Gegužės 18 d. Seimas svarstys V. Mizaro kandidatūrą į KT teisėjus

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen antradienį Seimui pasiūlė paskirti teisininką, Vilniaus universiteto (VU) profesorių Vytautą Mizarą Konstitucinio Teismo teisėju.

Viktorija Čmilytė-Nielsen<br>V.Skaraičio nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen<br>V.Skaraičio nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen<br>T.Bauro nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen<br>T.Bauro nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen<br>T.Bauro nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen<br>T.Bauro nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen<br>T.Bauro nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

May 11, 2021, 11:03 AM, atnaujinta May 11, 2021, 12:53 PM

Antradienio Seimo plenariniame posėdyje ji pateikė tai numatantį nutarimo projektą.

Seimo pirmininkės teigimu, V. Mizaras yra išskirtinę patirtį ir kompetenciją turintis teisininkas.

„Tokios kompetencijos teisininkų yra vienetai. Labai vertinu jo sutikimą kandidatuoti“, – Seime sakė V. Čmilytė-Nielsen. Ji tikisi, kad ir Seimas įvertins V. Mizaro patirtį ir kompetenciją.

Artimiausiu metu kandidatas į KT teisėjus susitiks su Seimo frakcijomis.

Kitą savaitę, gegužės 18 d., Seimas plenariniame posėdyje ketina svarstyti V. Mizaro kandidatūrą į KT teisėjus.

Antradienį prisistatydamas Seimui V. Mizaras pareiškė viltį, kad jo sukaupta patirtis ir žinios bus naudingi dirbant KT teisėju.

Paskirti V. Mizarą KT teisėju siūloma vadovaujantis Konstitucija, Konstitucinio Teismo įstatymu ir atsižvelgiant į Seimo pirmininko 2021 m. vasario 4 d. potvarkį „Dėl kandidato į Lietuvos Respublikos Konstitucinio Teismo teisėjus“.

Siūloma, kad šis nutarimas įsigaliotų 2021 m. birželio 1 d.

V. Čmilytė-Nielsen tikisi Seimo palaikymo V. Mizaro kandidatūrai į KT teisėjus

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen tikisi, kad Seimas palaikys jos siūlymą paskirti teisininką, Vilniaus universiteto (VU) profesorių Vytautą Mizarą Konstitucinio Teismo teisėju.

„Žinoma, tikiuosi kolegų palaikymo, vertinu tai, kad kandidatas profesorius V. Mizaras priėmė sprendimą kandidatuoti. Tokio lygio eksperto, tokio lygio teisininkų Lietuvoje yra vienetai, esu įsitikinusi, kad Seimo nariai tai vertins“, – antradienį Seime žurnalistams sakė parlamento vadovė.

Žurnalistams užsiminus, kad kai kurie koalicijos partneriai turi abejonių dėl kandidato, turint mintyje jo palaikymą LGBT bendruomenei, V. Čmilytė-Nielsen sakė, kad „tai šiek tiek manipuliatyvu.“

„Paimti tiktai vieną veiklos aspektą žmogaus, kuris turi tokią didžiulę darbo patirtį, atstovavimo bylose patirtį, yra šiek tiek manipuliatyvu“, – sakė ji.

Antradienį Seimo pirmininkė V. Čmilytė-Nielsen Seimui ketina pateikti nutarimo projektą, kuriuo siūlys paskirti teisininką, Vilniaus universiteto (VU) profesorių V. Mizarą Konstitucinio Teismo teisėju.

Siūloma, kad šis nutarimas įsigaliotų 2021 m. birželio 1 d.

1997 m. V. Mizaras baigė studijas VU Teisės fakultete, kur įgijo teisininko kvalifikaciją. Nuo 1997 m. iki 1998 m. jis studijavo Frankfurto universitete, kur baigė podiplomines studijas ir įgijo teisės magistro laipsnį. 2002 m. Vilniaus universitete įgijo teisės krypties mokslų daktaro laipsnį. 2003–2015 m. jis buvo VU Teisės fakulteto Privatinės teisės katedros vedėjas. V. Mizaras VU profesoriaus pareigas eina nuo 2009 m. Nuo 2016 m. jis taip pat vadovauja Europos privatinės teisės ir intelektinės nuosavybės teisės mokslo centrui. Nuo 2018 m. eina Žmogaus teisių stebėjimo instituto Tarybos pirmininko pareigas. Yra dirbęs teisingumo ministro patarėju civilinės teisės ir civilinio proceso teisės klausimais.

Konstitucinį Teismą sudaro 9 teisėjai, skiriami devyneriems metams ir tik vienai kadencijai. Konstitucinis Teismas kas treji metai atnaujinamas vienu trečdaliu. Kandidatus teikia prezidentas, Seimo pirmininkas ir Aukščiausiojo Teismo pirmininkas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: VSD pranešėjo komisijos išvados toliau kelia aistras