą arba neigiamą įtaką vieniems ar kitiems procesams. Savivaldybių taryboms, merams, bendruomenėms, nevyriausybiniams aktyvistams.

Kartais matome, kad politinių partijų, pavieniais atvejais, įtakos yra pakurstyti neramumus vietoje to, kad padėtume Lietuvos valstybės pareigūnams kovoti su esame krize“, – kalbėjo liberalas.

J.Pinskus: užsienio politikos rezultatai nėra geri

Lietuvos socialdemokratų darbo partijos pirmininkas Jonas Pinskus teigė, kad susitikimo Prezidentūroje metu daug kalbėta apie nepaprastosios padėties įvedimą.

„Prezidentas norėjo bendro sutarimo su visomis partijomis šiuo klausimu, tačiau nuomonės išsiskyrė, nes nebuvo identifikuoti teisiniai, juridiniai klausimai, kaip tai padaryti. Yra vykdoma analizė.

Be to, kokią aprėptį ta nepaprastoji padėtis turės iš viso, kiek tai veiks, galiausiai – koks bus rezultatas“, – kalbėjo J.Pinskus.

J.Pinskus teigė susitikimo metu išreiškęs partijos susirūpinimą – anot jo, Lietuvos užsienio politikos tikslai yra geri, tačiau rezultatai – priešingi.

„Po šių veiksmų, kurie įvyko Baltarusijoje, realiai praradome opoziciją – opozicijos lyderiai arba pabėgo, arba areštuoti, arba identifikuoti. Ar mes pagreitinome demokratinius procesus Baltarusijoje savo veiksmais, yra didžiulis klausimas.

Kokie mūsų tolimesni veiksmai Baltarusijos atžvilgiu? Ar iš tiesų žinodami prezidentą Lukašenką, kad jis nepasiduos, ar nestumiame jo į Rusijos glėbį? Ar neatsiras prie mūsų sienos su Baltarusija rusų tankai?“, – klausė J.Pinskus.

V.Uspaskichas: pasisakome už sienos statybas ir kariuomenės įgalinimą

Darbo partijos lyderis Viktoras Uspaskichas tvirtino, kad jo vadovaujama partija palaiko fizinės sienos statybas ir didesnį kariuomenės įgalinimą.

„Lietuva yra valstybė, ji turi savo valstybinę sieną ir ji turi būti apsaugota. Jeigu reikėtų kariuomenės pagalbos, tai ji turi būti suteikta. Tikrai Darbo partija už tai, kad būtų statoma siena, suteiktas įgaliojimas kariuomenei apsaugoti“, – pasisakė V.Uspaskichas.

Jis teigė, kad tarp į Lietuvą atvykstančių nelegalių migrantų gali pasitaikyti ir teroristų.

„Nenorėčiau, kad taip įvyktų, nes kaip aš mačiau ir Strasbūre, vienas neparuoštas žmogus sugebėjo dviem dienoms užblokuoti pusę Prancūzijos ir Vokietijos. Todėl turi būti griežta patikra ir apsaugoti Lietuvos žmonės nuo tokių galimų atvejų“, – perspėjo Darbo partijos pirmininkas.

Anot jo, viena Lietuva migrantų krizės negali išspręsti, todėl labai svarbi ES parama.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.