Kaip gyveno Lietuva per savaitę: nuo Visagino iki pajūrio

„Lietuvos ryto“ žvilgsnis į tai, kas per savaitę vyko Lietuvoje.

Uostamiestyje atnaujinta dar viena viešoji erdvė – Ferdinando aikštė. 
Uostamiestyje atnaujinta dar viena viešoji erdvė – Ferdinando aikštė. 
Šalia Kretingos muziejaus pastatyta Lietuvos karvedžio, Kretingos įkūrėjo ir Salaspilio mūšio didvyrio J.K.Chodkevičiaus palapinė.
Šalia Kretingos muziejaus pastatyta Lietuvos karvedžio, Kretingos įkūrėjo ir Salaspilio mūšio didvyrio J.K.Chodkevičiaus palapinė.
Valkininkuose nuo XVII a. ėmė kurtis žydų šeimos, veikė dvi sinagogos, buvo plėtojami amatai.
Valkininkuose nuo XVII a. ėmė kurtis žydų šeimos, veikė dvi sinagogos, buvo plėtojami amatai.
Varėnos rajono miestelio bendruomenės namų sieną papuošė menininko A.Raugevičiaus piešinys, įprasminantis lietuvių, lenkų ir žydų kultūros paveldą. 
Varėnos rajono miestelio bendruomenės namų sieną papuošė menininko A.Raugevičiaus piešinys, įprasminantis lietuvių, lenkų ir žydų kultūros paveldą. 
Kuršių marių krantinę vėl papuošė smėlio skulptūros – jas sukūrė šeši menininkai iš Lietuvos, Latvijos ir Nyderlandų.
Kuršių marių krantinę vėl papuošė smėlio skulptūros – jas sukūrė šeši menininkai iš Lietuvos, Latvijos ir Nyderlandų.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

2021-06-13 13:41

Klaipėda

Uostamiestyje atnaujinta dar viena viešoji erdvė – Ferdinando aikštė. Ant skvero grindinio atvaizduotas XX a. pradžioje čia buvusio Vitės priemiesčio gatvių tinklas, stilizuoti pastatų kontūrai ir pritvirtintos lentelės su gatvių pavadinimais. Netrukus čia bus įrengtas ir Vitės priemiesčio maketas.

Išsaugota ir Antrojo pasaulinio karo laikų slėptuvė. Po žeme esančios slėptuvės apžiūrėti negalima, bet virš jos esančioje erdvėje įrengti pažintinio žaidimo elementai, kuriais net galima „pasikalbėti“ su slėptuve.

Didieji Rūšupiai

Skuodo rajone tvenkinyje rastas rastas plastikinis maišas. Jame buvo šuns gaišena.

Policija pradėjo tyrimą dėl žiauraus elgesio su gyvūnais.

Gustaičiai

Trečiadienio naktį Prienų rajone susidūrus vilkikams kelioms valandoms buvo užtvertas kelias Suvalkai–Marijampolė–Kaunas.

Susidūrė du vilkikai iš Lenkijos, vairuojami šios šalies piliečių. Vieno vilkiko krovinys – alus – buvo išsibarstęs kelyje 100 m spinduliu.

Vilkiko MAN vairuotojas nenukentėjo, o „Renault“ vairuotojas buvo stipriai sužalotas. Abu vilkikai važiavo ta pačia kryptimi.

Kretinga

Šalia Kretingos muziejaus pastatyta Lietuvos karvedžio, Kretingos įkūrėjo ir Salaspilio mūšio didvyrio J.K.Chodkevičiaus palapinė. Visą vasarą čia bus rengiamos teminės ekskursijos, lankytojams bus pasakojama apie karvedžio gyvenimą, asmenybę, garsiausius mūšius.

Istorinė palapinė – bendras Lietuvos nacionalinio dailės muziejaus ir J.K.Chodkevičiaus labdaros ir paramos fondo projektas. Palapinė atkurta pagal didžiojo Lietuvos kunigaikščio Vytauto portrete ir dailininko P.Snayerso paveiksle „Kircholmo mūšis“ matomas karvedžio palapines.

Valkininkai

Varėnos rajono miestelio bendruomenės namų sieną papuošė menininko A.Raugevičiaus piešinys, įprasminantis lietuvių, lenkų ir žydų kultūros paveldą. Valkininkuose nuo XVII a. ėmė kurtis žydų šeimos, veikė dvi sinagogos, buvo plėtojami amatai.

Pro šį miestelį ėjo karališkasis kelias, jungęs Vilnių su Krokuva, veikė pranciškonų vienuolynas, o lenkų valdymo metais pagrindinės gatvės buvo išgrįstos akmenimis. Iki šių dienų neišliko nei sinagogos, nei vienuolynas, tačiau šie pastatai įamžinti gatvės meno projekte „Daugiakultūrio sambūvio ženklai Valkininkų miestelyje“.

Šakiai

Gimnazijos gatvės daugiabučio gyventojai ugniagesiams gelbėtojams pranešė, kad visame name juntamas dujų kvapas.

Žmonės nerimavo, nes jiems nepavyko išsiaiškinti, kuriame bute nutekėjo dujos, baiminosi, kad gali įvykti sprogimas.

Ugniagesiai nustatė, kad dujos nutekėjo ne šiame, o gretimame name Šaulių gatvėje.

Ant renovuojamo namo stogo buvo rastas neužsuktas suskystintųjų dujų balionas, kurį paliko subrangovų brigada iš Kauno. Ugniagesiai gelbėtojai teigė, kad stiprus vėjas mažino dujų koncentraciją, todėl nelaimė neįvyko.

Anykščiai

Mieste baigtas dar vienas žydų kultūros paveldui skirtas projektas, kurį įgyvendino asociacija Marianos Veriovkinos draugija. Menininkė L.Šlipavičiūtė ant miesto centre esančio namo nupiešė prieš Antrąjį pasaulinį karą Anykščiuose gyvenusios poetės Miriam Libenson ir jos sesers Sulamitos portretus.

Miriam prieš pat karą emigravo į Palestiną, rašė eilėraščius apie gimtąjį miestą, o su Anykščiuose likusia jaunėle seserimi daugiau niekada gyvenime nebepasimatė.

Visaginas

Neveikiančioje Ignalinos atominėje elektrinėje trečiadienį mirė 59 metų darbuotojas. Jis rastas susmukęs prie darbo stalo. Vyras dirbo administracijoje.

Daugiau kaip dešimtmetį elektros nebegaminančioje elektrinėje dirba apie 1800 darbuotojų.

Jų pagrindinė veikla yra dviejų RBMK tipo reaktorių eksploatavimo nutraukimas, taip pat saugus radioaktyviųjų atliekų sutvarkymas. Elektrinė turėtų būti uždaryta iki 2038 metų.

Juodkrantė

Kuršių marių krantinę vėl papuošė smėlio skulptūros – jas sukūrė šeši menininkai iš Lietuvos, Latvijos ir Nyderlandų. Tarptautinis smėlio skulptūrų simpoziumas „Kuršininkų žemė“ vyko jau penktą kartą. Smėlis skulptūroms vežamas iš Klaipėdos rajono karjerų. Baigti darbai apipurškiami specialiu mišiniu su klijais, todėl kūriniai nebyra ir išsilaiko iki rudens. Kūrėjams keliama vienintelė sąlyga – visi darbai turi būti susiję su Kuršių nerija, jos istorija, mitologija. Kelių metrų aukščio kūriniams prireikia apie 40 tonų smėlio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.